Η Κύπρος το 2022 κατέγραψε το ψηλότερο δείκτη λειψυδρίας στην ΕΕ

Το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στον δείκτη εκμετάλλευσης νερού (WEI+), ο οποίος καταγράφει τα επίπεδα λειψυδρίας σε μια χώρα, κατέγραψε η Κύπρος το 2022, με τον δείκτη να βρίσκεται στο 71%, αρκετά πάνω από το όριο που υποδηλώνει σοβαρή λειψυδρία (40%), και έχοντας αυξηθεί σημαντικά από το 2000 οπότε και ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος τα οποία δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου), ο δείκτης WEI+ στην ΕΕ ανερχόταν το 2022 στο 5,8%, καταγράφοντας αύξηση 0,9 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2000. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά στον δείκτη, που καταγράφει το κατά πόσο είναι βιώσιμη η χρήση των πόρων γλυκού νερού μιας περιοχής.

Η αύξηση ήταν ακόμα σημαντικότερη στην περίπτωση της Κύπρου, όπου ο δείκτης WEI+ αυξήθηκε από 59,5% το 2000, σε 71,0% το 2022. Διαχρονικά ο δείκτης στην Κύπρο κινείται σε υψηλά επίπεδα (μεταξύ 59,5% το 2000 και 76,7% το 2004), με τις πλείστες χρονιές να βρίσκεται πάνω από το 70%.

Ο δείκτης εκμετάλλευσης νερού (WEI+) καταγράφει τη συνολική κατανάλωση νερού ως ποσοστό των ανανεώσιμων πόρων γλυκού νερού που είναι διαθέσιμοι σε μια περιοχή για μια συγκεκριμένη περίοδο. Όπως επισημαίνει η Eurostat, τιμές άνω του 20% θεωρούνται γενικά ένδειξη λειψυδρίας, ενώ τιμές μεγαλύτερες του 40% υποδηλώνουν σοβαρή λειψυδρία.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη μέλη, το 2022 στη δεύτερη θέση βρισκόταν η Μάλτα (34,1%) και στην τρίτη η Ρουμανία (21,0%). Ακολουθούσαν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία με 13,8%,10,1% και 8,8% αντίστοιχα, κάτω από το όριο του 20%, αλλά και πάλι πιο ψηλά από τις πλείστες χώρες της ΕΕ. Επίσης, σημειώνει η Eurostat, η ένταση της λειψυδρίας σε περιφερειακό επίπεδο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε αυτές τις χώρες δεν αντικατοπτρίζεται στον δείκτη ο οποίος αφορά το σύνολο της κάθε χώρας σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα στη νότια Ευρώπη, η λειψυδρία μπορεί να αποτελέσει σοβαρό ζήτημα την άνοιξη και το καλοκαίρι, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται από την υψηλή πίεση που αντιμετωπίζουν οι υδάτινοι πόροι λόγω των αναγκών της γεωργίας, της δημόσιας ύδρευσης και του τουρισμού.

Η Λετονία, η Κροατία, η Σουηδία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο κατέγραψαν τιμές του δείκτη WEI+ κάτω από 1%, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν βρίσκονται σε συνθήκες υδατικής πίεσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λήγει τα μεσάνυχτα της Κυριακής η υποβολή στοιχείων στρατευσίμων 2025 ΕΣΣΟ
Εισήγηση για οικονομική αυτονόμηση των σχολείων-«Θα παρέχονται κονδύλια ανάλογα με το μέγεθος τους»
Οι κολοσσοί του ελληνικού λιανεμπορίου που επενδύουν στα πολυκαταστήματα ERA-Η νέα εποχή μετά την εξαγορά
Παροχή βοήθειας από Υφ. Πολιτισμού για συμπλήρωση αίτησης για ΘΥΜΕΛΗ
Τραγική η κατάσταση στο ΤΟΜ Αμμοχώστου μετά από «έφοδο» της Επ. Μεταφορών-«Στεγάζεται σε μια αποθήκη»
Σημαντική πτώση στην αγορά οχημάτων-Βουτιά 20,2% στα σαλούν τον Απρίλιο
Εντάσσονται στην Ειδική Διατίμηση 08 της ΑΗΚ οικογένειες με πέντε και περισσότερα παιδιά
ΥΠΑΝ: Σε πραγματικότητα μετατρέπεται το όραμα ισότιμης προσχολικής αγωγής
Παγκόσμια πρωτιά Κύπρου στη μακροβιότητα ατόμων με θαλασσαιμία
Μάγδα Φύσσα: «Ο φασισμός δηλητηριάζει τα παιδιά, να κερδίσουμε τις νέες γενιές»