Προαναγγέλλει κατάθεση στοιχείων στις Αρχές για pushback η Ύπατη Αρμοστεία-Κατηγορηματικός ο Ιωαννίδης
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 21 Μαρτίου 2025

Την ώρα που τουλάχιστον έντεκα ψυχές παραμένουν ακόμα αγνοούμενες ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο, μετά το ναυάγιο που εντοπίστηκε την περασμένη Δευτέρα και από το οποίο ανασύρθηκαν επτά σοροί και δύο επιζώντες, συνεχίζονται οι κόντρες για το τι προηγήθηκε, τόσο στην περίπτωση του ναυαγίου, όσο και σε άλλες τρεις περιπτώσεις σκαφών που φέρονται να μετέβαιναν στην Κύπρο, την Παρασκευή 14 Μαρτίου και υπάρχουν ισχυρισμοί ότι επαναπροωθήθηκαν στη Συρία.
Από τη μια, η Ύπατη Αρμοστεία και η αντιπολίτευση καταγγέλλουν pushback από πλευράς της Αστυνομίας, ζητώντας παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για να αρχίσει έρευνα, ενώ από την άλλη, η Κυβέρνηση υπεραμύνεται των χειρισμών της, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις καταγγελίες που της προσάπτουν, αναφέροντας ότι δεν υφίστανται κι ως εκ τούτου δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε διερεύνηση.
Μετά το κοινό ανακοινωθέν των συναρμόδιων Υπουργείων Δικαιοσύνης, Άμυνας και Υφυπουργείο Μετανάστευσης, στην οποία παρατέθηκαν στοιχεία για τον χειρισμό τόσο της περίπτωσης του ναυαγίου, όσο και των υπόλοιπων τριών περιπτώσεων, ο υφυπουργός Μετανάστευσης, Νικόλας Ιωαννίδης, επανέλαβε τη θέση του ότι οι πολιτικές οδηγίες προς τους υπηρεσιακούς είναι να μην γίνονται pushback, θέση την οποία επανέλαβε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης.
Μιλώντας στον REPORTER, o κ. Ιωαννίδης παρουσιάστηκε ιδιαίτερα έντονος απέναντι στην Ύπατη Αρμοστεία, η ανακοίνωση της οποίας, όπως είπε, «περιλαμβάνει ανακρίβειες». Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, «μιλά για τρεις βάρκες και ογδόντα άτομα που επέστρεψαν στη Συρία. Δεν υπάρχει τέτοιο περιστατικό. Ουδέποτε στείλαμε βάρκες στη Συρία. Είπε επίσης ότι ήταν στα 12 ναυτικά μίλια. Ουδέποτε υπήρξε περιστατικό στα 12 ναυτικά μίλια και να διώξουμε βάρκα».
Κληθείς να εξηγήσει πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η Ύπατη Αρμοστεία, δεδομένου ότι δεν πρόκειται απλά για μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως «είναι οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών και έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Δεν πρέπει να αναπαράγουν πληροφορίες χωρίς να τις έχουν διασταυρώσει. Εκφράζουν ανησυχίες για επαναπροωθήσεις και στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται σε "φέρεται να έχουν γίνει οι επαναπροωθήσεις". Είναι ανακρίβειες και παραπλανητικά αυτά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανταλλαγή πυρών Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ για pushback-Περιμένει αντίδραση Εισαγγελέα για έρευνα ο Στεφάνου
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, κληθείς να τοποθετηθεί εάν θα γίνει έρευνα για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ξεκαθάρισε πως «είμαστε σε θέση και έχουμε την βεβαιότητα ότι αυτές οι καταγγελίες, οι οποίες προσάπτονται στις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας δεν υφίστανται. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται οποιοδήποτε άλλο θέμα διερεύνησης».
Προχωρά σε καταγγελία η Ύπατη Αρμοστεία
Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας, Αιμιλία Στροβολίδου ανέφερε στον REPORTER πως από την πλευρά τους αναμένεται να κατατεθούν στοιχεία ενώπιον των Αρχών, τα οποία - κατά τη θέση τους - αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους για pushback από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάποια από αυτά, φαίνεται να σχετίζονται με το υλικό που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, όπου φαίνονται σκάφη να καταδιώκουν βάρκες μεταναστών.


Η κ. Στροβολίδου, υπέδειξε πως «όσα στοιχεία έχουμε, θα τα καταθέσουμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις Αρχές, όπως μεταφέραμε και την πληροφόρηση ότι έφθασαν πλοιάρια με 80 επιβαίνοντες στην Κύπρο και παρακαλέσαμε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε διαδικασίες ασύλου, ωστόσο δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις μας και επέστρεψαν πίσω».
Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσον οι καταγγελίες θα γίνουν άμεσα, εξήγησε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες, επικαλούμενη θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων. «Τέτοιου είδους ισχυρισμοί πρέπει να διερευνώνται από ανεξάρτητες Επιτροπές. Αυτό ήταν διαχρονική εισήγηση της Ύπατης Αρμοστείας, για όσα κράτη έχουν ισχυρισμούς εναντίον τους, αλλά τώρα είναι και υποχρέωση κάτω από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».
Παράλληλα, η κ. Στροβολίδου ξεκαθάρισε ότι χρησιμοποιούν τη λέξη "φέρεται" στην ανακοίνωσή τους, για να περιγράψουν τις καταγγελίες τους, διότι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη δουλειά του Δικαστηρίου. «Δεν βγαίνουμε ελαφρά τη καρδία να κάνουμε δηλώσεις. Υπάρχουν ισχυρά τεκμήρια για να το κάνουμε».
Παράλληλα, υποστήριξε πως «οι ΜΚΟ έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, όπως και οι διεθνείς οργανισμοί για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσα στην ευθύνη για να παρέχουμε προστασία στους καταδιωγμένους ανθρώπους, είμαστε όλοι μαζί και πρωτίστως οι Κυβερνήσεις. Το κράτος είναι αυτό που έχει την ευχέρεια και την Εκτελεστική Εξουσία για να παράσχει αυτή την προστασία, να τους πάρει σε διαδικασίες ασύλου, να τους περιθάλψει, να τους παράσχει στέγη και λοιπά. Οι υπόλοιποι φορείς πρέπει να συνδράμουμε, ο καθένας από τη δίκη του πλευρά, για να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια. Δεν είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα, είναι ο βασικός μας συνεργάτης η Κυβέρνηση».
Καταληκτικά, η εκπρόσωπος της UNHCR, σημείωσε ότι αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σε συνεργασία με άλλα κράτη που ενδεχομένως να δέχονται μικρότερη πίεση».
Σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι «λαμβάνει υπόψη τις νέες πληροφορίες που παρέχονται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Τα άτομα που επέβαιναν στις βάρκες δεν είχαν πρόσβαση στην Κύπρο και τώρα βρίσκονται πίσω στη Συρία από όπου είχαν διαφύγει«.
Όπως επισημαίνει «η διεθνής νομική αρχή της μη επαναπροώθησης απαγορεύει σε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να μην είναι συμβαλλόμενα μέρη στις σχετικές συμβάσει, να εμπλέκονται σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την επιστροφή ανθρώπων - άμεσα ή έμμεσα - σε ένα μέρος όπου θα κινδύνευαν από διώξεις ή σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Είναι ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας, συνεχίζει, «να επιτηρεί τη διασφάλιση της πρόσβασης των προσφύγων στην επικράτεια και το άσυλο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Αρμοστεία εξέφρασε τις ανησυχίες της στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι οι επιβαίνοντες στις βάρκες, οι οποίοι μπορεί να είχαν βάσιμες αξιώσεις για να τους παρασχεθεί καθεστώς πρόσφυγα , δεν είχαν πρόσβαση στην Κύπρο και τώρα έχουν επιστραφεί στη Συρία».
Καταληκτικά, αναφέρει πως «η Ύπατη Αρμοστεία έχει μοιραστεί με τις αρχές όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσει να μοιράζεται οποιαδήποτε νέα πληροφορία που λαμβάνει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με κοινό ανακοινωθέν διαψεύδουν τα εμπλεκόμενα Υπουργείο τα pushback-«Σύγχυση περιστατικών»
Αναμένει την αντίδραση Εισαγγελέα η αντιπολίτευση
Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ, ζήτησε από την Τετάρτη το διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής από τον Γενικό Εισαγγελέα, για να διερευνηθούν οι καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από πλευράς Γιώργου Σαββίδη.
Πάντως, σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, υπέδειξε ότι θα αναμένει αντίδραση από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα και αν δεν υπάρξει θα δουν πώς θα προχωρήσουν.
«Βρισκόμαστε στην Κύπρο και όταν ένα μεγάλο κόμμα ζητά έρευνα, πρέπει η Εισαγγελία να ανταποκριθεί», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κ. Στεφάνου.
Στην ίδια γραμμή με το ΑΚΕΛ βρίσκεται και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, το οποίο σε ανακοίνωσή του, ζήτηση πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για τις καταγγελίες περί pushback.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το Κίνημα «εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks) μεταναστών από την Κύπρο».
Σημειώνει πως «οι αναφορές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, καθώς και μαρτυρίες προσφύγων, καθιστούν αναγκαία μια πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για να αποσαφηνιστεί η αλήθεια γύρω από αυτά τα περιστατικά. Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε την αξιοπιστία των αρμόδιων Υπουργείων και Υφυπουργείων, επιμένουμε στη θέση που διατυπώσαμε από την πρώτη μέρα: η διαφάνεια απαιτεί τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα εξετάσει τις καταγγελίες, διασφαλίζοντας ότι η Κύπρος τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις».
Τονίζει επίσης ότι «όπως έχουμε τονίσει και στην ανακοίνωσή μας στις 18 Μαρτίου, το μεταναστευτικό δεν λύνεται με πολιτικές που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για διερεύνηση των γεγονότων, ώστε να αποκατασταθεί κάθε αμφιβολία και να διασφαλιστεί η συμμόρφωση της χώρας μας με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ανθρωπισμού».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ζητά έρευνα για τις καταγγελίες περί pushback η Ύπατη Αρμοστεία-Συνεχίζεται η επιχείρηση για εντοπισμό αγνοουμένων
- ΑΚΕΛ, Οικολόγοι και Volt ζητούν διερεύνηση για τις συνθήκες της τραγωδίας ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο
- Επιβεβαιώνει ο Πάλμας, ενήμερο το ΚΣΕΔ από την Κυριακή για την βάρκα-«Δεν είχε εντοπιστεί οτιδήποτε»
- ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ η διάσωση επιζώντα από το ναυάγιο-Τιτάνιες προσπάθειες για εντοπισμό αγνοουμένων
- Καταγγέλλει τρία pushback σκαφών από τη Συρία η Υπάτη Αρμοστεία-«Απαγορεύεται η συμπεριφορά που ενέχει κίνδυνο»
