Με κοινό ανακοινωθέν διαψεύδουν τα εμπλεκόμενα Υπουργείο τα pushback-«Σύγχυση περιστατικών»

Κοινό ανακοινωθέν σχετικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τα περιστατικά pushback, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στο Κάβο Γκρέκο, εξέδωσαν τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Άμυνας καθώς και το Υφυπουργείο Μετανάστευσης, κάνοντας λόγο για σύγχυσης περιστατικών.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση, μέσα από δημοσιεύσεις, αναρτήσεις και ανακοινώσεις διαφόρων οργανώσεων. Υπήρξαν, ουσιαστικά, τις τελευταίες μέρες, τρία διαφορετικά περιστατικά».

Το πρώτο περιστατικό, όπως σημειώνουν, «που είναι και το πιο πρόσφατο, είναι αυτό της Δευτέρας, 17 Μαρτίου 2025. Η Λιμενική & Ναυτική Αστυνομία (ΛΝΑ), στο πλαίσιο περιπολίας και κατόπιν επιχείρησης υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΚΣΕΔ), διέσωσε 2 (δύο) ναυαγούς και ανέσυρε 7 (εφτά) σορούς. Κατά τις έρευνες, δεν εντοπίστηκε οποιαδήποτε βάρκα. Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν η τοποθεσία όπου βρέθηκαν οι 2 ναυαγοί και οι 7 σοροί είναι και η τοποθεσία του ίδιου του ναυαγίου. Το ΚΣΕΔ εξέδωσε χθες μια πρώτη σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι μόλις έλαβε πληροφορία, ξεκίνησε έρευνα. Υπενθυμίζεται πως οι ναυαγοί εντοπίστηκαν από τη ΛΝΑ και περισυνελέγησαν. Σημειώνεται πως συνεχίζονται οι έρευνες ενώ, μέχρι στιγμής, υπάρχει απόκλιση στις μαρτυρίες των ναυαγών και των συγγενών τους για το περιστατικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση η Κυβέρνηση για καταγγελλόμενα pushback-«Η θέση μας προς την Αστυνομία είναι να μην γίνονται»

Το δεύτερο περιστατικό, αναφέρουν «είναι αυτό της Κυριακής, 16 Μαρτίου 2025. Η ΜΚΟ με την επωνυμία «Alarm Phone» ειδοποίησε το ΚΣΕΔ για ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στην θάλασσα. Σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται, το ΚΣΕΔ διερεύνησε την πληροφορία, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις. Έγιναν έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα σε έκταση περίπου 1000 νμ2, χωρίς να έχουν εντοπιστεί σκάφη ή άνθρωποι. Το περιστατικό της Κυριακής δεν μπορεί, μέχρι στιγμής, να συνδεθεί με το περιστατικό της Δευτέρας, κάτι που ανέφερε, άλλωστε, η ίδια ΜΚΟ σε μεταγενέστερες αναρτήσεις της. Ο χώρος, ο χρόνος και οι συνθήκες του ναυαγίου της Δευτέρας παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα».

Το τρίτο περιστατικό, επισημαίνουν «έλαβε χώρα στις 13-14 Μαρτίου και αφορά 2 (δύο) βάρκες. Κάποιες αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιέχουν ανακριβή στοιχεία, καθώς και υλικό αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης. Το περιστατικό αυτό είναι ένα από τα πολλά τα οποία διαχειρίζεται το ΚΣΕΔ και έλαβε χώρα σε σημείο της περιοχής έρευνας-διάσωσης της ΚΔ που συνορεύει με τον Λίβανο, εκτός χωρικών υδάτων της Κύπρου, σε διεθνή ύδατα. Σε αυτό το σημείο, εντοπίστηκαν 2 (δύο) σκάφη. Ζητήθηκε η συνδρομή του Λιβάνου, μέσω του ΚΣΕΔ, όπου έγινε διαχείριση του περιστατικού διάσωσης. Διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι υπήρξαν πυροβολισμοί ή ρίψη νερού ή επαναπροώθηση (pushback), όπως αναφέρεται σε κάποια δημοσιεύματα».

Παράλληλα τα τρία Υπουργεία εξέφρασαν τη θλίψη και τον συγκλονισμό τους για την άδικη απώλεια ανθρώπινων ζωών. «Είναι θεμελιώδης υποχρέωσή όλων μας, συλλογικά, να λάβουμε μέτρα αντιμετώπισης των κυκλωμάτων διακινητών ανθρώπινων ψυχών που στον βωμό του κέρδους δεν διστάζουν να θέσουν ζωές σε κίνδυνο, επιβιβάζοντάς ανθρώπους σε μη αξιόπλοα σκάφη, διεξάγοντας ουσιαστικά ένα διεθνές έγκλημα. Η κριτική, δυστυχώς, δεν κατευθύνεται κατά αυτών των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος», σημειώνουν.

Καταλήγοντας επισήμαναν πως «είναι ανεπίτρεπτο να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.» και υπενθύμισαν πως «είναι αυτό το κράτος, που σήμερα κατηγορείται, που έδωσε καθεστώς διεθνούς προστασίας σε περίπου 18.000 αλλοδαπούς τα τελευταία δέκα χρόνια και λαμβάνει εύσημα διεθνώς για τις συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) Πουρνάρα και το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτούντων Διεθνούς Προστασία (ΚΥΦΑΔΠ) Κοφίνου. Τονίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε έχει αγνοήσει κλήση για βοήθεια ή μήνυμα που να αφορά περιστατικό έρευνας και διάσωσης και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες στο πλαίσιο της νομιμότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ψυχανάλυση με... Αλγόριθμο: Μπορεί το ChatGPT να πάρει τη θέση του ψυχολόγου;
Απίθανα πλάσματα από τον βυθό της Ανταρκτικής έφερε στην επιφάνεια παγοθραυστικό
BBC για Σαντορίνη: Μπορεί μια πανίσχυρη έκρηξη να καταστρέψει το ονειρεμένο ελληνικό νησί;
Κοριτσάκι που δεν μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ή να χαμογελάσει διαγνώστηκε με σπάνια διαταραχή
Την κλινική σημασία της υπνηλίας σκιαγραφεί Αμερικανίδα γιατρός-Συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία
Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ-Κίνδυνος από την μεταφορά τουρκικών S-400 στη Συρία
Πώς έγινε το ατύχημα που οδήγησε σε ακρωτηριασμό δύο δακτύλων του χεριού του Άρη Μουγκοπέτρου
Οι δασμοί Τραμπ και οι εμπορικές σχέσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Βανς στην Ινδία
Τουρκικά ΜΜΕ: Συνεδρία συμβουλίου πρεσβυτέρων ΟΤΚ στα κατεχόμενα τον Μάιο
Τραμπ: Ο Θεός να ευλογεί τον Πάπα Φραγκίσκο και όσους τον αγάπησαν