Ζητά διορισμό ερευνητικής επιτροπής για pushbacks από το Γενικό Εισαγγελέα το ΑΚΕΛ

Τον διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα είναι αρμόδια να ερευνήσει τις καταγγελίες για φερόμενα pushbacks μεταναστών, ζητά από το Γενικό Εισαγγελέα το ΑΚΕΛ.

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ ανάφερε ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας να προχωρήσει στον διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για να διερευνηθούν οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις. Σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας μαρτυρίες ότι τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία επαναπροώθησε στη Συρία βάρκες με άντρες, γυναίκες και παιδιά. Οι μαρτυρίες υπέβαλαν ότι αυτό έγινε και με την απειλή όπλου. Αυτό σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έδιναν οι αρμόδιοι Υπουργοί και ο Υφυπουργός τις προηγούμενες μέρες, οι οποίοι επανέλαβαν σε όλους τους τόνους ότι δε γίνονται επαναπροωθήσεις».

Το ΑΚΕΛ, επισήμανε πως «το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι πότε πρόλαβαν οι αρμόδιοι να ερευνήσουν τις καταγγελίες και διαβεβαιώνουν ότι δεν έγινε επαναπροώθηση. Υπενθυμίζουμε ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε διαβεβαιώσεις ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις μέχρι που το ΕΔΑΔ καταδίκασε με σοβαρά προστίματα την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί όντως έκανε επαναπροωθήσεις».

Το ΑΚΕΛ, στην ανακοίνωση του, καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα όπως προχωρήσει στον διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για να ερευνήσει σε βάθος το περιστατικό που κατέληξε σε τραγωδία με απώλεια ζωών.

«Υπενθυμίζεται ότι η αρχή της μη-επαναπροώθησης είναι νομική αρχή του διεθνούς δικαίου, στη βάση της οποίας απαγορεύεται σε όλα τα κράτη να ενεργούν με τρόπο που να εκθέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους που επιχειρούν ν’ απομακρυνθούν από χώρες όπου απειλούνται με διώξεις ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια και χημικά σε συγκέντρωση για τον Ιμάμογλου στο δημαρχείο Κωνσταντινούπολης
Ένας 47χρονος κατηγορείται ότι νάρκωσε και βίασε τουλάχιστον 17 γυναίκες στη Γαλλία παριστάνοντας τον υπνοθεραπευτή
Αντιμέτωπες με την φρίκη αλλά και τον κοινωνικό στιγματισμό οι γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας του 1974
Κανένα νέο εύρημα την Πέμπτη στην έρευνα διάσωσης στο Κάβο Γκρέκο
Ευκαιρία συνεργασίας ΕΕ και ΗΕ το Κυπριακό, είπε στο Συμβούλιο ο ΠτΔ-Προτεραιότητα για Γκουτέρες
Προκλητικός ο Φιντάν μετά τη Γενεύη-«Υπάρχει μια πραγματικότητα στην Κύπρο και πρέπει να αποκατασταθεί»
Δεν αποκλείει μελλοντική αύξηση χορηγίας προς τους Δήμους το Υπουργείο Εσωτερικών
Το 17,1% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2024
Χειροπέδες σε 45χρονη που απέσπασε είκοσι χιλιάδες με διάφορες προφάσεις
Δημιουργούνται ζώνες με όριο ταχύτητας τα 30km εντός των πόλεων-Εξετάζεται και αύξηση των προστίμων