Άκαρπες οι έρευνες για τους αγνοουμένους στο ναυάγιο-Εξανεμίζονται οι ελπίδες

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες, του ΚΣΕΔ και των άλλων αρμοδίων Υπηρεσιών για εντοπισμό αγνοούμενων προσώπων από το ναυάγιο ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, ενώ όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες για να εντοπίσουν τα πρόσωπα λιγοστεύουν.

Σε ανακοίνωση του το ΚΣΕΔ, αναφέρει ότι «η επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης, η οποία διεξάγεται από χθες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο εντός της Περιοχής Ευθύνης Έρευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (FIR Λευκωσίας), συνεχίζεται χωρίς νεότερα ευρήματα».

Νωρίτερα διενεργήθηκαν οι νεκροτομές στις σορούς των τεσσάρων επτά προσώπων που ανασύρθηκαν νεκρά από τη θάλασσα και κατέδειξαν ότι ο θάνατος τους επήλθε από πνιγμό εντός ύδατος. Οι νεκροτομές των άλλων τριών θυμάτων θα διενεργηθούν το πρωί της Τετάρτης, από την Προίσταμενη της ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αγγελική Παπέττα και τον Ιατροδικαστή Ορθόδοξο Ορθοδόξου.

Παράλληλα, η Αστυνομία, μαζί με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, λαμβάνει καταθέσεις από τους δύο επιζώντες, οι οποίες αναμένεται να ρίξουν φως στα γεγονότα, αλλά και στις συνθήκες που οδήγησαν στο ναυάγιο.
Επιπλέον, στο κάδρο των ερευνών της Αστυνομίας μπαίνουν και τα σακίδια που είχαν μαζί τους τα επτά πρόσωπα που ανασύρθηκαν νεκρά, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν στοιχεία ώστε να γίνει η ταυτοποίησή τους.

Για την ώρα, ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στη μοιραία βάρκα, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, αφού υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις που αναφέρουν από 20 μέχρι 25 πρόσωπα, ενώ ακόμη δεν έχει κλειδώσει το επικρατέστερο σενάριο, που αναφέρει ότι στη βάρκα επέβαιναν μόνο άνδρες από τη Συρία, όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.

Πάντως, σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «η πληροφορία που δόθηκε από μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) στο ΚΣΕΔ, δόθηκε την Κυριακή 16 Μαρτίου». Πρόσθεσε ότι «αμέσως μετά τη λήψη της πληροφορίας, μετέβησαν στη περιοχή σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας, χωρίς όμως να εντοπίσουν οτιδήποτε». «Συγκεκριμένα, τα σκάφη έκαναν έλεγχο σε περιοχή 1.200 τετραγωνικών μέτρων και δεν εντοπίστηκε τίποτα», είπε και πρόσθεσε πως «χθες, κατά τη διάρκεια περιπολίας ρουτίνας, εντοπίστηκε ο ένας επιζών και στη συνέχεια και ο δεύτερος».

Όπως είπε ο Βασίλης Πάλμας, «οι περιπολίες που γίνονται στη θάλασσα είναι ρουτίνας, δηλαδή είτε υπάρχουν πληροφορίες είτε όχι, είτε υπάρχει είτε όχι έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή, τα σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς βγαίνουν στη θάλασσα κάνοντας ουσιαστικά άσκηση».
Σημείωσε ακόμα ότι «είναι τακτική και συνηθισμένη η συγκεκριμένη έξοδος από σκάφη είτε του Λιμενικού είτε της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα διεθνή χωρικά ύδατα».

Σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Άμυνας απάντησε πως «λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όλες οι πληροφορίες που παίρνουμε, είτε από ΜΚΟ είτε από άλλες πηγές».

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή, είτε αφορά τη Συρία, το Λίβανο, είτε άλλες πληροφορίες που λαμβάνουμε και πρέπει να υπάρχει εγρήγορση από μέρους της Δημοκρατίας», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από πνιγμό επήλθε ο θάνατος των τεσσάρων θυμάτων από το ναυάγιο-Συνεχίζονται την Τετάρτη οι νεκροτομές

Δειτε Επισης

Ο διορισμός προσωπικού απεσταλμένου καθορίζει τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό-«Χθες ήταν η απαρχή»
Εμπρησμός σε όχημα 49χρονου τα ξημερώματα στη Λεμεσό-Καταστράφηκε ολοσχερώς
Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Λεμεσό-Έρευνες για τα αίτια
Συνελήφθη ο Εκρέμ Ιμάμογλου-«Δεν θα υποκύψω»
Σέντρα στη Βουλή για το Νομοσχέδιο για την βία στα γήπεδα-Επίκειται... στενό μαρκάρισμα σε Χαρτσιώτη
Ψάχνουν αντίδοτο για τις συνταγές φαρμάκων-Τρέχουν να καλύψουν τις στρεβλώσεις στη Νομοθεσία
Ζητά έρευνα για τις καταγγελίες περί pushback η Ύπατη Αρμοστεία-Άκαρπες οι ολονύχτιες έρευνες του ΚΣΕΔ
Πιο ευάλωτοι στην μηνιγγίτιδα βρέφοι και έφηβοι-Λιγότερο μεταδοτική η μορφή των περιστατικών στην Κύπρο
Η συντήρηση της κινητικότητας, η στάση Φιντάν και τα εμπόδια που αναμένεται να στήσει ο Τατάρ
Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως και γρήγορα να επανεξοπλιστεί