Α. Δημητρίου: Για ενδεχόμενη στροφή Τουρκίας προς κατεύθυνση λύσης από ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες

Είναι οι ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες που θα μπορούσαν να επιταχύνουν μια ενδεχόμενη στροφή της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της λύσης, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό σε επιστημονικό συνέδριο της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς που διεξάγεται την Τρίτη στη Λευκωσία.

"Οι ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες των τελευταίων ετών οδήγησαν την Τουρκία προς μια, επί του παρόντος, αποκατάσταση σχέσεων με την Ελλάδα ή έστω αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ βρίσκεται εκ νέου σε εξέλιξη η συζήτηση για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας με τις ΗΠΑ", ανέφερε.

Στο συνέδριο με τίτλο "Κυπριακή Δημοκρατία και Κυπριακό: Θεσμικές και πολιτισμικές πτυχές, διαπραγματευτική διαδικασία, περιφερειακές, τεχνολογικές και ενεργειακές παράμετροι, ασφάλεια και γεωστρατηγικές διαστάσεις", η ΠτΒ σημείωσε πως ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο, έχει κορυφαία σημασία η μελέτη και κατανόηση του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, οι τελευταίες εξελίξεις με αφορμή τις προσεγγίσεις της νέας αμερικανικής Kυβέρνησης στο θέμα της Ουκρανίας και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βούλησης για ανάπτυξη αυτόνομων και ολιστικών συστημάτων άμυνας και ασφάλειας, δημιουργούν ένα καινούργιο, υπό εκκόλαψη, πλαίσιο το οποίο οφείλουμε να μελετούμε και να παρακολουθούμε στενά.

"Και, βεβαίως, να είμαστε, Ελλάδα και Κύπρος, σε εγρήγορση για ενέργειες και παρεμβάσεις προς όφελος των καλώς νοούμενων εθνικών μας συμφερόντων", ανέφερε.

Επανέλαβε ότι το status quo στην Κύπρο, που εδώ και πενήντα πόσα χρόνια ταλανίζει τον κυπριακό λαό είναι παράνομο, απαράδεκτο και αναπαράγει υπαρξιακούς κινδύνους για την Κυπριακή Δημοκρατία απευθύνοντας έκκληση "να συνειδητοποιήσουμε τις συλλογικές μας ευθύνες απέναντι στην ιστορία και κυρίως απέναντι στις νέες γενιές, και με θάρρος και νηφαλιότητα να διεκδικήσουμε την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας".

"Θεωρούμε ότι η διαιώνιση του υφιστάμενου αδιεξόδου και η εμβάθυνση των τετελεσμένων της κατοχής εξυπηρετεί μόνο τις τουρκικές επιδιώξεις και θα αποβεί καταστροφική για τον Κυπριακό Ελληνισμό", κατέληξε η Πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα
«Ατυχείς και διχαστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις συμβούλου Ερντογάν για Ουστέλ ο Τατάρ
Εισηγείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Σερντάρ Ντενκτάς
Προηγείται ο Τατάρ του Έρχιουρμαν και σε δημοσκόπηση τουρκικής εταιρείας