Τετελεσμένα Τατάρ λίγο πριν το δείπνο στη Γενεύη-«Μάταιες οι συνομιλίες για ομοσπονδία»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ προσέρχεται στην «ιστορική», όπως τη χαρακτηρίζει, άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό που αρχίζει σήμερα στη Γενεύη, επαναλαμβάνοντας την αδιαπραγμάτευτη θέση του για «λύση δύο κρατών» στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων, η «Κίπρις» γράφει ότι μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό «Ulusal Kanal» στην Κωνσταντινούπολη προτού αναχωρήσει για τη Γενεύη, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι «άλλαξαν τα πράγματα πλέον, έκλεισε το κεφάλαιο της ομοσπονδίας» και ότι «προχωρούμε με το μοντέλο λύσης δύο κρατών».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές κατά τη διήμερη διάσκεψη και υπογράμμισε τη σημασία της «νέας πολιτικής» που είχε θέσει στο τραπέζι σε παρόμοια διάσκεψη πριν τέσσερα χρόνια. Χαρακτήρισε «μάταιες τις συνομιλίες για ομοσπονδία», ισχυριζόμενος ότι αυτή η διαδικασία ικανοποιεί μόνο την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Τατάρ επέκρινε «το σχέδιο της ελληνοκυπριακής πλευράς για ομοσπονδία», ισχυριζόμενος ότι αυτό το μοντέλο στοχεύει στην αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το νησί.

«Η ομοσπονδία είναι ένα κομμάτι του ονείρου της μεγάλης Ελλάδας. Όμως, η πολιτική των δύο κρατών βρήκε τη θέση της και ρίζωσε», υποστήριξε ο Τατάρ, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία μάς παρέχει πλήρη στήριξη στο θέμα αυτό».

Η «Κίπρις» γράφει επίσης ότι, ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει στενά τη διαπραγματευτική διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα φέρει λύση η επανάληψη των μεθόδων που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει σε προηγούμενες διαπραγματευτικές διαδικασίες».

Ο Ουστέλ υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα και οι συνομιλητές τους θα πρέπει «να αναγνωρίσουν την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού χωρίς να αγνοούν τις σημερινές πραγματικότητες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ογουζχάν Χασίπογλου, ανέφερε ότι το 2021 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες τους είχε πει πως «είναι καιρός να μιλήσουμε για διαφορετικά πράγματα», υποστηρίζοντας πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την ομοσπονδία, αλλά η τδβκ απαιτεί την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η πλήρη ένταξη της Κύπρου στο χώρο Σένγκεν
Με αφαλατώσεις από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αντιμετωπίσει η Κύπρος το υδατικό
Τεράστιες πυρκαγιές έξω από την Ιερουσαλήμ-«Ίσως χρειαστούμε ενισχύσεις από την Ελλάδα»
Στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τραύματα κρατούμενου που του έστησαν ενέδρα στις Κεντρικές-Τον περίμεναν με μαχαίρια για αντίποινα
Από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έως την Ασία και την Αφρική-Οι 12 πιθανοί υποψήφιοι για τον παπικό θρόνο
Άφαντος ο 35χρονος τουρίστας που χάθηκε στην Πάφο-Άκαρπες μέχρι στιγμής οι έρευνες
ΒΙΝΤΕΟ: Πάνω από 150 τραυματίες στον σεισμό της Κωνσταντινούπολης λόγω πανικού-Πήδηξαν από ύψος
Εβδομήντα δύο συσκευασίες με κοκαΐνη κατάπιε τελικά ο 52χρονος που πιάστηκε στο αεροδρόμιο Πάφου
ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιά σε αυτοκίνητο και έκρηξη σε εμπορικό κέντρο στη Μόσχα
Πάνω από 20.000 πιστοί στο Βατικανό για τον Πάπα-Κάλυψη από 2.000 δημοσιογράφους (live εικόνα)