Ανησυχία για περιβαλλοντικές πιέσεις σε Λίμνη Μακριά και Αλυκή Ακρωτηρίου-Ζητά δράσεις η ΟΠΟΚ

Tην ανησυχία της για τις συνεχείς περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχονται η Αλυκή Ακρωτηρίου και η Λίμνη Μακριά, εκφράζει, σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) και ζητά ανάληψη συντονισμένης δράσης για τη διατηρήσή τους.

Η ΟΠΟΚ μετά από την πρόσφατη επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος στην Αλυκή Ακρωτηρίου και στην Λίμνη Μακριά, στην οποία συμμετείχε, κατέθεσε υπόμνημα και τοποθετήθηκε μέσω του Επιστημονικού / Διοικητικού Λειτουργού της Δρ. Μιλτιάδη Πολυδώρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΠΟΚ, η Αλυκή Ακρωτηρίου και η Λίμνη Μακριά αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Κύπρου, φιλοξενώντας πλούσια βιοποικιλότητα και διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση των οικοσυστημάτων της περιοχής. Ωστόσο, προστίθεται, οι περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν αυξανόμενες περιβαλλοντικές πιέσεις λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, ρύπανσης και αλλαγών στο υδρολογικό τους καθεστώς.

Για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας της Αλυκής Ακρωτηρίου και της Λίμνης Μακριά, η ΟΠΟΚ αναφέρει ότι απαιτούνται μέτρα, όπως η διεξαγωγή λεπτομερών ερευνών για την προέλευση των μη φυσιολογικών εισροών νερού και των ρύπων, εφαρμογή αυστηρών ελέγχων στις απορροές από γειτονικές αναπτύξεις, αγροτικές και βιομηχανικές δραστηριότητες και αποκατάσταση του φυσικού υδρολογικού ισοζυγίου μέσω βιώσιμων πρακτικών, όπως η ρύθμιση της αποστράγγισης και η προστασία των φυσικών πηγών νερού.

Σημειώνει, επίσης, ότι οι δύο υγρότοποι αποτελούν σημαντικούς βιοτόπους για απειλούμενα είδη πανίδας και χλωρίδας και για τη διατήρησή τους προτείνει την ενίσχυση των προστατευόμενων ζωνών και απαγόρευση δραστηριοτήτων που προκαλούν διατάραξη, όπως η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και η παράνομη θήρα, καθώς και τη δημιουργία φυσικών φραγμάτων και φυτεύσεων για την αποτροπή της διάβρωσης και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Επίσης προτείνει την προστασία ειδών υψηλής οικολογικής σημασίας, όπως η Βαλτόπαπια, μέσω στοχευμένων προγραμμάτων διατήρησης και παρακολούθησης.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι η ανθρώπινη παρέμβαση έχει σημαντική επίδραση στην υγεία των υγροτόπων.

Για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων, η ΟΠΟΚ σημειώνει ότι απαιτείται περιορισμός της δόμησης και της εκμετάλλευσης γης στις παρακείμενες περιοχές, με εφαρμογή αυστηρότερων περιβαλλοντικών κριτηρίων στις αναπτύξεις, έλεγχος του αριθμού και της δραστηριότητας των επισκεπτών, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση του οικοσυστήματος, ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός και η παρατήρηση πουλιών, με αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

Αναφέρει, ακόμη, ότι η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη προστασία των υγροτόπων.

Ακόμη, για την αποτελεσματική προστασία της Αλυκής Ακρωτηρίου και της Λίμνης Μακριά, η ΟΠΟΚ αναφέρει ότι απαιτούνται σαφείς νομοθετικές ρυθμίσεις και ενισχυμένη διακυβέρνηση. Προσθέτει ότι η Αλυκή Ακρωτηρίου και η Λίμνη Μακριά αποτελούν πολύτιμα οικοσυστήματα που απαιτούν άμεση και συντονισμένη δράση για τη διατήρησή τους.

«Η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης, που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη βελτίωση του νομικού πλαισίου, είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Η αποτελεσματική προστασία των υγροτόπων αυτών θα διασφαλίσει τη διατήρηση των οικολογικών και πολιτιστικών τους αξιών για τις μελλοντικές γενιές», καταλήγει η ΟΠΟΚ, στην ανακοίνωση της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντική η δικοινοτική συνεργασία για το περιβάλλον-«Ξεκινάει εκστρατεία αναγνώρισης των προβλημάτων»
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Το ΚΕΒΕ καταδικάζει τα απεργιακά μέτρα στα ξενοδοχεί-Ζητά πρωτοβουλίες από τον υπουργό Εργασίας
Υπ. Παιδείας: Η κατοχή είναι η τραγικότερη σελίδα στην ιστορία του κυπριακού ελληνισμού
Ευχαριστίες Μποτσουάνα για μεγάλη αποστολή φαρμάκων από την Κύπρο
Πώς απαντά η Υπ. Ασύλου για την «Ομάδα Σύροι στην Κύπρο»-«Αποτελείται από δημόσιο υπάλληλο»
Στο 80%-85% η πληρότητα των ξενοδοχείων τον Ιούλιο
Τελεσίγραφο από ξενοδοχοϋπαλλήλους προς εργοδότες-Εφαρμογή συμφωνίας για συλλογικές συμβάσεις ή λήψη μέτρων
Τελεσίγραφο ενός μηνός από τους μεταφορείς Α’-Ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις
Καθυστερήσεις στην εξέταση εξασφάλισης άδειας οδήγησης-Επτά μήνες στη Λευκωσία, ξεπερνά τον ένα χρόνο στη Λεμεσό