Η Κύπρος είχε το ψηλότερο ποσοστό νέων περιστατικών νεφρικής ανεπάρκειας στην Ευρώπη το 2022

Τον υψηλότερο προσαρμοσμένο ποσοστό επίπτωσης νέων περιστατικών νεφρικής ανεπάρκειας στην Ευρώπη, με 376 νέα περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού κατέγραψε η Κύπρος το έτος 2022, έναντι του μέσου όρου των 158 περιστατικών στην Ευρώπη, με βάση τα επίσημα δεδομένα του European Renal Association Registry, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, μιλώντας σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η Νεφρολογική και Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, ο Υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε νέες διαγνώσεις νεφρικής ανεπάρκειας σε σχέση με τις γυναίκες, και τα δεδομένα για τη διάμεση ηλικία ένταξης στη θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας δείχνουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς είναι ηλικίας 70-75 ετών.

Η Κύπρος είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με βασική αιτία της νεφρικής νόσου, τον σακχαρώδη διαβήτη (σχεδόν 4 στους 10 ασθενείς), καθώς και την αρτηριακή υπέρταση (σχεδόν 2 ασθενείς στους 10), είπε.

Πρόσθεσε ότι, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης, το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει μία σειρά από στρατηγικές για τη βελτίωση της κατάστασης, με προτεραιότητα την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης των νεφρικών ασθενειών και για την ανάγκη για τακτικούς ελέγχους.

"Η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου, τα πρώτα συμπτώματα και την πρόληψη μπορεί να επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση και την άμεση θεραπεία, αποτρέποντας σοβαρές επιπλοκές", είπε, προσθέτοντας πως η προώθηση υγιεινών συνηθειών και τρόπων ζωής, όπως η διατροφή, η σωματική άσκηση και η διαχείριση του σωματικού βάρους, είναι κρίσιμη για την πρόληψη των νεφρικών νοσημάτων.

Επεσήμανε ότι από την 1η Ιουνίου 2019, με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), οι Κύπριοι πολίτες έχουν εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, ενώ η εφαρμογή του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού έχει συμβάλει στην αναγνώριση και την έγκαιρη παρακολούθηση των ασθενών με νεφρικά προβλήματα.

Η μεταμόσχευση νεφρού παραμένει η κύρια θεραπεία για το τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, είπε, προσθέτοντας πως η ανάγκη για δωρεά οργάνων είναι συνεχώς αυξανόμενη, ενώ ταυτόχρονα η έλλειψη διαθέσιμων μοσχευμάτων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχύσουμε την προσπάθεια για την προώθηση της δωρεάς οργάνων, που είναι μια πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, αναγνωρίζοντας την αξία της προσφοράς για τη ζωή και την υγεία των άλλων, είπε, αναφέροντας ότι ειδικά στην Κύπρο η Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων από το 2011 που έχει ξεκινήσει η λειτουργία της, με 336 μεταμοσχεύσεις νεφρού, εκ των οποίων οι 214 μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη και οι 122 από πτωματικό δότη.

Με στόχο να φέρει στο προσκήνιο τη σημασία της προληπτικής φροντίδας και της άμεσης διάγνωσης της νεφρικής ανεπάρκειας φέτος, η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού έχει το σύνθημα: «Είναι καλά οι νεφροί σας; Εντοπίστε έγκαιρα και προστατεύστε την υγεία των νεφρών», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Είπε τέλος ότι η χρόνια νεφρική νόσος είναι η 5η αιτία θανάτου παγκοσμίως και οι δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας παραμένουν υψηλοί, καθιστώντας την ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν τη Χεζμπολάχ οι ΗΠΑ-«Θα ήταν πολύ κακή απόφαση να εμπλακείτε στον πόλεμο»
Όχημα «πέτασε» από τον αυτοκινητόδρομο στη Λεμεσό και έπεσε σε άλλο δρόμο που περνά από κάτω
Δεσμεύτηκε περιουσία από το 1996 για ανέγερση σχολείου και δεν έγινε τίποτε-Ενοχλημένοι οι βουλευτές
Εμφύλιος στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο εμπλοκής στη σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν-Ρήγμα στον Λευκό Οίκο
BINTEO: Στη μάχη και τέσσερα εναέρια μέσα για τη φωτιά κοντά στη σήραγγα στον αυτοκινητόδρομο
Συνεχίζεται στις 2 Ιουλίου η δίκη για την υπόθεση πολιτογραφήσεων με τελευταίο μάρτυρα τον ανακριτή
Έντονη αντίδραση Χατζηαβραάμ για αναφορές στη ψευδοβουλή-«Η Μόρφου ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της»
Το Λονδίνο εξετάζει την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής του στον πόλεμο
Παραμένουν ως έχουν τα καθήκοντα Αριστοτέλους και Δημητρίου, απαντά Υπ. Άμυνας και Ελεγκτική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοντάδες ισραηλινοί επιστρέφουν στο Ισραήλ και τις οικογένειες τους από το λιμάνι της Λεμεσού