Τρέχουν να προλάβουν το Πάσχα για την ψήφιση του Νομοσχεδίου για λαμπρατζιές-«Υπάρχουν προβλήματα»

Τρέχουν να προλάβουν τον χρόνο μέχρι το Πάσχα, ώστε να περάσει ο Νόμος για τις Λαμπρατζιές, με στόχο να γνωρίζει η κάθε αρμόδια Αρχή τόσο τον ρόλο της όσο και το τι πρέπει να κάνει, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά. «Ο περί Ρύθμισης και Ελέγχου Λαμπρατζιών Νόμος του 2025» τίθεται ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, ωστόσο φαίνεται ότι, προς το παρόν, υπάρχουν προβλήματα που ενδέχεται να σταθούν εμπόδιο στην έγκαιρη ψήφιση και εφαρμογή της Νομοθεσίας.

Από την πλευρά της η Βουλή παρουσιάζεται έτοιμη να προωθήσει το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό, πριν από τις εορτές του Πάσχα. Όπως ανέφερε η βουλευτής του ΔΗΣΥ και αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Φωτεινή Τσιρίδου, «εάν η διαβούλευση έχει γίνει σωστά και όλα είναι όπως πρέπει, τότε η Νομοθεσία θα προχωρήσει, αρκεί να είναι σωστά προετοιμασμένη».

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι «πρέπει επιτέλους να ρυθμιστεί αυτό το θέμα για την προστασία των παιδιών και της κοινωνίας, επομένως από την πλευρά μας θα δώσουμε την προτεραιότητα που απαιτείται, ώστε το Νομοσχέδιο να περάσει, αρκεί να έχει γίνει η σωστή διαβούλευση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη συνεργασία για να εφαρμοστεί ορθά η νομοθεσία».

Πάντως, το εν λόγω Νομοσχέδιο έρχεται να θεσπίσει πλαίσιο για τις λαμπρατζιές, με στόχο να διατηρηθεί το συγκεκριμένο έθιμο, «με γνώμονα τη διατήρηση της παράδοσης, την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος».

Επιπρόσθετα, στο Νομοσχέδιο προβλέπεται ότι πριν από το άναμμα της λαμπρατζιάς θα πρέπει να εξασφαλίζεται εκ των προτέρων ειδική άδεια από την τοπική διοίκηση, εντός των ορίων της οποίας πρόκειται να τοποθετηθεί η λαμπρατζιά. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, η άδεια θα εκδίδεται κατόπιν γραπτής αίτησης προσώπου που έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του και διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο.

Επιπλέον, στο υπό αναφορά νομοσχέδιο η ευθύνη επιθεώρησης των λαμπρατζιών ανατίθεται στις τοπικές αρχές. Αν διαπιστωθεί ότι έχουν συγκεντρωθεί ξύλα για άναμμα λαμπρατζιάς, οι τοπικές Αρχές θα ενημερώνουν την Αστυνομία.

Το ζήτημα τόσο της έκδοσης των αδειών όσο και της επιθεώρησης φαίνεται να απασχολεί τις τοπικές αρχές, οι οποίες δεν βλέπουν θετικά την ευθύνη για την επιθεώρηση και την επιτήρηση του ανάματος των λαμπρατζιών.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομιλίδης, ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα στο Νομοσχέδιο, έχουν εκφραστεί οι θέσεις της Ένωσης Κοινοτήτων, και υπάρχουν ερωτήματα για τις άδειες και τους χώρους όπου θα ανάψουν οι λαμπρατζιές. Δεν είναι όλοι οι χώροι των κοινοτήτων, υπάρχουν και τμήματα που είναι ιδιωτικά».

Επιπλέον, εκφράστηκαν διαφωνίες και στο ζήτημα της επιτήρησης, τόσο από την Ένωση Κοινοτήτων όσο και από την Ένωση Δήμων. Και οι δύο πλευρές εκφράζουν προβληματισμό για κάποιες από τις πρόνοιες του Νομοσχεδίου που άπτονται του ρόλου τους.

Παράλληλα, όπως προνοείται στο Νομοσχέδιο, «οποιοδήποτε πρόσωπο προετοιμάζει ή ανάβει ή συμμετέχει στην προετοιμασία ή στο άναμμα λαμπρατζιάς χωρίς ειδική άδεια είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις εικοσιπέντε χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές».

Πάντως, ενδέχεται το νομοσχέδιο να συζητηθεί εκ νέου ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς υπάρχουν ζητήματα τα οποία φαίνεται να μην έχουν συμφωνηθεί πλήρως.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Ξώπασχα το νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές, κόλλησε στα διαδικαστικά-Κόκκινη γραμμή από Δήμους

Δειτε Επισης

Στις 32 οι καταγγελίες οδηγών μετά από ελέγχους της Αστυνομίας σε φορτηγά και ημιφορτηγά
Δύσκολη η στοιχειοθέτηση υποθέσεων για χειραγώγηση αγώνων-Μία κατέληξε στο Δικαστήριο από το 2021
Πυροβολισμοί σε ινστιτούτο αισθητικής στη Λεμεσό-Υπό διερεύνηση το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης
Χωρίς δασοπυροσβέστες το Τμήμα Δασών-«Αβέβαιο αν στελεχωθεί όπως πέρσι»
Πίσω από τα κάγκελα για τέσσερα χρόνια 29χρονος που έβαλε φωτιά σε αγροτική περιοχή στη Λάρνακα
Ποινικοποίηση παιδικής πορνογραφίας με τεχνητή νοημοσύνη συζήτησε η Επ. Νομικών
Ποινή φυλάκισης 12 ετών σε 45χρονο για εισαγωγή πέραν των 19 κιλών ναρκωτικών στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Απόφαση σταθμός για συνταγές από ιατρούς εκτός ΓεΣΥ, μπάζει η νομοθεσία-Δεν διαχωρίζονται οι συμβεβλημένοι πάροχοι
Χειροπέδες σε 15 πρόσωπα που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Ξεκίνησαν οι διαδικασίες επαναπατρισμού
Αντιδρούν βουλευτές για το νομοσχέδιο για λαμπρατζιές-«Υπερβολικά αυστηρό και ανεφάρμοστο»