Θετικός ο Μερτς στην επέκταση της γαλλικής πυρηνικής ομπρέλας στην Ευρώπη-«Ισχυρότεροι μαζί»

Ανοικτός εμφανίστηκε ο εν αναμονή καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς στην επέκταση της γαλλικής πυρηνικής ομπρέλας στην Ευρώπη, που αναζητά τρόπους αντίδρασης στη νέα γραμμή του Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρέπει απλώς να γίνουμε μαζί ισχυρότεροι όσον αφορά την πυρηνική αποτροπή στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μερτς, νικητής των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου Μερτς, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Ο Μερτς βάζει στο κάδρο και τη Βρετανία

Ο Μερτς δήλωσε ότι πέραν της πρότασης του Εμανουέλ Μακρόν για επέκταση της γαλλικής πυρηνικής ομπρέλα στην Ευρώπη, που έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, στις σχετικές συζητήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η έτερη πυρηνική δύναμη της δυτικής Ευρώπης, η Βρετανία.

«Η κοινή χρήση πυρηνικών είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε», δήλωσε ο Μερτς. «Πρέπει να είμαστε ισχυρότεροι μαζί στην πυρηνική αποτροπή», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να παραμείνει στη θέση της η αμερικανική πυρηνική ασπίδα με την ευρωπαϊκή να λειτουργεί συμπληρωματικά. «Πρέπει να μιλήσουμε και με τις δύο χώρες [Γαλλία και Βρετανία] και επιπροσθέτως υπό το πρίσμα της συμπλήρωσης της αμερικανικής πυρηνικής ασπίδας, που φυσικά θέλουμε να παραμείνει», είπε.

Και σε μια έμμεση αναφορά στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε: «Η παγκόσμια κατάσταση, και ιδίως τα τρέχοντα ζητήματα ασφαλείας, απαιτούν τώρα από εμάς τους Ευρωπαίους να συζητήσουμε από κοινού αυτό το ζήτημα».

Η ακροδεξιά AfD πιέζει να αποκτήσει η Γερμανία πυρηνικά όπλα

Ο Μερτς κατέστησε σαφές στη συνέντευξή του ότι «η Γερμανία δεν μπορεί και δεν θα επιτραπεί να κατέχει η ίδια πυρηνικά όπλα».

Η Γερμανία δεν μπορεί να αποκτήσει δικά της πυρηνικά όπλα χωρίς να παραβιάσει τη Διεθνή Συνθήκη Μη Διάδοσης (NPT), την οποία έχει υπογράψει.

Με τον Τραμπ να αποστασιοποιείται ολοένα και περισσότερο από τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ορισμένοι στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), πιέζουν να αποκτήσει η χώρα δικά της πυρηνικά όπλα.

Οι εξελίξεις και η αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον ώθησαν τον Μερτς να ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα σχέδια για μαζικές επενδύσεις στην άμυνα μετά από σχετική συμφωνία με τους προαλειφόμενους κυβερνητικούς εταίρους του Σοσιαλδημοκράτες για χαλάρωση του συνταγματικά κατοχυρωμένου «φρένου χρέους» της Γερμανίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Τα «βρήκε» ο Αλ Σάραα με τους Κούρδους-Νέες διακηρύξεις για ειρήνευση στη Συρία
Φωνές δικηγόρων για διακοπές ρεύματος στο Δικαστήριο Λευκωσίας-Δημιούργησε προβλήματα και στο i-justice
Τέσσερις συλλήψεις μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας-Βρέθηκαν πιστόλι και ναρκωτικά
Τα είπε τηλεφωνικώς με Κόστα ο ΠτΔ πριν την Γενεύη-Επανέλαβε τις κοινές θέσεις ΕΕ για στήριξη της ΚΔ
Χειροπέδες στον 60χρονο οδηγό σχολικού λεωφορείου μετά την καταγγελία για παρενόχληση ανήλικης
Σάλος στη Ρουμανία με το «κόψιμο» του ακροδεξιού Γκεοργκέσκου από τις εκλογές
Πτήση από Σικάγο προς Δελχί γύρισε πίσω λόγω ενός ασυνήθιστου προβλήματος-Ήταν 10 ώρες στον αέρα
Ενδοκρινολόγος αφυπηρέτησε το 2024 και λάμβανε μισθό και επιδόματα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025
Παραδίδεται εντός των ημερών στο Υπουργικό το πόρισμα για Θανάση Νικολάου
Πάνω από 30 τραυματίες από τη σύγκρουση πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα-Φόβοι για μεγάλη διαρροή καυσίμων