Η Κίνα “χτυπά” τις ΗΠΑ με δασμούς στα αγροτικά προϊόντα

Με ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας περίπου 22 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών εξαγωγών απάντησε η Κίνα στους δασμούς των ΗΠΑ, προχωρώντας σε μία κίνηση που θεωρείται άμεσο χτύπημα στη βάση υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στις αγροτικές περιοχές, στην τελευταία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Τα νέα μέτρα του Πεκίνου, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στην απόφαση του Τραμπ να επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, στοχεύουν κυρίως τον αμερικανικό αγροτικό τομέα.

Η σόγια, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα, αξίας 12 δισ. δολαρίων ετησίως, επιβαρύνεται με επιπλέον δασμό 10%, ενώ το βαμβάκι, το κοτόπουλο και το καλαμπόκι υπόκεινται σε επιπλέον χρεώσεις 15%.

Με την επιβολή των νέων δασμών, η συντριπτική πλειονότητα των αμερικανικών γεωργικών εξαγωγών προς την Κίνα χάνει την ανταγωνιστικότητά της στην κινεζική αγορά. Αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι ο πρόσθετος δασμός 10% καλύπτει σχεδόν 19 δισ. δολάρια αμερικανικών εισαγωγών, ενώ προϊόντα αξίας 3 δισ. δολαρίων επιβαρύνονται με επιπλέον 15%.

Παράλληλα, το Πεκίνο ανέστειλε τις εισαγωγές όλης της αμερικανικής ξυλείας, επικαλούμενο ανησυχίες για προσβολή από παράσιτα. Μόνο πέρυσι, οι ΗΠΑ είχαν εξαγάγει κορμούς ξύλου αξίας 850 εκατ. δολαρίων στην Κίνα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και αναγνώρισε ότι οι δασμοί μπορεί να προκαλέσουν “μικρές αναταράξεις”, κάλεσε τους Αμερικανούς αγρότες μέσω κοινωνικών δικτύων να “παράγουν περισσότερο αγροτικό προϊόν για να πωληθεί ΜΕΣΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες”, προσθέτοντας ειρωνικά: “Διασκεδάστε!”.

To περασμένο Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να αποκλείει ότι οι πολιτικές του μπορεί να πλήξουν την αμερικανική οικονομία.

Τόσο οι ειδικοί όσο και οι Αμερικανοί αγρότες εκφράζουν φόβους ότι η χώρα οδεύει προς μια επανάληψη του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, όπως αυτός που σημάδεψε την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ.

Η εμπορική διαμάχη του 2018 είχε στοιχίσει στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ ζημιές ύψους 27 δισ. δολαρίων, αν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέβαλε έως και 23 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις για να καλύψει τις απώλειες από τις διαταραχές στο εμπόριο.

Πηγή: news247.gr

Δειτε Επισης

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν θα μειώσουν μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα, το 80% ήταν ένα νούμερο που πέταξε ο Τραμπ
Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες ο ύποπτος για την υπόθεση της Μαντλίν
Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια για εφαρμογή του Συμφώνου για Μετανάστευση ανακοίνωσε η Κομισιόν
Σοβαρό τροχαίο στη Λεμεσό-Όχημα συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα
Ειδικό Δικαστήριο για τη ρωσική εισβολή δημιουργούν Ουκρανία και Συμβούλιο της Ευρώπης
Οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ
Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου
Δεν αποδέχεται την πρόταση Υπ. Παιδείας για αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΟΕΛΜΕΚ-Δημοψήφισμα στις 29 Μαΐου
Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»
ΗΠΑ και ΕΕ έχουν έτοιμη πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών στην Ουκρανία-Αν απορριφθεί, νέες κυρώσεις στη Ρωσία