Έτοιμοι για την Γενεύη Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης-«Καμία συζήτηση εκτός του συμφωνημένου πλαισίου»

«Οτιδήποτε ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση, και χαίρομαι, γιατί αυτή είναι και η θέση της διεθνούς κοινότητας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της διευρυμένης Συνόδου που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου 2025, στη Γενεύη.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Βρισκόμαστε ενόψει μίας εξαιρετικά κρίσιμης γεωπολιτικής συγκυρίας. Σε ό,τι αφορά την ήπειρο μας, πριν από δύο ημέρες συμμετείχαμε σε ένα εξαιρετικά σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο επιβεβαίωσε πάγιες θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με την ανάγκη η Ευρώπη ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τα κράτη μέλη να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνά μας, με συμπεράσματα, τα οποία μας καλύπτουν απόλυτα, με αναφορά στην ανάγκη προστασίας όλων των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

102175

Σήμερα είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της πολυμερούς διάσκεψης, η οποία θα λάβει χώρα στις 17 και στις 18 Μαρτίου. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να επαναλάβω για ακόμη μία φορά το πόσο εκτιμώ τις συνολικές σας προσπάθειες να κρατήσετε αυτόν τον διάλογο ζωντανό για την επίτευξη μίας βιώσιμης και δίκαιης λύσης για το Κυπριακό ζήτημα, πάντα στηριζόμενοι στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα, στον βαθμό που της αναλογεί, στηρίζει πάντα αυτές τις προσπάθειές σου.»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα: «Έρχομαι στην Αθήνα μετά από ένα πολύ σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο με πρωτοβουλία της Κύπρου, της Ελλάδας και κάποιων άλλων κρατών μελών λήφθηκαν αποφάσεις σε κάτι που εδώ και καιρό επιμέναμε, την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Μετά από κοινές συντονισμένες προσπάθειες με κάποια άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, υπάρχει η αναφορά ότι οι απειλές στην ασφάλεια της ΕΕ δεν περιορίζονται μόνο στην περιοχή της Ουκρανίας, αλλά και στην περιοχή της Μεσογείου, σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Θεωρώ τη συγκεκριμένη αναφορά ως ιδιαίτερα σημαντική.

102187

Είμαι εδώ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης στη Γενεύη, για να ανταλλάξουμε απόψεις. Μία διάσκεψη που σχετίζεται και με αυτά που συζητούμε αυτή τη στιγμή σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα σε μία περίοδο όπου επιχειρείται να αμφισβητηθούν βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, όπως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα, η συνάντηση της Γενεύης έχει ιδιαίτερη σημασία. Θέλω να εκφράσω δημόσια ότι μεταβαίνω στη Γενεύη με ξεκάθαρο πλάνο και ξεκάθαρο σχεδιασμό. Ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε να πετύχουμε. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το 2017, αξιοποιώντας το κεκτημένο των συνομιλιών, και με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεωρώ ότι είναι και μια ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι μετά τη Γενεύη θα έχουμε και πάλι τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην παρουσία μάλιστα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω όλους τους συναδέλφους. Η ΕΕ στηρίζει αυτή την προσπάθεια από πλευράς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Θέλω και σήμερα δημόσια να αναφέρω ότι, οτιδήποτε ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση και χαίρομαι, γιατί αυτή είναι και η θέση της διεθνούς κοινότητας.»

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην παρουσία των αντιπροσωπιών. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Μαριλένα Ραουνά, ο Ελληνοκύπριος Διαπραγματευτής κ. Μενέλαος Μενελάου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η 15η Ιουλίου 1974 στη Λεμεσό, μια μέρα βαμμένη στο αίμα-«Σαν σακιά ζωντανοί και νεκροί, άνοιξαν λάκκους σε κοιμητήριο»
Αναχωρεί για Νέα Υόρκη ο Τατάρ για να συμμετάσχει στην πενταμερή
«Θα μπορούσαν να αποφευχθούν πραξικόπημα και εισβολή, ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο όφειλαν να πράξουν περισσότερα»
Καταδικάζουν το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τα κόμματα
Ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό ο Στιούαρτ-«Η βαθιά δυσπιστία εμπόδιο για συμφωνία»
Συμπληρώνονται 51 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου
Η «διάγνωση» Γεωργιάδη για τον ΔΗΣΥ, το απόγειο της επιρροής και η πολιτική πρόταση ως απάντηση στις προκλήσεις
Ένα δείπνο, ένα γεύμα, μία διευρυμένη συνάντηση και δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές ατζέντες στη Νέα Υόρκη
Σ. Στεφάνου: Με καλή θέληση και με συγκεκριμένες θέσεις να προσέλθει στη Νέα Υόρκη η Ε/κ πλευρά
Ν. Παπαδόπουλος: Πρέπει να στηρίξουμε τον Πρόεδρο για να διεκδικεί και όχι να προτείνουμε υποχωρήσεις