Bloomberg: O Τραμπ συνεχίζει την πίεση στην Ουκρανία-Οι σκέψεις Πούτιν και οι όροι που θέτει για εκεχειρία

Για ενδείξεις ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πρόθυμος να αποδεχθεί εκεχειρία υπό όρους καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει την άσκηση πίεσης στην Ουκρανία για ειρηνευτική συμφωνία, κάνει λόγο το Bloomberg.

«Ειλικρινά, θεωρώ πιο δύσκολο να διαπραγματευτώ με την Ουκρανία, η οποία δεν έχει χαρτί στα χέρια της. Είναι ίσως ευκολότερη η διαπραγμάτευση με τη Ρωσία», είπε χθες Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει ανατρέψει την πολύχρονη αμερικανική πολιτική υποστήριξης προς την Ουκρανία φλερτάροντας με το Κρεμλίνο.

Σύμβουλοι του Τραμπ μελετούν χαλάρωση των κυρώσεων στη Ρωσία

Όπως αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων στον Λευκό Οίκο, σύμβουλοι του Τραμπ μελετούν τρόπους για τη χαλάρωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου που εξαπέλυσε κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πλαφόν που επιβλήθηκε στις τιμές για τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου.

Οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων στη Ρωσία θα αποτελέσει άλλη μια απόκλιση της κυβέρνησης Τραμπ αναφορικά με την πολιτική που είχε χαράξει ο προκάτοχός του, Τζο Μπάιντεν με τους συμμάχους. Αξιωματούχοι στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι δεν θα άρουν πρόωρα τα όρια που επιβλήθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι κρύβει η στρατηγική του Τραμπ για τους δασμούς-Τα νέα δεδομένα

Μια πρώτη ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης Τραμπ αναφορικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, όταν λήγει μια γενική άδεια που επιτρέπει τον περιορισμό των αγορών ρωσικών ενεργειακών προϊόντων. Εάν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιτρέψει να λήξει η εξαίρεση για ορισμένες συναλλαγές, θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο Κρεμλίνο.

Την Τρίτη η συνάντηση Αμερικανών - Ουκρανών αξιωματούχων στη Σαουδική Αραβία

Ο εναγκαλισμός της Ρωσίας από τον Τραμπ έχει προκαλέσει φόβους στην Ουκρανία και στους συμμάχους της στην Ευρώπη ότι θα προσπαθήσει να αναγκάσει το Κίεβο σε μια συμφωνία με όρους ευνοϊκούς για το Κρεμλίνο. Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να συναντηθούν την Τρίτη στη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος στις διμερείς σχέσεις, επανάληψης της ανταλλαγής πληροφοριών με την Ουκρανία και της αποστολής αμερικανικών όπλων στο Κίεβο, που πάγωσαν κατ' εντολήν του Τραμπ προ ημερών μετά την επεισοδιακή σύγκρουσή του με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος στέλνει κορυφαίους συμβούλους του στη Σαουδική Αραβία για το τετ-α-τετ με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, μια συνάντηση που αποσκοπεί σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου Στιβ Γουίτκοφ στον καθορισμός «ενός πλαισίου για ειρηνευτική συμφωνία και αρχική εκεχειρία».

Νέες ρωσικές επιθέσεις τη νύχτα στην Ουκρανία

Η Ρωσία κλιμάκωσε στη διάρκεια της νύχτας τις αεροπορικές επιθέσεις στην Ουκρανία εξαπολύοντας εκατοντάδες πυραύλους, drones και βόμβες κατά στόχων σε ολόκληρη τη χώρα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων στη Ντομπροπίλια.

Στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις απόδειξη ότι η Μόσχα «θα πρέπει να εξαναγκαστεί σε ειρήνη». Και χρησιμοποιώντας συμφιλιωτικούς τόνους έναντι του Τραμπ είπε ότι «σήμερα γινόταν ολημερίς η πιο εντατική δουλειά όλων των εποχών σε διάφορα επίπεδα με την ομάδα του Προέδρου Τραμπ. Η Ουκρανία είναι πολύ εποικοδομητική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Le Figaro: Ο Τραμπ έπαθε αμνησία-Η Γαλλία βοήθησε τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μετρώντας 90 νεκρούς

Παρά το νέο ρωσικό σφυροκόπημα ο Τραμπ δήλωσε χθες πεπεισμένος ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιθυμεί μια συμφωνία, αν και νωρίτερα είχε απειλήσει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με νέες κυρώσεις και δασμούς τη Ρωσία αν δεν προχωρήσει στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι όροι του Κρεμλίνου για εκεχειρία

Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας βραχυπρόθεσμης εκεχειρίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρόοδος προς μια τελική ειρηνευτική διευθέτηση, σε συνομιλίες με Αμερικανούς ομολόγους τους τον περασμένο μήνα.

Για να συμφωνήσει η Μόσχα σε παύση των εχθροπραξιών, θα πρέπει να υπάρξει σαφής κατανόηση των αρχών-πλαισίων της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας, είπαν δύο άτομα με γνώση του θέματος. Η Ρωσία θα επιμείνει ιδιαίτερα στον καθορισμό των παραμέτρων μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής αποστολής, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για το ποιες χώρες θα συμμετάσχουν, δήλωσε άλλο άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχτεί την παρουσία νατοϊκών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος, απορρίπτοντας πρόταση ευρωπαϊκών χωρών να συγκροτήσουν έναν «συνασπισμό των πρόθυμων» για να βοηθήσουν στην επιτήρηση της όποιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Την Πέμπτη η Μόσχα απέρριψε ένα γαλλο-βρετανικό σχέδιο για μερική εκεχειρία ενός μήνα που θα καλύπτει επιθέσεις και επιχειρήσεις σε στεριά και αέρα, συμπεριλαμβανομένης της παύσης των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

«Τίποτα δεν είναι αρκετό για τους τρελούς της Αριστεράς»-Ζητά δημοσιοποίηση του φακέλου Έπσταϊν ο Τραμπ
Άγρυπνοι στο μετρό του Κιέβου-«Κάψουλες ζωής» για να ξεφύγουν από τις βόμβες
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δεκαεννέα τραυματίες σε σόου πυροτεχνημάτων στη Γερμανία
Προειδοποιούν οι ΗΠΑ-«Στόχος τρομοκρατών μπορεί να γίνουν όσοι υπηρέτησαν σε Ιράκ ή Συρία»
Γιαγιά γκάνγκστερ και η συμμορία της καταδικάστηκαν για διακίνηση ναρκωτικών αξίας 92,3 εκατ. ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Έχασε τις αισθήσεις του ο οδηγός που έπεσε σε πλήθος στο Λος Άντζελες
Τουλάχιστον 940 νεκροί από τη βία στη νότια Συρία
Τα τουρκολιβυκά παιχνίδια και τα... deals Ερντογάν-Ντμπεϊμπά
ΒΙΝΤΕΟ: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς στο Λος Άντζελες-Τουλάχιστον 30 τραυματίες, οι τρεις κρίσιμα
Αγκαλιά 30 εκ. λιρών-Πόσα θα κληθεί να πληρώσει ο διευθύνων της Astronomer σε περίπτωση διαζυγίου