Η ευρωπαϊκή κλιμάκωση με τη Ρωσία και οι «νότες πυρηνικού εκβιασμού»
08:41 - 08 Μαρτίου 2025

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών μαρτυρούν πως για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ειλημμένη απόφαση να μην αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία ακόμη και μετά από το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Ειδικά η έγκριση του σχεδίου για τον «επανεξοπλισμό» της, επί της ουσίας υποθηκεύει το μέλλον της Ευρώπης με τη Ρωσία καθιστώντας το θυελλώδες και δη επί πολλά ακόμη χρόνια. Πρόκειται για συνέχιση του Ψυχρού Πολέμου χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Μόλις διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, ο Ψυχρός Πόλεμος συνεχίστηκε από την πλευρά της Δύσης. Αυτό που υποσχέθηκε στη Ρωσία, ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα κινηθεί ούτε σπιθαμή προς ανατολάς», δεν τηρήθηκε. Τουναντίον, η δυτική στρατιωτική συμμαχία συνέχισε να επεκτείνεται και να σφίγγει τον κλοιό της γύρω από τη Ρωσία.
Και ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία ετοιμάζονται θα θάψουν το τσεκούρι του πολέμου και να προβούν σε πολυεπίπεδες συνεργασίες, η ΕΕ καθιστά σαφές πως σκοπεύει να πάρει τη σκυτάλη από το ΝΑΤΟ και να είναι εκείνη που θα συνεχίσει το έργο του εντός της Ευρώπης – με μια δική της στρατιωτική συμμαχία που θα πιέζει τη Ρωσία ακόμη και όταν δεν θα το επιθυμούν οι ΗΠΑ.
Μολονότι το σχέδιο ReArm Europe μοιάζει περισσότερο με αναδιανομής πλούτου παρά με «επιβολής της ειρήνης» διά της ισχύος, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: Τα μέτρα που λαμβάνει η ηγεσία της ΕΕ εξυφαίνουν την ολική αποκοπή της Ρωσίας από την Ευρώπη για πολλά ακόμη χρόνια· δεσμών που είχαν ραγεί και το 1917.
Τη νυν εχθρικότητα της ηγεσίας της ΕΕ έναντι της Ρωσίας κατέδειξε και το περιεχόμενο του προ ημερών διαγγέλματος του Μακρόν, το οποίο κινείτο στο ίδιο μήκος κύματος με τον κασσανδρικό λόγο και την καταστροφολογία της φον ντερ Λάιεν την προηγούμενη ημέρα, κατά την παρουσίαση του ReArm Europe.
Κάποιοι ξέχασαν τι έπαθε ο Ναπολέων
Η Ρωσία αντέδρασε σε αυτήν την μανιχαϊστική ρητορική που ανέπτυξε ο Μακρόν. Προχθές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας μια ημέρα μετά από την ομιλία του ομολόγου του, στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλεσε τη Ρωσία απειλή για την Ευρώπη και ανέπτυξε την ιδέα να τεθούν υπό την πυρηνική ομπρέλα της Γαλλίας άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τι συνέβη στον Ναπολέοντα.
Ο Ρώσος πρόεδρος θύμισε λοιπόν τον Γάλλο αυτοκράτορα, ο οποίος διέσχισε με τον στρατό του τη Ρωσία και έφθασε στη Μόσχα το 1812, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε λόγω του αδυσώπητου χειμώνα να υποχωρήσει καθώς υπέστη τεράστιες απώλειες.
«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θέλουν να επιστρέψουν πίσω στην εποχή του Ναπολέοντα, ξεχνώντας πώς τέλειωσε», δήλωσε ο Πούτιν, σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Μακρόν.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε για το ουκρανικό ζήτημα ότι η Ρωσία πρέπει να επιλέξει μιαν ειρήνη η οποία θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την ασφάλεια της Ρωσίας και της ουσιαστικής ανάπτυξής της.
Ειρήνη που θα μας ταιριάζει
«Πρέπει να επιλέξουμε μιαν ειρήνη που θα μας ταιριάζει και θα διασφαλίσει την ειρήνη για τη χώρα μας μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Πούτιν, απευθυνόμενος σε γυναίκες που έχασαν συγγενείς τους στον πόλεμο.
Ερωτηθείς από τη μητέρα ενός πεσόντος στρατιώτη εάν η Ρωσία θα υποχωρήσει, ο Πούτιν διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. «Δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε», επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, από την πλευρά του, το οποίο νωρίτερα εκείνη την ημέρα επέκρινε την πρόταση για ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία και την κατάπαυση του πυρός για έναν μήνα, επανήλθε λίγο αργότερα.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Κρεμλίνο απορρίπτει το ενδεχόμενο προσωρινής διακοπής των μαχών. «Χρειάζονται σταθερές συμφωνίες για μια τελική διευθέτηση. Χωρίς αυτό, κάθε είδους κατάπαυση είναι απαράδεκτη», τόνισε.
Νότες πυρηνικού εκβιασμού
Την επομένη του διαγγέλματος Μακρόν, η Ρωσία κατηγόρησε επίσης τον Γάλλο πρόεδρο ότι εκτόξευσε απειλές εναντίον της σε ομιλία του, η οποία όπως είπε περιείχε «νότες πυρηνικού εκβιασμού».
Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του προς το γαλλικό έθνος, ο Μακρόν είπε ότι η Ρωσία συνιστά απειλή για την Ευρώπη, το Παρίσι μπορεί να συζητήσει την επέκταση της πυρηνικής του ομπρέλας για τους συμμάχους και ότι θα συγκαλέσει συνάντηση των αρχηγών των γενικών επιτελείων τον ευρωπαϊκών χωρών που είναι πρόθυμες να στείλουν ειρηνευτικά στρατεύματα στην Ουκρανία έπειτα από μιαν ειρηνευτική συμφωνία.
«Νότες πυρηνικού εκβιασμού ακούστηκαν σαφώς στην ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν. Οι φιλοδοξίες του Παρισιού να γίνει ο πυρηνικός “προστάτης” όλης της Ευρώπης έχουν αποκαλυφθεί, με το να προσφέρει την δική του “πυρηνική ομπρέλα” που θα αντικαταστήσει σχεδόν την αμερικανική. Είναι περιττό να πούμε ότι αυτό δεν θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας ούτε της ίδιας της Γαλλίας ούτε των συμμάχων της», σχολίασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισε ότι η πυρηνική ρητορική του Μακρόν συνιστά απειλή για τη Ρωσία.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
