Δικαστήριο ακύρωσε το ένταλμα σύλληψης του καθαιρεθέντος προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ Γέολ
17:53 - 07 Μαρτίου 2025

Δικαστήριο στη Νότια Κορέα ακύρωσε την Παρασκευή (07/03) το ένταλμα σύλληψης του καθαιρεθέντος προέδρου Γιουν Σοκ Γέολ, ανοίγοντας πιθανώς τον δρόμο για την αποφυλάκισή του, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες για εξέγερση λόγω της σύντομης επιβολής στρατιωτικού νόμου.
Το Κεντρικό Περιφερειακό Δικαστήριο της Σεούλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με το Reuters ότι η απόφαση βασίστηκε στον χρόνο απαγγελίας των κατηγοριών, που έγινε αφού είχε λήξει η αρχική περίοδος κράτησής του, καθώς και σε «ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα» της έρευνας, η οποία διεξήχθη από δύο ξεχωριστές υπηρεσίες.
Η απόφαση δεν ακυρώνει τις ποινικές κατηγορίες που οδήγησαν στη σύλληψη του Γιουν στις 15 Ιανουαρίου, ενώ η υπόθεση είναι ξεχωριστή από την καθαίρεσή του, η οποία εκκρεμεί ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Τόσο η σύλληψή του όσο και η καθαίρεσή του προκλήθηκαν από την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις 3 Δεκεμβρίου, η οποία οδήγησε επίσης στην καθαίρεση του πρωθυπουργού, που είχε αναλάβει προσωρινά καθήκοντα προέδρου.
Ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας, Τσόι Σανγκ-μοκ, ασκεί πλέον χρέη αρχηγού κράτους και προσπαθεί να ηρεμήσει τις αγορές και να καθησυχάσει τους διεθνείς εταίρους, εν μέσω της πολιτικής αστάθειας.
Τι υποστηρίζει η πλευρά του Γιουν
Οι δικηγόροι του Γιουν και το προεδρικό του γραφείο χαιρέτισαν την απόφαση του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύει πως η υπόθεση εναντίον του είχε πολιτικά κίνητρα και δεν είχε νομική βάση.
«Η απόφαση του δικαστηρίου να ακυρώσει τη σύλληψη δείχνει ότι το κράτος δικαίου αυτής της χώρας είναι ακόμα ζωντανό», ανέφεραν οι δικηγόροι του Γιουν σε δήλωσή τους.
Οι συνήγοροι υπεράσπισής του ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή του, αν και αναγνώρισαν ότι αυτό ενδέχεται να μην συμβεί αμέσως, καθώς οι εισαγγελικές αρχές θα μπορούσαν να ασκήσουν έφεση.
Το εισαγγελικό γραφείο δεν σχολίασε άμεσα την απόφαση του δικαστηρίου.
Η υπερασπιστική ομάδα του Γιουν είχε υποστηρίξει ότι το ένταλμα που εκδόθηκε στις 19 Ιανουαρίου και παρέτεινε την κράτησή του ήταν άκυρο, καθώς η εισαγγελική αίτηση ήταν διαδικαστικά “ελαττωματική”.
Η υπεράσπιση του Γιουν υποστήριξε επίσης ότι το Γραφείο Έρευνας Διαφθοράς για Υψηλόβαθμους Αξιωματούχους (CIO), το οποίο διεξήγαγε το πρώτο στάδιο της ποινικής έρευνας εναντίον του, δεν είχε νομική αρμοδιότητα να ασχοληθεί με κατηγορίες για εξέγερση.
Πηγή: news247.gr
