Επιμένει με την πολιτική των «δύο κρατών» ο Τατάρ-Προετοιμάζεται για να την εξηγήσει και στη Γενεύη
15:44 - 07 Μαρτίου 2025

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι η τ/κ πλευρά κατά την άτυπη διάσκεψη που θα διεξαχθεί αυτό τον μήνα στη Γενεύη θα εξηγήσει την πολιτική των «δύο κρατών».
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή «Μπαγιμσίζ Γκαζέτε», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal T, ο κ. Τατάρ είπε ότι «η Βρετανία είναι εμπλεκόμενο μέρος. Έχει βάσεις. Και η νότια Κύπρος μπορεί να επηρεάσει την Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Γάζα. Πρέπει να κοιτάζουμε τις πραγματικότητες. Υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη».
Ισχυριζόμενος ότι σε μια δομή δύο κρατών οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε πολλά πράγματα, όπως η ενέργεια και η οικονομία, ο Τατάρ είπε ακόμα ότι, «στο δικό μας κιτάπι δεν υπάρχει πλέον η έννοια που λέγεται πολιτική ισότητα, υποστηρίζουμε την κυριαρχική ισότητα. Έχει καταρρεύσει και η ρητορική περί αδελφοσύνης των λαών. Όταν κοιτάξουμε τα γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία 20 χρόνια στον κόσμο, δεν έμεινε αυτό που λέγεται συμπόνια, ο καθένας μπορεί να καταφύγει σε κάθε είδους παιχνίδια για το δικό του συμφέρον. Η μη ύπαρξη λύσης είναι ζήτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μάς έκαναν πολύ μεγάλες αδικίες. Σήμερα εφαρμόζονται εμπάργκο και απομόνωση. Αν θα αρχίσει επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία, πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι απευθείας πτήσεις, οι απευθείας επαφές και το απευθείας εμπόριο. Θα το αναφέρουμε αυτό και στη Γενεύη».
Χαρακτηρίζοντας σημαντική για τους ίδιους τη στήριξη που παρέχει η Τουρκία στο ψευδοκράτος ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «για εμένα η μητέρα πατρίδα είναι η εγγύηση του μέλλοντος μας» και ότι στη Γενεύη θα βρίσκεται και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ είπε ότι έχουν θέσει επί τάπητος μια «νέα πολιτική» στο Κυπριακό, για να προσθέσει ότι είναι σημαντικό το πώς διαχειρίζεται τις σχέσεις τους με τον κόσμο και τους άλλους δρώντες το άτομο που βρίσκεται στην «προεδρία» του ψευδοκράτους.
Επανέλαβε ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στα κατεχόμενα και υπενθύμισε ότι προέρχεται από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP).
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
