Διευκρινίσεις για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων των ΠΕΠ εξέδωσε το Τριμελές Συμβούλιο

Σε διευκρινίσεις για τον χρόνο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για το περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων και καταστάσεων προσωπικής και επαγγελματικής περιουσίας ορισμένων αξιωματούχων και ορισμένων δημόσια εκτεθειμένων προσώπων προέβη την Τετάρτη το Τριμελές Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Συμβούλιο διορίστηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις πρόνοιες των περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμων, και έχει αρμοδιότητα να ελέγχει κατά πόσον υπάρχει συμμόρφωση προς την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Περιουσιακών Στοιχείων και εάν αυτή είναι σύμφωνη με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τον χρόνο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για το περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων και καταστάσεων προσωπικής και επαγγελματικής περιουσίας ορισμένων αξιωματούχων και ορισμένων δημόσια εκτεθειμένων προσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται στον Νόμο, το Τριμελές Συμβούλιο διευκρινίζει μέσω της ανακοίνωσής του ότι στο άρθρο 4 (1) του Νόμου 137 (1) 2024 αναφέρεται πως η δήλωση, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά, περιέχει, μεταξύ άλλων, τα Περιουσιακά Στοιχεία τόσο εντός όσο και εκτός της Δημοκρατίας, του αξιωματούχου ή δημόσια εκτεθειμένου προσώπου, του/της συζύγου ή του/της συμβίου/συμβίας του και των εξαρτωμένων μελών της οικογενείας του κατά τον χρόνο υποβολής της. Διευκρινίζεται ότι ηλεκτρονικά υποβάλλουν όσοι αναγράφονται στο Παράρτημα Ι. 

Συμπληρώνεται ότι στο άρθρο 5(1) (α) του Νόμου 137 (1) 2024 αναφέρεται ότι κάθε αξιωματούχος ή δημόσια εκτεθειμένο πρόσωπο που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ υποχρεούται, εντός 4 μηνών από την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας ή του αξιώματος του ή την ανάληψη των καθηκόντων του, να υποβάλει στο Συμβούλιο την ΚΕΠ του, όπως αυτή ισχύει κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας ή του αξιώματός του ή την ανάληψη των καθηκόντων του, με τον όρο ΚΕΠ να σημαίνει την κατάσταση του ενεργητικού και παθητικού της προσωπικής και επαγγελματικής περιουσίας τόσο εντός όσο και εκτός της Δημοκρατίας του αξιωματούχου ή δημόσια εκτεθειμένου προσώπου, ο τύπος της οποίας περιλαμβάνεται στο Μέρος Α του Παραρτήματος ΙΙΙ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νόμος που προβλέπει την υποβολή και έλεγχο της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων και καταστάσεων προσωπικής και επαγγελματικής περιουσίας ορισμένων αξιωματούχων και ορισμένων δημόσια εκτεθειμένων προσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τέθηκε σε ισχύ στις 28/02/2025.

Σύμφωνα με την εν λόγω νομοθεσία, όσοι αξιωματούχοι ή δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα υπέβαλαν ήδη δήλωση, με βάση τον προηγούμενο Νόμο, κατά τους τελευταίους 24 μήνες, πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος νόμου, δεν θα υποβάλουν δηλώσεις ή καταστάσεις περιουσίας με βάση τις διατάξεις του νέου Νόμου, έχουν, όμως, υποχρέωση εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη της θητείας τους να υποβάλουν τις προβλεπόμενες δηλώσεις.

Συμπληρώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποβάλλονται οι δηλώσεις, που αφορούν τους αξιωματούχους και τα δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα που αναφέρονται στο Παράρτημα I του πιο πάνω Νόμου είναι διαθέσιμη στο https://pothenesxes.gov.cy. Για την υποβολή της δήλωσης θα χρειαστεί ταυτοποιημένο προφίλ στο gov.cy.

Τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ πρέπει να παραδίδουν τις δηλώσεις στη διεύθυνση Βύρωνος 29, 1096, Λευκωσία, Γραμματεία Υπουργικού Συμβουλίου, Τριμελές Συμβούλιο ή να τις αποστέλλουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο trimeles@cm.gov.cy.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προκλητική πρόταση νόμου στη Βρετανία-Προωθούν απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα, πανηγυρίζει το ψευδοκράτος
Το ευχαριστώ των γονιών του Νεκτάριου στον ΠτΔ-«Τα μάτια του γέμισαν δάκρυα χαράς, το πρόσωπό του φωτίστηκε»
Τατάρ για τις συλλήψεις για σφετερισμό-«Έγιναν για πολιτικούς και όχι νομικούς λόγους»
ΕΛΑΜ για βιβλίο της κυπριακής συμμετοχής στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής-«Αντεθνική και ιστορικά διαστρεβλωμένη έκδοση»
Στην Αθήνα η Ολγκίν, συναντάται με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών
Τέλος στην εποχή Σιζόπουλου στην ΕΔΕΚ-Εκλέγεται η νέα ηγεσία και ξεκινούν να χτίζονται γέφυρες
Κλάφτηκε και ο Φιντάν στην Ολγκίν για τις διώξεις σφετεριστών-Κατηγορίες για «δημιουργία έντασης» από Τατάρ
Αννίτα για την έκθεση Ελεγκτικής-«Έχω κανιβαλιστεί για κάτι που συνέβαινε, να εξεταστούν όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι»
Δημοτική Ομάδα ΔΗΣΥ Λακατάμιας: Εφαρμογή ενιαίας φορολογικής πολιτικής στον Δήμο Λακατάμιας
Aνάπτυξη Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο