Αυξητική τάση σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας-Ενώπιον της Βουλής η προστασία των θυμάτων

Η έμφυλη και η ενδοοικογενειακή βία είναι δύο σοβαρές μορφές βίας με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, οι οποίες συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την Κυπριακή κοινωνία. Παρά τις προσπάθειες για την μείωσή τους, κάποιες κακές πρακτικές από τις Αρχές για επιβολή του νόμου, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας δεν ταλαιπωρούν μόνο το θύμα, αλλά και τα παιδιά, τα οποία βιώνουν τόσο τη βία όσο και τις παρενέργειες αυτής.

Ένα από τα πολλά προβλήματα που προκύπτουν είναι η προστασία του γονέα-θύματος, ο οποίος διαμένει σε καταφύγιο, καθώς και η πρόθεση του δεύτερου γονέα να ασκήσει το δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί του.

Παράλληλα, όταν ο δεύτερος γονέας ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί του, προκύπτουν ζητήματα σχετικά με την προστασία του θύματος της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο διαμένει με το παιδί σε καταφύγιο, καθώς στο παρελθόν υπήρξαν περιστατικά, όπου αποκαλύφθηκε ο χώρος διαμονής του θύματος και του παιδιού του.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιχειρεί, μέσω σχετικής πρότασης νόμου, να παρέχει επιπρόσθετη προστασία τόσο στις γυναίκες θύματα όσο και στα παιδιά. Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, παρέχεται εξουσία στο Δικαστήριο, κατόπιν μονομερούς αιτήματος του γονέα που διαμένει με το παιδί του, σε περίπτωση που δεν υπάρχει σε ισχύ διάταγμα επικοινωνίας, να ανασταλεί προσωρινά το δικαίωμα του δεύτερου γονέα για προσωπική επικοινωνία με το παιδί, μέχρι την έκδοση σχετικού διατάγματος, το οποίο θα ρυθμίζει τη συγκεκριμένη επικοινωνία. Εάν υπάρχει ήδη σε ισχύ διάταγμα επικοινωνίας, αυτό να ανασταλεί προσωρινά μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης που θα καθορίζει τις σχετικές ρυθμίσεις.

Η εν λόγω πρόταση νόμου αναμένεται να συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, παρουσία των αρμόδιων Υπουργείων και άλλων φορέων, σε μια περίοδο που γίνονται μεγάλες προσπάθειες, αφενός για τη μείωση τέτοιων φαινομένων και αφετέρου για να διασφαλιστεί ότι τα θύματα θα έχουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ώστε να μπορούν να μιλήσουν και να ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Βουλή επιχειρεί να εντάξει στη νομοθεσία εργαλεία που θα είναι υποβοηθητικά για την προστασία του θύματος. Ωστόσο, είναι οξύμωρο το γεγονός ότι κατά την σημερινή συνάντηση δεν κλήθηκε εκπρόσωπος του ΣΠΑΒΟ, δηλαδή τον οργανισμό που διαχειρίζεται τέτοιου είδους περιστατικά, καθώς και τα καταφύγια που φιλοξενούν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το ζήτημα έχει τεθεί από τον ΣΠΑΒΟ και ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρκετές φορές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΠΑΒΟ, παρατηρείται αυξητική τάση στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκαν 1.588 περιστατικά από τη Σύνδεσμο, ενώ το 2023 καταγράφηκαν 4.000 περιστατικά.

Μιλώντας στον REPORTER, η Επιστημονική Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, Άντρη Ανδρονίκου, επεσήμανε ότι «τα θύματα απευθύνονται πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν», ωστόσο, όπως είπε, «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όλα τα περιστατικά βίας που συμβαίνουν».

Επιπλέον, σημείωσε ότι το γεγονός ότι γίνονται αναφορές για το θέμα, είναι βοηθητικό, καθώς επιτρέπει στα θύματα βίας να μιλούν. Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο η αντίδραση των Αρχών είναι άμεση σε τέτοια περιστατικά, η κα. Ανδρονίκου ανέφερε ότι οι κλήσεις που γίνονται στον Σύνδεσμο είναι συνήθως τη στιγμή που λαμβάνει χώρα το περιστατικό, προσθέτοντας ότι «ως επί το πλείστον καλούν μάρτυρες του περιστατικού, γείτονες ή ακόμη και τα ίδια τα παιδιά των θυμάτων». Επιπλέον, όπως σημείωσε, όταν ο Σύνδεσμος λαμβάνει κλήση, ενημερώνεται άμεσα η Αστυνομία, ενώ ο λειτουργός παραμένει στη γραμμή μέχρι την άφιξη των Αρχών στον τόπο του συμβάντος. Όπως ανέφερε η κα. Ανδρονίκου, «τα μέλη της Αστυνομίας φθάνουν έγκαιρα».

Ωστόσο, σημείωσε ότι υπήρξαν καταγγελίες για αργά αντανακλαστικά από πλευράς των Αρχών και ανέφερε ότι έγιναν σχετικές αναφορές στην Αστυνομία για κάποιους αξιωματικούς της Δύναμης.

Πάντως, το όλο θέμα τέθηκε και στο παρελθόν ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και η προσπάθεια που γίνεται είναι να βρεθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την προστασία των θυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκαν σε υποστατικό κρυμμένα πακέτα με καπνό ναργιλέ- Πρόστιμο ύψους €12.000
Δεκάδες κροτίδες στην κατοχή νεαρών-Συνελήφθησαν δυο πρόσωπα
Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 79χρονου-Εντοπίστηκε από μέλη της Αστυνομίας
Κατέθεσε για Κράτος Μαφία και Αναστασιάδη ο Πρόεδρος-«Δεν έχω κάτι να πω, ό,τι ρωτήθηκα απάντησα»
Εξετάζει τα CCTV και ψάχνει μαρτυρίες για την τραγωδία στη Λεμεσό η Αστυνομία-Στο κελί ο 38χρονος
Ώρες αγωνίας για τον 79χρονο Νικόλα Κούμουρου-Χάθηκαν τα ίχνη του από την οικία του (pic)
«Να βγάλετε την καρδιά μου να την βάλετε στο παιδί μου»-Ο σπαραγμός του πατέρα όταν χάνει το γιο του
Κόπηκε στα δύο η μοτοσικλέτα του άτυχου Άγγελου-Συγκλονισμός για τους τέσσερις νεκρούς από θανατηφόρα
Προσέκρουσε σε πάσσαλο της ΑΗΚ και ανατράπηκε το όχημά του-Επενέβη η Πυροσβεστική για απεγκλωβισμό
Χτύπησε γυναίκα και την έβαλε με βία στο όχημά του-Χειροπέδες σε 34χρονο για απαγωγή