Ιστορική επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας στην Κύπρο-Η ατζέντα των συναντήσεων

Διήμερη κρατική επίσκεψη αρχίζει σήμερα, Τρίτη, στην Κύπρο ο Βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η Βασίλισσα Mάξιμα της Ολλανδίας, κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το βασιλικό ζεύγος έφθασε στην Κύπρο χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας και τους υποδέχθηκε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Κύπρο το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας (pic)

Είναι η πρώτη φορά που το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας επισκέπτεται την Κύπρο, γεγονός που αναμένεται να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Η επίσημη τελετή υποδοχής του Βασιλιά Γουλιέλμου-Αλέξανδρου και της Βασίλισσας Μάξιμα θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα το πρωί. 

101795

Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση στο προεδρικό γραφείο και στη συνέχεια θα διεξαχθούν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας όπως οικονομία-επενδύσεις, άμυνα, ναυτιλία, εκπαίδευση-ανταλλαγή φοιτητών, (περίπου 700-800 Κύπριοι φοιτητές μεταβαίνουν κάθε χρόνο για σπουδές στην Ολλανδία), ζητήματα αγροτικής οικονομίας, αρχαιολογίας και τουρισμού. Επίσης, επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι και οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό, το Κυπριακό και τα Ευρωτουρκικά.

Το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έπο Μπράνς.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς της Ολλανδίας θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα τους υποδεχθεί η Πρόεδρος του Σώματος Αννίτα Δημητρίου και θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), στη Λάρνακα, όπου θα τους υποδεχθεί ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

101801

Νωρίς το απόγευμα, το βασιλικό ζεύγος θα μεταβεί στην Ξυλοφάγου, όπου η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου θα τους ξεναγήσει σε φυτείες πατατοκαλλιέργειας, ενώ ακολούθως θα τους συνοδεύσει στο Λιοπέτρι, όπου θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις εταιρείας παραγωγής πατατών.

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρώτη Κυρία θα παραθέσουν επίσημο δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επαφές και συναντήσεις την Τετάρτη

Την Τετάρτη, 5 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρώτη Κυρία θα μεταβούν μαζί με το Βασιλικό Ζεύγος στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας, όπου θα τους υποδεχθεί ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Προύντζος και στη συνέχεια θα περιηγηθούν στην παλιά πόλη κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και θα επισκεφθούν τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης. 

Ακολούθως το Βασιλικό Ζεύγος θα μεταβεί στο Σπίτι της Συνεργασίας, όπου θα συναντήσει απόφοιτους ολλανδικών πανεπιστημίων.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στον αρχαιολογικό χώρο Χοιροκοιτίας, όπου θα τους υποδεχθεί η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου.

101800

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο Ολλανδοί αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Leiden, στο οποίο σπούδασε ο Βασιλιάς, πραγματοποιούν ανασκαφές στην τοποθεσία Παλλούρες στη Χλώρακα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα θα μεταβούν στο κτήριο του ΘΟΚ όπου μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πρώτη Κυρία και άλλους επισήμους, θα παρακολουθήσουν κονσέρτο με Ολλανδούς και Κύπριους καλλιτέχνες, το οποίο διοργανώνει το βασιλικό ζεύγος προς τιμήν του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της συζύγου του, εις ανταπόδοση της φιλοξενίας.

Το βασιλικό ζεύγος θα αναχωρήσει από την Κύπρο αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης του βασιλικού ζεύγους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία και της Πρώτης Κυρίας την Τρίτη θα γίνει εκατέρωθεν παρασημοφόρηση και ανταλλαγή δώρων.

101799

Ενόσω θα διεξάγονται οι διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο κρατών, η Βασίλισσα της Ολλανδίας, θα περιηγηθεί από την Πρώτη Κυρία στο Περιβόλι του Προεδρικού Μεγάρου, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια, μετατρέπεται σε πρότυπο βιολογικό αγρόκτημα, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανοιχτός ο Νετανιάχου σε συμφωνία που θα περιελάμβανε το τέλος των επιχειρήσεων στη Γάζα-Τι όρο θέτει
Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ιστιοφόρο που «καρφώθηκε» στη γέφυρα του Μπρούκλιν-«Ακούγαμε ουρλιαχτά»
Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου σε Τυχικό να δώσει απαντήσεις για τη συμπεριφορά του ενώπιον της Ιεράς Συνόδου
Προσπάθειες να επιστραφεί η παραλία Lady’s Mile στο κοινό-Καθησυχάζει η υφυπουργός Ναυτιλίας
Ενθρονίστηκε ο Πάπας Λέων ΙΔ'-Πάνω από 250.000 πιστοί στο Βατικανό, ποιοι έδωσαν το «παρών» στην τελετή
Απαντά στις αντιδράσεις ΑΚΕΛ για τις μονάδες αφαλάτωσης ο Χριστοδουλίδης-«Κάποια θέματα δεν προσφέρονται για προεκλογική»
Το ερχόμενο Σάββατο η κατ΄ιδίαν συνάντηση ΠτΔ με Ολγκίν-Η συνομιλία με Χαν και το τετ α τετ με Ερντογάν
Μπούκαραν σε σπίτι στη Πάφο και συνέλαβαν τέσσερα πρόσωπα-Καταζητείτο για απόπειρα φόνου και ληστεία ο ένας
ΒΙΝΤΕΟ: Σε κλίμα κατάνυξης η τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ'-Έλαβε τα «δώρα» ο Ποντίφικας
Η Ρωσία εξαπολύει τη μεγαλύτερη επίθεση με drones στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου-Μια νεκρή στο Κίεβο