Στην Κύπρο το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας (pic)

Έφτασαν στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρου και η βασίλισσα Μάξιμα, συνοδευόμενη από τον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστιμών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού, οι συναντήσεις του βασιλικού ζεύγους θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Μαρτίου, ενώ ταυτόχρονα θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, του πανεπιστημιακού χώρου, του πολιτισμού και της βιωσιμότητας.

Την Τρίτη θα γίνει η επίσημη υποδοχή τους στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τη σύζυγό του, Φίλιππα Καρσερά, μετά την οποία θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση τους και έπειτα διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα θα επισκεφθούν την Βουλή των Αντιπροσώπων και θα έχουν συνάντηση με την Πρόεδρό της, Αννίτα Δημητρίου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ξεναγηθούν στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και θα συνομιλήσουν με το προσωπικό για τις ενέργειες που γίνονται για αντιμετώπιση κρίσεων στην περιοχή. Ειδική μνεία γίνεται στο ΚΣΕΔ ως το κέντρο διεθνούς συνεργασίας για επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών στην Κύπρο.

«Η στρατηγική θέση της χώρας σημαίνει ότι η Κύπρος είναι λογικά το πρώτο σημείο απομάκρυνσης υπηκόων σε περιπτώσεις κρίσεων στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ειδική αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι «κατά τη διάρκεια απομακρύνσεων πολιτών από τον Λίβανο το 2006 και το Σουδάν το 2023, οι Κάτω Χώρες αξιοποίησαν με ευγνωμοσύνη την φιλοξενία της Κύπρου μεταφέροντας Ολλανδούς υπηκόους στην ασφάλεια». Προστίθεται ότι το 2024 αριθμός Ολλανδών υπηκόων επαναπατρίστηκαν επίσης από το Λίβανο μέσω της Κύπρου.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι για σκοπούς ετοιμότητας η Κύπρος πραγματοποιεί ετησίως την άσκηση «Αργοναύτης», στην οποία οι Κάτω Χώρες και άλλες χώρες εντός και εκτός της ΕΕ ενώνουν δυνάμεις στην εξάσκηση πολιτικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων που χρειάζονται κατά τη διάρκεια μιας απομάκρυνσης.

Αναφέρεται ότι το βασιλικό ζεύγος θα επισκεφθεί εταιρεία πατατών, που χρησιμοποιεί σπόρους από την Ολλανδία οι οποίοι ευδοκιμούν στο ξηρό έδαφος της νοτιοανατολικής ακτής της Κύπρου.

Το βράδυ της Τρίτης, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη θα παραθέσει επίσημο δείπνο στο Προεδρικό.

Την Τετάρτη, ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα επισκεφθούν το Δημαρχείο Λευκωσίας και θα έχουν την ευκαιρία να δουν από ψηλά την εντός των τειχών πόλη και την νεκρή ζώνη ενώ έπειτα θα περπατήσουν στην Παλιά Λευκωσία συζητώντας την ανακαίνιση και την αστική ανάπτυξη.

Ακολούθως θα συναντηθούν στο Σπίτι της Συνεργασίας, το οποίο βρίσκεται στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός της Λευκωσίας, με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμια της Ολλανδίας για τις γνώσεις με τις οποίες επέστρεψαν και πως ονειρεύονται το μέλλον της νήσου.

Επίσκεψη θα πραγματοποιήσουν επίσης στον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας όπου για πολλά χρόνια έχουν γίνει αρχαιολογικές ανασκαφές από το πανεπιστήμιο του Λέιντεν σε συνεργασία με την Κύπρο.

Το απόγευμα της Τετάρτης θα συναντηθούν με την κοινότητα της Ολλανδίας στην Κύπρο.

Το βράδυ θα παραθέσουν συναυλία και δεξίωση για τον Πρόεδρο, τις τοπικές αρχές και άλλους επίσημους με τον αρπιστή Ρέμι βαν Κέστερεν μαζί με Κύπριους μουσικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο επίκεντρο ασφάλεια, πολιτισμός και βιωσιμότητα στην επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας

Δειτε Επισης

Ετοιμάζεται νέο εργαλείο για καταπολέμηση των καταχρήσεων του ΓεΣΥ με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης
Άρχισε η έκδοση της εκσυγχρονισμένης κάρτας φιλάθλου για νέους χρήστες-Βήμα βήμα όλη η διαδικασία
Πλησιάζουν τις 2000 οι Σύριοι που ζήτησαν να αναχωρήσουν από Κύπρο-Χαρτογραφούν και μετά αποχωρούν
Νέες μητέρες ζητούν επέκταση του χρόνου αποχώρησης νωρίτερα από τη δουλειά-Ανοίγει συζήτηση στη Βουλή
Η ανακοίνωση σχολείου που προκαλεί σάλο και ντροπή-Διαχωρίζει τους μαθητές «της σίτισης», προωθεί διακρίσεις
Επιστρέφει στη Λάρισα ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού από την τραγωδία στα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο με το όχημα «θανάτου» που έπεσε σε πλήθος στην Γερμανία-Έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα
Οικογενειακή τραγωδία στην Ελλάδα-Νεκροί μητέρα, πατέρας και γιος μετά από καραμπόλα
Γιγάντια λαγάνα 240 κιλών στο Περιστέρι για την Καθαρά Δευτέρα-Μεταφέρθηκε με γερανό σε Εκθεσιακό Κέντρο
Στα σκαριά η πλατφόρμα ελέγχου ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και αντιβιοτικών-Στοίχημα η μείωση τους