Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Καρόλου-Ζελένσκι στο Σάντριγχαμ

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στο βασιλικό κτήμα στο Σάντριγχαμ ο βασιλιάς Κάρολος στον Βολόντιμιρ Ζελένσκι μετά τη σύνοδο κορυφής Ευρωπαίων ηγετών στο Λονδίνο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Κάτοικοι της περιοχής, ορισμένοι ανεμίζοντας σημαίες της Ουκρανίας, συγκεντρώθηκαν έξω από τη βασιλική κατοικία στο Νόρφολκ για να υποδεχθούν με επευφημίες τον Ζελένσκι που έφθασε με ελικόπτερο από τη βρετανική πρωτεύουσα στον απόηχο της σφοδρής αντιπαράθεσής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή.

Πηγές από το περιβάλλον των ανακτόρων ανέφεραν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έτυχε «θερμής υποδοχής» και ότι κράτησε μια ώρα η υψηλού συμβολισμού συνάντηση του βασιλιά Καρόλου με τον Ζελένσκι, στους οποίους προσφέρθηκε τσάι στο σαλόνι του Σάντριγχαμ.

Ζελένσκι: «Ευγνώμων για τη στήριξη του βασιλιά Καρόλου στην Ουκρανία»

Ο ίδιος ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μια «πολύ καλή συνάντηση» με τον Βρετανό μονάρχη.

«Είμαι λίαν ευγνώμων για τη συνάντηση αυτή και το πώς βοηθά η Αυτού Μεγαλειότης την Ουκρανία και μας υποστηρίζει», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «[Ο βασιλιάς Κάρολος] έχει συναντηθεί με τους πολεμιστές εδώ, που εκπαιδεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και είμαστε λίαν ευγνώμονες στη βασιλική οικογένεια για την υποστήριξή τους», πρόσθεσε.

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει εκφράσει παλαιότερα την υποστήριξή του στον Ζελένσκι και την Ουκρανία τονίζοντας ότι η χώρα βιώνει «απερίγραπτη επιθετικότητα» μετά την «απρόκληση επίθεση» της Ρωσίας. Ο Ουκρανικός λαός έχει δείξει «πραγματικά αξιοσημείωτο θάρρος και απαντοχή ενόψει μιας τέτοιας τραγωδίας», είπε πέρυσι ο βασιλιάς Κάρολος.

Η πρώτη τους συνάντηση έγινε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το 2023 κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ζελένσκι στη Βρετανία και την ίδια μέρα ο βασιλιάς Κάρολος επισκέφθηκε Ουκρανούς στρατιώτες που εκπαιδεύονταν στο Γουίλτσιρ. Η χθεσινή συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού προέδρου με την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης.

Συνάντηση του Ζελένσκι με τον βασιλιά Κάρολο πριν τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία

Η χθεσινή συνάντηση στο Νόρφολκ επέτρεψε στον Ζελένσκι να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο πριν την δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, τη σχετική πρόσκληση του Βρετανού μονάρχη για την οποία παρέδωσε στον Αμερικανό πρόεδρο ο Κιρ Στάρμερ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Είθισται να μην προκαλούνται πρόεδροι των ΗΠΑ, που διανύουν τη δεύτερη θητεία τους, για επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, αντίθεται καλούνται για τσάι ή γεύμα με τον μονάρχη στο κάστρο του Ουίνδσορ, εξ ου και το σχόλιο του Βρετανού πρωθυπουργού ότι η πρόσκληση για δεύτερη επίσκεψη είναι «πραγματική ιστορική» και «άνευ προηγουμένου».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο αφού διάβασε την επιστολή του βασιλιά Καρόλου ο Τραμπ είπε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση και ότι θα είναι «τιμή» να επισκεφθεί την «φανταστική» χώρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα μεταβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κιρ Στάρμερ απέρριψε την έκκληση του πρωθυπουργού της Σκωτίας, Τζον Σουίνι, να ακυρώσει την πρόσκληση προς τον Τραμπ μετά την καταστροφική συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο με τον Ζελένσκι, τον οποίο κατηγόρησε ότι «τζογάρει με τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εξερράγη το ηφαίστειο Φουέγκο στη Γουατεμάλα-700 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν
Η κυβέρνηση Τραμπ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να κλείσει το υπουργείο Παιδείας
Τραγωδία στην Σκιάθο-Νεκρή τουρίστρια ανήμερα των γενεθλίων της
Άρνηση του ψευδοκράτους να δώσει άδεια στο Δήμο Αμμοχώστου για τους εορτασμούς του κατακλυσμού
ΥΠΕΞ: Η Κύπρος επαναβεβαιώνει ισχυρή υποστήριξη προς FAO για εξάλειψη της πείνας
Γλίτωσαν την ευθανασία οι σκύλοι που επιτέθηκαν σε γυναίκα και παιδιά στη Λεμεσό-Υπό την προστασία φιλοζωικής οργάνωσης
«Δεν μας ζήτησε συγγνώμη ο βοηθός νοσηλευτή»-Ξεσπά ο γιος της 62χρονης που δίνει μάχη για τη ζωή της στο Τζάνειο
Κατέθεσε τι είπε με Γεάδη η Γερμανίδα που κατηγορείται για σφετερισμό-Στο επίκεντρο και η μετάφραση διά τηλεφώνου
Δωρεάν στάθμευση και Wi-Fi στις παραλίες στον Δήμο Παραλιμνίου–Δερύνειας για τον Κατακλυσμό
Πώς από δύο καλοί φίλοι Τραμπ-Μασκ κατέληξαν εχθροί