Επιλογές χρηματοδότησης της άμυνας της ΕΕ και στήριξη στην Ουκρανία θα συζητήσουν οι 27

Ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες και τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για σκοπούς άμυνας, καθώς και το πώς η ΕΕ θα συμβάλει στην ασφάλεια της Ουκρανίας μέσω της ενίσχυσης της άμυνας της αλλά και μέσω πιθανών εγγυήσεων ασφαλείας, θα συζητήσουν οι 27 την Πέμπτη, 6 Μαρτίου, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο μετά από προπαρασκευαστική συνάντηση για τα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη σύνοδο, οι 27 θα εξετάσουν επίσης επιπρόσθετες επιλογές για χρηματοδότηση της άμυνας στη βάση των όσων θα καταγράψει σε επιστολή της, νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως αναφέρουν οι εν λόγω πληροφορίες, κατά την συνάντηση των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών (σε επίπεδο COREPER), οι 27 πρέσβεις κατέθεσαν τα σχόλια τους για το προσχέδιο των συμπερασμάτων, συμφωνώντας πως αποτελεί καλή βάση συζήτησης καθώς πρόκειται για σύντομο και συγκεκριμένο κείμενο. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στη βάση των παρατηρήσεων την Τρίτη σε νέα συνάντηση της COREPER.

Στόχος της συνάντησης των ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Μαρτίου, είναι να γίνουν βήματα προόδου τόσο σε σχέση με την άμυνα της Ευρώπης όσο και σε σχέση με τη στήριξη προς την Ουκρανία.

Όσον αφορά την άμυνα, τα κράτη μέλη συγκλίνουν στο ότι οι νέες πραγματικότητες απαιτούν επίσπευση των αποφάσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της άμυνας.

Οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν την παροχή ευελιξίας μέσω των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ ώστε να διευκολυνθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών, την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης της άμυνας σε επίπεδο ΕΕ μεταξύ άλλων μέσω ευελιξίας στη χρήση των ταμείων συνοχής, και την προσαρμογή της αποστολής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για διευκόλυνση του δανεισμού προς την αμυντική βιομηχανία.

Όσον αφορά την Ουκρανία, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για συμφωνία των κρατών μελών για τον στόχο να δοθεί τέλος στον πόλεμο μέσω μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.

Ωστόσο, η ταχύτητα των εξελίξεων και η στρατηγική μετατόπιση των ΗΠΑ σημαίνουν πως η ΕΕ θα πρέπει να καθορίσει που στέκεται, ιδιαίτερα όσον αφορά πιθανές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Οι εγγυήσεις αυτές, σημείωσε η κοινοτική αξιωματούχος, αφορούν την ενίσχυση της δυνατότητας της Ουκρανίας να αμυνθεί, και τη δέσμευση από την ΕΕ και τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν σε εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόεδρος της Δημοκρατίας για κοίτασμα Ηλέκτρα: Δεν αλλάζουν τα δεδομένα
Προκαλούν Τούρκοι ειδικοί για το GSI-«Η Αθήνα υποχρεώθηκε να λογικευτεί»
Στις 5 Μαΐου η επόμενη συνάντηση ΠτΔ και Τατάρ-Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για προσωπική απεσταλμένη
Η έκπληξη με υποψηφιότητα Χαμπουλά στη Λεμεσό και οι τέσσερις σίγουροι του ΕΛΑΜ-Παίρνει σειρά ο Παπαχαραλάμπους
Στην επίθεση ο Ερχιουμάν-«Οι Τ/κ μπορούν να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις»
Ο Τατάρ ζήτησε από τα τρία τουρκογενή κράτη να ανοίξουν πρεσβείες στα κατεχόμενα
Νέα «φωτιά διαμαρτυρίας» στα κατεχόμενα κατά του κανονισμού για τη μαντίλα (pics)
Προσφυγή στη «αστυνομία» για «λεκτικές επιθέσεις» ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Διμερείς, Κυπριακό, Προεδρία ΕΕ, Μ. Ανατολή, Ουκρανία στις επαφές ΥΠΕΞ στην Ουγγαρία
Προειδοποιούν με μέτρα οι εργαζόμενοι στο ΥΠΕΞ για προκηρύξεις θέσεων