Έντονη δυσφορία για τη ταρίφα 45,000 που ζητά η Αστυνομία για το καρναβάλι-Επιστολή Βύρα σε Αρχηγό, πώς απαντά

Την έντονη δυσφορία της Ένωσης Δήμων έχει προκαλέσει η απόφαση της ηγεσίας της Αστυνομίας να αποστείλει τιμολόγιο στο Δήμο Λεμεσού, με το οποίο ζητά 45,000 ευρώ για τις υπηρεσίες της στην καρναβαλίστικη παρέλαση της Κυριακής. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, έστειλε επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Δήμων Κύπρου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της Αστυνομίας Κύπρου να τιμολογήσει για πρώτη φορά τον Δήμο Λεμεσού για την αστυνόμευση της καρναβαλίστικης παρέλασης της 2ας Μαρτίου 2025, με ένα υπέρογκο ποσό που ξεπερνά τις €43,000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και όμως... Έστειλε τιμολόγιο και ζητά 45,000 ευρώ η Αστυνομία για την καρναβαλίστικη παρέλαση στη Λεμεσό

Σε επιστολή του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, κ. Θεμιστό Αρναούτη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή απαράδεκτη και επικίνδυνη, καθώς δημιουργεί προηγούμενο που ενδέχεται να επηρεάσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Η Ένωση Δήμων υπενθυμίζει ότι διαχρονικά οι Τοπικές Αρχές διατηρούν εξαιρετική συνεργασία με την Αστυνομία για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας σε μεγάλες εκδηλώσεις, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Η απόφαση αυτή εκφεύγει των συνταγματικών υποχρεώσεων της Αστυνομίας, καθώς δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα που να επιτρέπει την επιβολή τέτοιου κόστους σε δήμους.

Είναι δε απορίας άξιο, εάν μελλοντικά κάθε εκδήλωση δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα που θεωρείται «πολυέξοδη» από την Αστυνομία δεν θα αστυνομεύεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια. Ως εκ τούτου, η Ένωση Δήμων Κύπρου ζητά την άμεση ανάκληση του τιμολογίου και δηλώνει ότι στηρίζει πλήρως την απόφαση του Δήμου Λεμεσού να μην προχωρήσει στην πληρωμή του.

Η Ένωση Δήμων Κύπρου αναμένει άμεση ανταπόκριση εκ μέρους της ηγεσίας της Αστυνομίας και καλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να τοποθετηθεί επί του ζητήματος.

Η απάντηση της Αστυνομίας

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, η Αστυνομία βγήκε μπροστά και έδωσε τη δική της απάντηση. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται πως με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που γίνεται αναφορικά με την καταβολή αποζημίωσης στα μέλη της Αστυνομίας, που εργάζονται για την αστυνόμευση των διαφόρων εκδηλώσεων, επισημαίνονται τα ακόλουθα :

Ο Αρχηγός Αστυνομίας ως ελέγχων λειτουργός για τα οικονομικά θέματα της Αστυνομίας, μεταξύ αυτών και της καταβολής αποζημίωσης για την υπερωριακή απασχόληση των μελών στη βάση εισηγήσεων/ συστάσεων του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας προβαίνει σε στάθμιση των δεδομένων για την κάθε εκδήλωση ξεχωριστά, με απώτερο στόχο την οικονομική περισυλλογή, κάτι που επιβάλλεται στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και σεβόμενος το γεγονός ότι το κόστος αστυνόμευσης επιβαρύνει εντέλει τον φορολογούμενο πολίτη.  

Στο πλαίσιο αυτό, για σκοπούς αξιολόγησης, γίνεται ο διαχωρισμός των εκδηλώσεων σε εορταστικού/ καλλιτεχνικού χαρακτήρα και σε εκδηλώσεις/ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπου για τις μεν πρώτες ζητείται εκμίσθωση από τους διοργανωτές, ενώ για την αστυνόμευση  εκδηλώσεων / διαδηλώσεων διαμαρτυρίας οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τη δημόσια τάξη και ασφάλεια των πολιτών, καταβάλλεται το ανάλογο ποσό από τον Προϋπολογισμό της Αστυνομίας, η οποία καθηκόντος υπέχει υποχρέωσης προστασίας των πολιτών από ενδεχόμενες ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Δειτε Επισης

Δεύτερη σύλληψη για την ρίψη μολότοφ σε αυλή κατοικίας στη Λάρνακα
Κατάφεραν να αποσπάσουν 14,500 ευρώ από 57χρονο μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού
Με τον διαχωρισμό εξουσιών απαντά ο ΠτΔ στις επικρίσεις Αγγελίδη-«Αντίθετες απόψεις και από κάποιους στην Νομική Υπηρεσία»
Σε κρίσιμη κατάσταση πρόσωπο το οποίο βρέθηκε τραυματισμένο σε εξωτερικό χώρο στην Αγία Νάπα
Σ. Αγγελίδης: «Δεν χρειάζεται να θέσω την παραίτηση μου σε κανένα. Αν αποφασίσω να αποχωρήσω, θα αποχωρήσω»
Χ. Κληρίδης: Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε λειτουργός της δικαιοσύνης να συνταυτίζει τον εαυτόν του με τη δικαιοσύνη
Ανείπωτη τραγωδία στη Λεμεσό-Έσβησε ο 30χρονος Κωνσταντίνος Ανδρέου κατά τη διάρκεια αγώνα φούσταλ
Επιτήδειοι έπεισαν 60χρονη να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα και κατάφεραν να της αποσπάσουν 39 χιλ. ευρώ
Η καλύτερη άμυνα δεν είναι η επίθεση σε αυτή την περίπτωση... Η προστασία του θεσμού το μεγαλύτερο διακύβευμα
Στο μικροσκόπιο η αξιοπιστία κτηματολογικών αρχείων για κατεχόμενα στη δίκη Αϊκούτ