Το Κυπριακό ενόψει διευρυμένης συζήτησαν Γεραπετρίτης και Γκουτέρες

Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Σε δήλωση στους ανταποκριτές στη Νέα Υόρκη αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στη συνάντηση τους συζητήθηκε και το Κυπριακό, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το θέμα. "Είχαμε μια πολύ εκτενή συζήτηση, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και την επικείμενη διευρυμένη συνάντηση, την οποία θα έχουμε το επόμενο διάστημα", ανέφερε.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι δύο συζήτησαν και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα οργανωτικά και διαρθρωτικά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ιδίως εν όψει και της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάιο, με μια σειρά από γεγονότα, τα οποία θα διοργανωθούν από την ελληνική Προεδρία. Ταυτόχρονα, οι δύο συζήτησαν και για "τις μεγάλες εξελίξεις στον κόσμο, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλες τις πλευρές του κόσμου, όπου υπάρχουν ένοπλες συρράξεις και μείζονες κρίσεις για τις οποίες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι σε θέση να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες", όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης. 

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την ελληνική παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως «σημαντική στιγμή για την Ελλάδα», ειδικά σε μια «εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη εποχή για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Αναφερθείς στις συζητήσεις τη Δευτέρα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα διατήρησε τη σταθερή της στάση υπέρ του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ευθυγραμμιζόμενη με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. «Επιδιώκουμε μια λύση, η οποία θα είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο, θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε.  

Για την Μέση Ανατολή, είπε ότι την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, με έμφαση στην «τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας» και τη μετάβαση στη «δεύτερη φάση για την απελευθέρωση του συνόλου των ομήρων». Ο απώτερος στόχος, ανέφερε, είναι η ανοικοδόμηση της Γάζας, η επιστροφή των κατοίκων και η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.  

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται «στο επίκεντρο της διεθνούς πολυμέρειας» και αποτελεί «τη γέφυρα Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου», ενώ δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει το διεθνές της αποτύπωμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προσπαθούν να κλειδώσουν αριστίνδην στον ΔΗΣΥ-Πώς διαμορφώνεται ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου
Τουρκικά ΜΜΕ: Συνεδρία συμβουλίου πρεσβυτέρων ΟΤΚ στα κατεχόμενα τον Μάιο
Συλλυπητήρια ΠτΔ για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου-«Φάρος ταπεινότητας, συμπόνιας και ειρήνης»
Χάθηκαν στην μετάφραση στα κατεχόμενα για τα πασχαλινά μηνύματα ΠτΔ και Αρχιεπισκόπου-Αντιδράσεις Τατάρ
Προχωρά ο προσυνεδριακός διάλογος στο ΑΚΕΛ-Δεν προκύπτει αντίπαλος για τον Στέφανο
Με αναφορές στο Κυπριακό το πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου-«Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων»
Πολλαπλές συντάξεις, ξενόγλωσσα, έρευνες Αστυνομίας για κυνηγούς-Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής
Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ