Η ΕΕ θα αξιολογεί εξελίξεις στη Συρία για αναστολή και άλλων κυρώσεων ή αναθεώρηση αποφάσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να αξιολογεί την πιθανότητα αναστολής και άλλων οικονομικών κυρώσεων», ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την απόφαση των κρατών μελών τη Δευτέρα, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, για άρση ορισμένων κυρώσεων κατά της Συρίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης της ανάκαμψης της χώρας έπειτα από έναν εμφύλιο που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία.

Όπως επίσης ανακοίνωσε η Κομισιόν, στην επικείμενη ένατη διεθνή διάσκεψη για τη στήριξη της Συρίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 Μαρτίου, έχουν προσκληθεί για πρώτη φορά να συμμετάσχουν και οι μεταβατικές αρχές της Συρίας. Στη διάσκεψη θα συμμετέχουν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, τα γειτονικά με τη Συρία κράτη και άλλοι περιφερειακοί εταίροι.

Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης «θα παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στη χώρα με στόχο να αξιολογούν κατά πόσον η αναστολή (κυρώσεων) εξακολουθεί να είναι κατάλληλη», προστίθεται στην ανακοίνωση, παραπέμποντας εμμέσως στην τήρηση των υποσχέσεων των νέων αρχών για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στην αναφορά στην πολιτική συμφωνία στην ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, θέμα το οποίο είχε θέσει η Κύπρος.

Σε συνέχεια της απόφασης, "η ΕΕ θα αξιολογήσει κατά πόσον θα ήταν δυνατό να ανασταλούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, όχι μόνο για να εξετάζουμε αν μπορούμε να άρουμε περισσότερες οικονομικές κυρώσεις, αλλά και για να εξετάζουμε αν πρέπει να αντιστρέψουμε τις αποφάσεις μας για κυρώσεις σε περίπτωση επιδείνωσης της πολιτικής κατάστασης» ανέφερε σχετικά και σε γραπτή δήλωσή της η Ύπατη Εκπρόσωπος, Κάγια Κάλας, η οποία προέδρευσε της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα.

Η απόφαση που αφορά βασικούς οικονομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας και των μεταφορών, αλλά και οι στοχευμένες διατάξεις που θα επιτρέψουν χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές συναλλαγές, «αποτελούν ισχυρό μήνυμα των προσπαθειών της ΕΕ για τη στήριξη μιας πολιτικής μετάβασης χωρίς αποκλεισμούς στη Συρία, σε συνδυασμό με την ταχεία οικονομική ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και τη σταθερότητα» σημείωσε με τη σειρά της η Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.

«Στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο, καθώς η Μέση Ανατολή διέρχεται τεκτονικές αλλαγές, η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη διαμόρφωση αυτής της περιοχής κρίσιμης σημασίας όσον αφορά την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική συνεργασία», τόνισε η Επίτροπος για τη Μεσόγειο, Ντουμπράβκα Σούιτσα.

Σημειώνεται πως η ΕΕ διατηρεί τις καταχωρήσεις που αφορούν το καθεστώς Άσαντ, τα χημικά όπλα και το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, καθώς και τομεακά μέτρα που αφορούν το εμπόριο όπλων, τον εξοπλισμό για καταστολή στο εσωτερικό, λογισμικά για υποκλοπές και παρακολουθήσεις, και την εισαγωγή ή εξαγωγή αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δασμούς 19% στις εισαγωγές από τις Φιλιππίνες ανακοίνωσε ο Τραμπ
Πέθανε ο θρύλος της heavy metal Οζι Οζμπορν σε ηλικία 76 ετών
Οι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO καταγγέλλοντας μεροληψία κατά του Ισραήλ
Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία προκάλεσε ζημιές σε εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου
Τα σενάρια και οι φήμες για την τραγωδία στην Ινδία-Ο διάλογος στο πιλοτήριο περιπλέκει την έρευνα
Καναδός κατηγορείται ότι σκότωσε την 9χρονη Ελληνοκαναδή κόρη του-Βρέθηκε νεκρή σε λίμνη στη Νέα Υόρκη
Παντρεμένη με μέλος ελίτ και πλούσιας οικογένειας η HR που... πιάστηκε με τον CEO σε συναυλία των Coldplay
Στους 27 οι νεκροί μετά από συντριβή αεροσκάφους στο Μπανγκλαντές-Ανάμεσα τους και παιδιά
Έκκληση 25 χωρών για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας απήχθη από μυστική ισραηλινή δύναμη