Άστοχη τοποθέτηση Αστυνομίας σε επικρίσεις για επιλεκτικές συλλήψεις-«Εσείς θα μπορούσατε να πάρετε τηλέφωνο τον Αρχηγό»

Τουλάχιστον ατυχής μπορεί να χαρακτηριστεί η θέση της Αστυνομίας ενώπιον της Βουλής, σε σχέση με τα πυρά που δέχθηκε αναφορικά με την στάση που κρατεί σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στην σκιά των τελευταίων συλλήψεων πολιτών που έγιναν στην εκδήλωση για τον θάνατο του 24χρονου από αστυνομικά πυρά, σε αντίθεση με τα όσα εκτυλίχθηκαν από κουκουλοφόρους το 2023 στη Λεμεσό.

Η βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου, απαντώντας στην τοποθέτηση του Βοηθού Αρχηγού Γιαννάκη Γεωργίου, ανέφερε με λίγα λόγια ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να αντιδρά επιλεκτικά, φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση όπου η ίδια δέχθηκε υβριστικά συνθήματα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, χωρίς όμως να πράξει κάτι αντίστοιχο η Δύναμη. Τότε, έλαβε μια... απρόσμενη απάντηση από τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, τον Βοηθό Αρχηγό Γιαννάκη Γεωργίου, ο οποίος της ανέφερε «εσείς θα μπορούσατε να πάρετε ένα τηλέφωνο στον Αρχηγό ή στον υπαρχηγό». Απάντηση η οποία προκάλεσε έκπληξη στους παρευρισκόμενους, αφού αφενός επιβεβαιωνόταν πως η Αστυνομία ενεργεί αναλόγως της περίπτωσης, δηλαδή για ότι κατηγορείτο, και αφετέρου ότι η βουλεύτρια θα έπρεπε να βάλει μέσον.

Υπενθυμίζεται πως αφορμή της εξέτασης του θέματος, ήταν η στάση της Αστυνομίας που προέβη στη σύλληψη τριών διαδηλωτών, κατά την ειρηνική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία τον περασμένο μήνα, με αφορμή το θάνατο του νεαρού Πακιστανού μετά από πυρά αστυνομικών, για υβριστικά συνθήματα και βιντεογράφηση αστυνομικών. Ουσιαστικά, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου και εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά και της ανεξάρτητης βουλεύτριας, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, ήθελαν να ακούσουν από την ηγεσία της Αστυνομίας, τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις διαδηλώσεις και πότε θεωρείται ότι πρέπει να παρέμβουν.

Αν και κλήθηκε ο Αρχηγός Αστυνομίας, ενώπιον της Επιτροπής βρέθηκε ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, Γιαννάκης Γεωργίου, ο οποίος αρχικά ανέφερε πως ο κάθε πολίτες έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ωστόσο υπέδειξε πως «στις πλείστες των περιπτώσεων δεν είναι ειρηνικές και ξεσπούν σε πολίτες και περιουσίες».

Σε σχέση με το ερώτημα γιατί στα επεισόδια της Λεμεσού που ακολούθησαν αυτά της Χλώρακας η Αστυνομία παρέμεινε θεατής, αφού δεν είχε προβεί σε συλλήψεις (σ.σ μάλιστα πριν την έναρξη της εκδήλωσης στέλεχος της Αστυνομίας έκανε χειραψίες μαζί τους) ο κ. Γεωργίου απάντησε πως «δεν μπορούσαμε να συλλάβουμε», λέγοντας πως επρόκειτο για δύο ταυτόχρονες συναθροίσεις. «Έφεραν όλοι κουκούλες, έφυγαν στα στενά της Λεμεσού και δεν μπορούσαμε να τους εντοπίσουμε».

Περαιτέρω, ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως η Αστυνομία επεμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις και οι οδηγίες είναι καθολικές σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει, ενώ σε σχέση με την εκδήλωση της Λευκωσίας και τις συλλήψεις, υποστήριξε πως «υπήρχαν συνεχώς ύβρεις κατά των αστυνομικών, είχαν γίνει επισημάνσεις συνεχώς, δεν σταματούσαν και οι διοργανωτές τους έβαζαν πάνω. Δεν θέλαμε να παρέμβουμε εκείνη τη στιγμή, επειδή θα γινόταν χειρότερη η κατάσταση. Περιμέναμε να πάνε στα αυτοκίνητά τους, τους παρακολουθούσαμε. Αν φώναζαν μία ή δύο φορές δεν θα γινόταν τίποτε, όμως το σύνθημα ήταν κατά της Αστυνομίας».

Σε σχόλιο πως με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε να συλλαμβάνονται εκατοντάδες οπαδοί που φωνάζουν αντίστοιχα συνθήματα στα γήπεδα, ο Βοηθός Αρχηγός ανέφερε πως η πρακτική της Αστυνομίας είναι η ίδια. «Και στα γήπεδα γίνεται αυτό. Όταν παρακινούνται πολίτες να βρίζουν συνεχώς, τους βρίσκουμε και τους συλλαμβάνουμε. Αν κάποιος το φώναζε μία φορά, δεν θα το κάναμε, αν φώναζε συνεχώς θα προβούμε σε συλλήψεις».

Σε σχέση με την βιντεογράφηση, ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως «αν γίνεται σε όλη τη διαδήλωση, δεν θα πάει ένας αστυνομικός να του πει σταμάτα», ενώ υπέδειξε πως «ο πολίτης δεν δικαιούται να βιντεογραφεί τον αστυνομικό εν ώρα εργασίας. Είναι προσωπικά δικαιώματα. Δεν δικαιούνται να μας βιντεογραφούν σε δημόσιο χώρο. Δεν πάμε επιλεκτικά, όμως προσέχουμε να μην έχουμε επεισόδια».

Στην συνέχεια η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, υπέδειξε στον κ. Γεωργίου πως «έξω από τη Βουλή είχαν μαζευτεί εκατοντάδες άτομα, την ώρα που ψηφίζαμε νόμο. Δύο συνάδελφοι είχαν βγει και τους έδωσαν το χέρι. Άρχισαν να φωνάζουν υβριστικά συνθήματα κατά εμένα προσωπικά και η Αστυνομία δεν έκανε τίποτε απολύτως. Αυτά που μου είπαν εμένα δεν σας ενόχλησε, αλλά ενόχλησε το μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι. Βγήκα έξω και ήμουν έτοιμη να τους αντιμετωπίσω. Όμως με σταμάτησε ο αξιωματικός και όταν τον ρώτησα τι κάνετε, εκείνος μου είπε αν έχετε παράπονο να πάτε στον αστυνομικό σταθμό. Όταν πρόκειται για πολίτη, δεν σας ενδιαφέρει, αν είναι για τους αστυνομικούς είστε υπερευαίσθητοι. Δεν μπορεί να είναι τυχαία αυτά τα πράγματα».

Τότε, ο Βοηθός Αρχηγός της απάντησε πως «δεν είμαστε όλοι άριστοι των αρίστων, έχουμε κάποιους που δεν είναι καλοί. Την πληρώνουμε όλοι. Εσείς θα μπορούσατε να πάρετε ένα τηλέφωνο στον Αρχηγό ή στον υπαρχηγό».

Δειτε Επισης

Ελεύθερος ο «ύποπτος τρομοκράτης», φιάσκο η πληροφορία εναντίον του-Διαμένει στην Κύπρο η οικογένεια του
Πάνω από δύο χιλιάδες τροχαίες παραβάσεις καταγγέλθηκαν σε μία εβδομάδα
Στο νοσοκομείο με εγκαύματα στα πόδια δύο ανήλικοι μετά από έκρηξη στη Λεμεσό
Από αποτσίγαρο φαίνεται να ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στην οικία του 33χρονου Μενέλαου στη Λεμεσό
Εργάζεται στην Κύπρο η σύζυγος του «ύποπτου» επιβάτη-Ουδέν μεμπτό μέχρι στιγμής, άνθρακας τα περί τρομοκρατίας
Εξέταση μεταδεδομένων οπτικών αρχείων κινητού στη δίκη Al Jazeera
Δριμύ κατηγορώ κατά Αστυνομίας για αδικαιολόγητες συλλήψεις σε διαδηλώσεις-«Δεν δέχεται την κριτική»
Από εισπνοή αιθάλης επήλθε ο θάνατος του άτυχου 33χρονου που ανασύρθηκε νεκρός από τη φλεγόμενη οικία του
Όχημα παρέσυρε πεζή έξω από σχολείο-Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο
Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στην οικία του άτυχου Μενέλαου-Σε εξέλιξη η νεκροτομή