Έτσι διαμορφώνονται οι κατώτατοι μισθοί στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μετά τις αυξήσεις

Εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας το διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τους νέους κατώτατους μισθούς για 19 επαγγέλματα που σχετίζονται με τη ξενοδοχειακή βιομηχανία, το οποίο τίθεται αναδρομικά σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Με βάση τον πίνακα που συνοδεύει το διάταγμα, οι νέοι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονται από €965 έως και €1.187 τον μήνα, ενώ ο ωριαίος μισθός από €5,86 έως και €7,21.

Υπενθυμίζεται πως το διάταγμα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη (19/2) και σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, οι κατώτατοι μισθοί για 19 επαγγέλματα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία θα αυξηθούν κατά 3.54% με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025, στη βάση της συμφωνίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου, σε συνέχεια και του αντίστοιχου Διατάγματος που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2023 και προνοούσε αυξήσεις ύψους 7.12%.

«Οι συνολικές αυξήσεις των κατώτατων μισθών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την τελευταία διετία ανέρχονται πλέον σε 10.66%, ενισχύοντας την επάρκεια των μισθολογικών απολαβών για χιλιάδες χαμηλόμισθους εργαζόμενους που προέρχονται κατά κύριο λόγο από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό», συμπλήρωσε ο Υπουργός Εργασίας.

Το διάταγμα

Παρακάτω παρατίθεται αυτούσιο το διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου:

Το Υπουργικό Συμβούλιο, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται δυνάμει του εδαφίου (1) του άρθρου 3 του περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Νόμου (Κεφ. 183) και με βάση τη Συμφωνία που έχει επιτευχθεί στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αποφασίζει τα ακόλουθα:

  1. To παρόν Διάταγμα θα αναφέρεται ως το περί Κατώτατων Μισθών στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2025.
  2. Στο παρόν Διάταγμα, τα καθήκοντα κάθε επαγγελματικής κατηγορίας, η οποία εμφαίνεται στη Στήλη 1, στον Πίνακα του παρόντος Διατάγματος, καθορίζονται από τον ίδιο τον τίτλο του επαγγέλματος του υπαλλήλου, όπως επίσης και την παραδοσιακή και συνήθη πρακτική των καθηκόντων στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία.
  3. (1) Ο κατώτατος μισθός και ο ωριαίος μισθός για κάθε επαγγελματική κατηγορία ορίζεται στον Πίνακα του παρόντος Διατάγματος.
    (2) Οι μισθοί που αναφέρονται στον Πίνακα περιλαμβάνουν πέραν του βασικού μισθού, την ΑΤΑ και το δικαίωμα υπηρεσίας. Στον πιο πάνω μισθό δεν περιλαμβάνεται οποιοδήποτε άλλο ωφέλημα του υπαλλήλου ή χρηματική αποζημίωση για εργασία σε ημεραργία (6η ημέρα).
    (3) Οι μηνιαίοι μισθοί του πιο πάνω Πίνακα αφορούν εργασία 38 ώρες εβδομαδιαία σε 5νθήμερη βάση.
    (4) Οι μισθοί για το υφιστάμενο προσωπικό στην ξενοδοχειακή βιομηχανία για κάθε επαγγελματική κατηγορία, η οποία εμφαίνεται στη Στήλη 1 στον Πίνακα, θα πρέπει, εφόσον είναι χαμηλότεροι, να αναπροσαρμοστούν ανάλογα. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου ο μισθός περιλαμβάνει άλλα ωφελήματα ή τυχόν αποζημίωση ημεραργίας (6η ημέρα).
    (5) Η συγκεκριμένη εργασία για τις επαγγελματικές κατηγορίες αμείβεται τουλάχιστον με τον μισθό που αναφέρεται στην αντίστοιχη επαγγελματική κατηγορία που αναφέρεται στον Πίνακα.
    (6) Το παρόν Διάταγμα δεν εφαρμόζεται για τους φοιτητές των Ξενοδοχειακών Σχολών, οι οποίοι στα πλαίσια των σπουδών τους απασχολούνται για λόγους πρακτικής εξάσκησης στα ξενοδοχεία.
  4. Με το παρόν Διάταγμα καταργείται το περί Κατώτατων Μισθών στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2023.
  5. Το παρόν Διάταγμα τίθεται σε ισχύ την 1.1.2025.

Οι νέοι κατώτατοι μισθοί στα ξενοδοχεία

KATOTATOI_MISThOI_STA_KsENODOKhEIA.width-800

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινός όμηρος φιλά στο μέτωπο μαχητή της Χαμάς κατά την απελευθέρωσή του
Απεβίωσε ο πατέρας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου
Τελέστηκε η κηδεία της μητέρας και των παιδιών στη Λεμεσό-«Να κρατήσουμε το φως που μας χάρισε η παρουσία τους»
BINTEO: Δείχνει τα δόντια της η Coral-Νυφάδες χιονιού και χαλάζι σε διάφορες περιοχές (Pics)
Απαντήσεις για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ–Το στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό
Συνεχίζει τον αγώνα η χαροκαμένη μάνα του Θανάση-«Με βασάνιζαν για 20 χρόνια, μέχρι που ξέθαψα το παιδί μου»
«Μάνα και γιοι, η μοίρα τους ένωσε στη ζωή και την αιωνιότητα»-Κηδεύτηκαν άλλοι τρεις ήρωες της εισβολής
Χειροπέδες σε 30χρονο για εμπρησμό οχήματος ιδιοκτησίας 70χρονου στη Λεμεσό
Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν νέο κορωνοϊό νυχτερίδας που θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο
«Είμαι παιδόφιλος και περήφανος»-Οι αναφορές του χειρούργου που κακοποίησε 299 παιδιά στη Γαλλία