Έρχεται έκτακτη χορηγία εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε. για τους γεωργούς

Συνεχίζονται οι προσπάθειες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη, για έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα αναφέρει σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε έκτακτη βοήθεια ύψους €3,5 εκατ. για τη στήριξη των Κύπριων γεωργών λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ενώ αναμένεται και η εκταμίευση συγχρηματοδοτούμενων πόρων €12 εκατ. μέσω της ενεργοποίησης του Μέτρου 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημίωση παραγωγών που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, την παραχώρηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους €3,5 εκατ. για τη στήριξη των εισοδημάτων των Κύπριων γεωργών, μετά από αίτημα της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρίας Παναγιώτου. Σημειώνεται ότι η βοήθεια αυτή στοχεύει στη στήριξη των αγροτών και αγροτισσών που επηρεάστηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κύπρο από την άνοιξη του περασμένου έτους, λόγω των επικρατουσών αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα, προστίθεται, αναμένεται η εκταμίευση συγχρηματοδοτούμενων πόρων €12 εκατ. μέσω της ενεργοποίησης του Μέτρου 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για αποζημίωση παραγωγών που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος είχε αναλάβει σχετική πρωτοβουλία στο επίπεδο του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, με τη στήριξη και των Υπουργών των κρατών μελών των 9 Μεσογειακών Χωρών (MED9), με στόχο την ανάδειξη των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τη συνεχιζόμενη ανομβρία και ξηρασία.

Προστίθεται ότι η κ. Παναγιώτου μετά τη σχετική ενημέρωση του Συμβουλίου Υπουργών, αλλά και σε συνέχεια διμερών συναντήσεων με τον Επίτροπο Γεωργίας, υπέβαλε σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παροχή οικονομικής στήριξης των γεωργών της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων, ως αντιστάθμισμα της απώλειας του εισοδήματος τους. Το αίτημα έλαβε την τελική έγκριση από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έκτακτη ενίσχυση για τους πληγέντες παραγωγούς, προστίθεται.

Πέραν των πιο πάνω, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει ήδη ενεργοποιήσει το Μέτρο 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για αποζημίωση παραγωγών που υπέστησαν απώλειες άνω του 30% με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €12 εκατ.  

Όπως εξηγείται, οι καλλιέργειες που πληρούν τα κριτήρια και θα μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια στην παραγωγή άνω του 30% θα υποβληθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα στην ΕΕ για έγκριση, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης το συντομότερο δυνατό, συνολικού ύψους €15,5 εκατ.

«Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας, ένεκα των συνεχιζόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων, συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη, για έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς μας τομέα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο πατέρας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου
Τελέστηκε η κηδεία της μητέρας και των παιδιών στη Λεμεσό-«Να κρατήσουμε το φως που μας χάρισε η παρουσία τους»
BINTEO: Δείχνει τα δόντια της η Coral-Νυφάδες χιονιού και χαλάζι σε διάφορες περιοχές (Pics)
«Μάνα και γιοι, η μοίρα τους ένωσε στη ζωή και την αιωνιότητα»-Κηδεύτηκαν άλλοι τρεις ήρωες της εισβολής
Καταδικάζει τον τρόπο αντιμετώπισης και παράδοσης σορών ομήρων από Χαμάς το ΥΠΕΞ της Κύπρου
Στη Γερμανία ηπατολόγος από Κύπρο για εκπαίδευση
Πορτοκαλί προειδοποίηση για χαμηλές θερμοκρασίες, φθάνουν μέχρι και στους μείον έντεκα
Απάντηση Μιχαηλίδου για τις εκδρομές μαθητών στα κατεχόμενα-Ζητά παύση της το ΕΛΑΜ
Ο πατέρας του Κυπριανού για το θάνατο του παιδιού του στα Τέμπη-«Είχε κοκκινίλες στα χέρια του,μύριζε πολύ έντονα χημικά»
Η τελευταία πράξη του δράματος-Το ύστατο χαίρε στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στη Λεμεσό