Στην... πρίζα για την καταλληλόλητα των ηλεκτρικών συσκευών-«Οι πυρκαγιές είναι εκατοντάδες»

Αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία, η προσοχή στρέφεται πλέον στο να σωθεί ότι σώζεται, ώστε να αποφεύγονται μελλοντικές καταστροφές. Το θέμα των οικιακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, με το ζήτημα να αναμένεται να απασχολήσει σύντομα τη Βουλή, ενώ το αναθεωρημένο νομοσχέδιο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αφού πλέον τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Όπως έχει επανειλημμένα επισημανθεί, πολλές από τις ηλεκτρικές συσκευές που προμηθεύονται οι καταναλωτές παρουσιάζουν προβλήματα, προκαλώντας συχνά πυρκαγιές στις οικίες. Οι περισσότεροι έλεγχοι σε αυτές τις συσκευές είναι δειγματοληπτικοί ή γίνονται μετά από καταγγελίες, δηλαδή αφού οι συσκευές έχουν ήδη τοποθετηθεί στα σπίτια των καταναλωτών.

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, Αβραάμ Γεωργίου, μιλώντας στον REPORTER, τόνισε τα προβλήματα και τους κινδύνους που σχετίζονται με τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Σχολιάζοντας τους ελέγχους που διενεργούνται, ανέφερε, ότι «όσοι εισάγουν τέτοιες συσκευές υπόκεινται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους», προσθέτοντας πως η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία μπορεί να διενεργεί ελέγχους, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιθεωρηθούν όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι πυρκαγιές λόγω ηλεκτρικών συσκευών και εγκαταστάσεων είναι εκατοντάδες, τονίζοντας πως «αυτό το φαινόμενο θα συνεχίζεται αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές», ενώ πρόσθεσε πως «μετά την εγκατάσταση των συσκευών, πρέπει να γίνεται επανέλεγχος κάθε λίγα χρόνια, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι συσκευές είναι ασφαλείς».

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε επίσης στην ελλιπή ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους, επισημαίνοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης για την παρατεταμένη χρήση συσκευών με διπολική φίσα. Εξήγησε ότι «αυτό απαγορεύεται στην Κύπρο λόγω του τριφασικού συστήματος», ωστόσο όπως είπε, «πολλοί πολίτες καταφεύγουν σε φθηνούς μετατροπείς, οι οποίοι ενδέχεται να είναι ακατάλληλοι. Επεσήμανε ότι οι μετατροπείς πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE και τον αντίστοιχο αριθμό προτύπου, καλώντας τους καταναλωτές να απαιτούν πιστοποιημένα προϊόντα.

Επιπλέον, υπογράμμισε την ατομική ευθύνη των πολιτών, αναφέροντας ότι η υπερβολική χρήση συσκευών, όπως θερμάστρες, μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στα καλώδια, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σπινθήρων και πυρκαγιών.

Ένα άλλο ζήτημα που επισήμανε είναι η χρήση πολύπριζων, υπογραμμίζοντας ότι «η πρίζα είναι σχεδιασμένη για μία συσκευή και όχι για πολλές ταυτόχρονα». Αυτή η πρακτική αυξάνει τους κινδύνους, καθώς υπερφορτώνεται το ηλεκτρικό κύκλωμα. Ο καθηγητής τόνισε επίσης τη σημασία της σωστής συντήρησης και χρήσης των συσκευών, αλλά και την ανάγκη για συχνότερους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το 2023 εκδηλώθηκαν 123 πυρκαγιές από βραχυκύκλωμα, 26 από ηλεκτρικές συσκευές και πέντε από θερμάστρες. Το 2024 καταγράφηκαν 89 πυρκαγιές από βραχυκύκλωμα, 19 από ηλεκτρικές συσκευές και επτά από θερμάστρες. Κύριες αιτίες ήταν η απροσεξία και ο λανθασμένος χειρισμός από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Πάντως, η Βουλή αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα, μετά από αίτημα του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μιχάλη Γιακουμή, για την εγγραφή και εξέταση αυτεπάγγελτου θέματος, o οποίος ανέφερε ότι «η ηλεκτρική ασφάλεια είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας, καθώς συνδέεται άμεσα με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα στην αγορά πληρούν αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα και οι μηχανισμοί ελέγχου είναι αποτελεσματικοί».

Όπως σημειώνει, η συζήτηση του θέματος κρίνεται αναγκαία για την εξέταση ζητημάτων που αφορούν την συμμόρφωση με τα τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ώστε να διαφανεί κατά πόσο τα ηλεκτρικά προϊόντα που εισάγονται ή/και πωλούνται στην Κύπρο, πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας, ειδικά σε σχέση με τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των οικιών, αλλά και τις ευθύνες εισαγωγέων και μεταπωλητών.

Όσον αφορά το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, αυτό αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μετά την απόσυρση του την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών σημειώσει πως «γνωρίζει ότι επικρατούσε και επικρατεί μια εμπιστοσύνη στην ποιότητα της εργασίας που διεκπεραιώνουν από την ΑΗΚ. Δεν θέλουμε να μειωθεί αυτή η ασφάλεια γι αυτό και έχουμε αφαιρέσει,  έχουμε αποσύρει το νομοσχέδιο από τη Βουλή με πρόθεση να εισάξουμε και πάλι ότι ο πρώτος έλεγχος που θα γίνεται σε όλα τα κτίρια θα γίνεται από την ΑΗΚ».

Εξήγησε δε, ότι οι μετέπειτα έλεγχοι οι οποίοι θα γίνουν με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας, η οποία θα κατατεθεί, μπορούν να γίνονται είτε από ιδιώτες είτε από την ΑΗΚ την ίδια.

Συνεπώς όπως είπε, «εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η ασφάλεια των εγκαταστάσεων θα είναι δεδομένη και θα γνωρίζουν όλοι οι πολίτες ότι την πρώτη φορά που μπαίνουν στην κατοικία ο έλεγχος αυτός έχει γίνει και έχει ολοκληρωθεί από την ΑΗΚ και όχι από κάποιον άλλο. Αυτό για μας είναι προϋπόθεση ασφάλειας και για αυτό θα επιμείνουμε σε αυτή τη διάταξη στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο, το οποίο θα δοθεί για διαβούλευση εντός της επόμενης εβδομάδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Απαντήσεις για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ–Το στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό
Εκδήλωση στη Λευκωσία για δικαίωση της μνήμης του Θανάση-«Με βασάνιζαν για 20 χρόνια, μέχρι που ξέθαψα το παιδί μου»
«Μάνα και γιοι, η μοίρα τους ένωσε στη ζωή και την αιωνιότητα»-Η τραγική ιστορία οικογένειας ηρώων της εισβολής
Χειροπέδες σε 30χρονο για εμπρησμό οχήματος ιδιοκτησίας 70χρονου στη Λεμεσό
Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν νέο κορωνοϊό νυχτερίδας που θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο
«Είμαι παιδόφιλος και περήφανος»-Οι αναφορές του χειρούργου που κακοποίησε 299 παιδιά στη Γαλλία
Καταδικάζει τον τρόπο αντιμετώπισης και παράδοσης σορών ομήρων από Χαμάς το ΥΠΕΞ της Κύπρου
Η Χαμάς απελευθέρωσε τους δύο από τους έξι Ισραηλινούς ομήρους-Ο ένας είχε απαχθεί πριν 11 χρόνια
Στη Γερμανία ηπατολόγος από Κύπρο για εκπαίδευση
Πορτοκαλί προειδοποίηση για χαμηλές θερμοκρασίες, φθάνουν μέχρι και στους μείον έντεκα