Η Κύπρος ένα από τα πιο ενεργά κράτη μέλη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας-«Επενδύουμε στη συνεργασία»

Τη σημασία της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας υπογράμμισε η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Άμυνας, Άννα Αριστοτέλους, σε συνάντηση των λειτουργών που συμμετέχουν σε δράσεις και προγράμματα του Οργανισμού.

Στο χαιρετισμό της, η Άννα Αριστοτέλους επεσήμανε πως «το Υπουργείο Άμυνας δίνει μεγάλη σημασία στην ενδυνάμωση της συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. Γι’ αυτό, θα ήθελα αρχικά να επισημάνω τη σπουδαιότητα αυτής της συνάντησης καθότι η παρουσία όλων σας εδώ, ενόψει και της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας, είναι καθοριστικής σημασίας για την ανταλλαγή απόψεων, την ενίσχυση της συνεργασίας μας και την αποτελεσματικότερη συμμετοχή της Κύπρου στις πρωτοβουλίες του Οργανισμού».

Αναφερόμενη στην ιστορία του Οργανισμού, η κα. Αριστοτέλους υπέδειξε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας ιδρύθηκε το 2004, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας. Ο κύριος στόχος του είναι η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάπτυξη των στρατιωτικών τους πόρων, η ανάπτυξη κοινών αμυντικών ικανοτήτων μέσω της ευρωπαϊκής συνεργασίας που αποτελούν τη βάση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, η προώθηση της συνεργασίας, της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην άμυνα. Σήμερα, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν μέλη του EDA, δημιουργώντας ένα πλαίσιο διακυβερνητικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.

viber_image_2025-02-20_10-07-12-995

Η κα. Αριστοτέλους πρόσθεσε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας αποτελεί βασικό πυλώνα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών ενισχύει τη συνολική αμυντική ικανότητα της ΕΕ, συμβάλλει στη μείωση του κατακερματισμού της αμυντικής βιομηχανίας και δημιουργεί συνέργειες που οδηγούν σε πιο αποδοτικές και βιώσιμες αμυντικές επενδύσεις. Επιπλέον, η έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της άμυνας ενισχύει την καινοτομία και παράλληλα ενδυναμώνει τη βιομηχανική βάση των ευρωπαϊκών κρατών.

«Η Κύπρος με την ένταξη της στην ΕΕ το 2004, οπόταν και ιδρύθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις πρωτοβουλίες του EDA. Η συνεργασία μας στο πλαίσιο του Οργανισμού επιτρέπει τη συμμετοχή μας σε έργα έρευνας και ανάπτυξης, βελτιώνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας και ενισχύει τη διαλειτουργικότητα με τα άλλα κράτη-μέλη. Επιπλέον, ο Οργανισμός συμβάλλει στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που ενισχύουν την αμυντική μας βιομηχανία και τεχνολογία».

Η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Άμυνας επεσήμανε, δε, ότι «η συμμετοχή του Υπουργείου Άμυνας στον EDA είναι κρίσιμη για τη στρατηγική τοποθέτηση της Κύπρου στο ευρωπαϊκό αμυντικό περιβάλλον. Μέσα από τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενισχύουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες, δημιουργούμε ευκαιρίες συνεργασίας με εταίρους και συμβάλλουμε στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή μας προσφέρει πρόσβαση σε τεχνογνωσία και πόρους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την αναβάθμιση της εθνικής μας άμυνας και ασφάλειας».

viber_image_2025-02-20_10-07-20-984

Η Άννα Αριστοτέλους, στο χαιρετισμό της, ανέφερε επίσης ότι «αναγνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή τα πλεονεκτήματα τα οποία αποκομίζει το Υπουργείο Άμυνας και κατ’ επέκταση η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως η συμμετοχή μας σε προγράμματα και διαδικασίες συνεργασίας, συμμετοχή σε προγράμματα κοινής προμήθειας και αντίστοιχα στη μείωση του διοικητικού κόστους, παρακολουθούμε τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και συμμετέχουμε σε επιλεγμένα και επωφελή για το Υπουργείο μας προγράμματα».

Σύμφωνα με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα άμυνας έχουν τεθεί σε προτεραιότητα και με υψηλό ρυθμό υλοποίησης, σημείωσε. «Η γενικότερη κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον επιβάλλει επισταμένη μελέτη και ενασχόληση με το ευρύ πεδίο της άμυνας όχι μόνο από την πλευρά της ανάπτυξης δυνατοτήτων, αλλά και στα θέματα ανάπτυξης συνεργασίας, ενίσχυσης της εθνικής και ευρωπαϊκής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης και αύξησης των δαπανών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, ως ο εντεταλμένος Οργανισμός, διαθέτει τόσο την τεχνογνωσία όσο και την εμπειρία από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε αρκετά, προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια, μετά από μια σειρά επιτυχημένων ενεργειών και σημαντικών συγκυριών, δόθηκε σημαντική ώθηση στις σχέσεις μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, με αποτέλεσμα, η στάση του Οργανισμού για την Κύπρο να είναι πολύ θετική και υποστηρικτική. Η Κύπρος, τηρουμένων των αναλογιών, θεωρείται από τον Οργανισμό ως ένα από τα πιο ενεργά και συνεπή συμμετέχοντα κράτη μέλη».

viber_image_2025-02-20_10-07-52-864

Απευθυνόμενη στους λειτουργούς του Υπουργείου Άμυνας που συμμετέχουν στις δράσεις και προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, η κα. Αριστοτέλους τόνισε ότι «η αποστολή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελείτε τους εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου δημιουργούνται απαιτήσεις και υποχρεώσεις τις οποίες θα πρέπει να εκπληρώνετε με επαγγελματισμό και αφοσίωση στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Αποτελείτε τους εμπειρογνώμονες στους οποίους βασίζεται το Υπουργείο Άμυνας για την παρακολούθηση του αντικειμένου τους, τη διαμόρφωση άποψης και την υποβολή εισηγήσεων».

Η Άννα Αριστοτέλους, επιπρόσθετα, υπογράμμισε τη σημαντικότητα να συνεχίσει η Κύπρος να επενδύει στη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρονται. «Σε αυτό το πλαίσιο, η ενεργή εμπλοκή όλων μας είναι ζωτικής σημασίας. Οι δράσεις και τα προγράμματα στα οποία συμμετέχετε αποτελούν τη γέφυρα μεταξύ της Κύπρου και των ευρωπαϊκών αμυντικών εξελίξεων, και είναι καθήκον μας να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συμβολή μας».

Καταλήγοντας, η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Άμυνας υπέδειξε ότι «θα ήθελα να σας ευχαριστήσω τόσο για την παρουσία σας σε αυτή τη συνάντηση όσο και για τις προσπάθειες που καταβάλλετε στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων σας. Ευελπιστώ ότι και με τη δική σας ενεργό συμβολή, η συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο ώστε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συμβολή μας και να αποκομίζουμε οφέλη μέσα σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο ευρωπαϊκό αμυντικό και στρατηγικό περιβάλλον».

viber_image_2025-02-20_10-07-34-468

viber_image_2025-02-20_10-08-17-510

viber_image_2025-02-20_10-09-06-455

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο πατέρας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου
Τελέστηκε η κηδεία της μητέρας και των παιδιών στη Λεμεσό-«Να κρατήσουμε το φως που μας χάρισε η παρουσία τους»
BINTEO: Δείχνει τα δόντια της η Coral-Νυφάδες χιονιού και χαλάζι σε διάφορες περιοχές (Pics)
«Μάνα και γιοι, η μοίρα τους ένωσε στη ζωή και την αιωνιότητα»-Κηδεύτηκαν άλλοι τρεις ήρωες της εισβολής
Καταδικάζει τον τρόπο αντιμετώπισης και παράδοσης σορών ομήρων από Χαμάς το ΥΠΕΞ της Κύπρου
Στη Γερμανία ηπατολόγος από Κύπρο για εκπαίδευση
Πορτοκαλί προειδοποίηση για χαμηλές θερμοκρασίες, φθάνουν μέχρι και στους μείον έντεκα
Απάντηση Μιχαηλίδου για τις εκδρομές μαθητών στα κατεχόμενα-Ζητά παύση της το ΕΛΑΜ
Ο πατέρας του Κυπριανού για το θάνατο του παιδιού του στα Τέμπη-«Είχε κοκκινίλες στα χέρια του,μύριζε πολύ έντονα χημικά»
Η τελευταία πράξη του δράματος-Το ύστατο χαίρε στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στη Λεμεσό