Τι έπεσε στο διαπραγματευτικό «τραπέζι» στο Ριάντ-Διορίζονται ομάδες υψηλού επιπέδου

Θετικό ήταν το κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση ΗΠΑ - Ρωσίας στο Ριάντ για την Ουκρανία την Τρίτη (18/2) παρά το γεγονός ότι γύρω από το διαπραγματευτικό τραπέζι κάθονταν μόνο ΗΠΑ και Ρωσία, έχοντας αποκλείσει από τις συζητήσεις το Κίεβο αλλά και τους Ευρωπαίους.

Οι πρώτες διαρροές για το κλίμα που επικράτησε ήρθαν από τη ρωσική πλευρά με τον επικεφαλής σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας Γιούρι Ουσάκοφ να δηλώνει ότι «πήγε καλά» και ήταν «μια σοβαρή συζήτηση για όλα τα θέματα», σύμφωνα με το Interfax και το Tass.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολοκληρώθηκαν οι μαραθώνιες συζητήσεις Ρούμπιο με Λαβρόφ στο Ριάντ

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο συμφώνησε με τους Ρώσους αξιωματούχους να δημιουργήσουν έναν «μηχανισμό διαβούλευσης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκαλούν εντάσεις στη σχέση ΗΠΑ-Ρωσίας».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Ρούμπιο και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν ακόμη να διορίσουν ομάδες υψηλού επιπέδου που θα αναλάβουν να εργαστούν προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

Πάντως η αμερικανική πλευρά σημειώνει ακόμη ότι «ένα τηλεφώνημα που ακολουθείται από μια συνάντηση δεν αρκεί για να εδραιωθεί μια διαρκής ειρήνη» και έτσι είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας.

Ικανοποιημένοι και οι Ρώσοι

Ο Ουσάκοφ είπε επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι διαπραγματευτές να μιλήσουν για την Ουκρανία και συζήτησαν εν συντομία τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για μια σύνοδο κορυφής Πούτιν-Τραμπ, αν και σημείωσε ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα αποκάλυψε ότι τον τελικό λόγο για την συνάντηση Πούτιν - Τραμπ θα έχει ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος.

«Όχι άσχημα, όχι άσχημα... είναι δύσκολο να πούμε αν [η Ρωσία και οι ΗΠΑ] έρχονται πιο κοντά, αλλά αυτό συζητήσαμε... ήταν μια πολύ σοβαρή συζήτηση για όλα τα θέματα που θέλαμε να θίξουμε... συμφωνήσαμε να λάβουμε υπόψη τα συμφέροντα του άλλου και να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις, αφού τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσινγκτον ενδιαφέρονται γι' αυτό», πρόσθεσε ο Ουσάκοφ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κρατικού ταμείου πλούτου της Ρωσίας, Κίριλ Ντμίτριεφ, δήλωσε στο Channel One της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης: «Έχει ξεκινήσει ένας πολύ θετικός, εποικοδομητικός διάλογος».

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία ποτέ δεν προσπάθησε να ακούσει τη θέση της Ρωσίας, αυτή ήταν μια πολύ σαφής προσπάθεια να ξεκινήσει ο διάλογος, να κατανοηθεί η θέση της Ρωσίας και να συζητηθούν τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία συμφωνούμε... γνωριστήκαμε πολύ καλύτερα... καταλαβαινόμαστε πολύ καλύτερα τώρα», κατέληξε.

Από την αμερικανική πλευρά στο τραπέζι κάθισαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ Μάικ Βαλτς και ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ. Η Ρωσία εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Πηγή: CNN Greece

Δειτε Επισης

Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν-Η συνάντηση Αραγτσί με τον Ιταλό ομόλογο του
Τρεις νεκροί από τη συντριβή αεροπλάνου σε ποτάμι στη Νεμπράσκα
Live εικόνα από την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα
Ερευνητές της Οξφόρδης υπολόγισαν βάσει ανακάλυψης της NASA την «ακριβή ημερομηνία» της Σταύρωσης του Ιησού
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο COVID προήλθε από εργαστήριο-Κατηγορεί τον Φάουτσι για σκόπιμη συγκάλυψη
Παράλυτο παιδί από την Παλαιστίνη κάηκε ζωντανό μετά από επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα
Ανάλυση: Ο Τραμπ υποσχέθηκε λύση σε 100 μέρες στην Ουκρανία, αλλά... δεν προλαβαίνει
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Δαμασκό μετά από 16 χρόνια
Στη δημοσιότητα πάνω από 10.000 σελίδες αρχείων για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι
Και ο Τραμπ απειλεί Ουκρανία και Ρωσία ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία