BBC: Χωρίς την Ουκρανία οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, που αναμένεται να διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες στη Σαουδική Αραβία, φαίνεται πως θα πραγματοποιηθούν χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή που μίλησε στο BBC, το Κίεβο δεν έχει λάβει πρόσκληση και δεν πρόκειται να αποστείλει αντιπροσωπεία στη συνάντηση. Αντίθετα, προηγουμένως ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, είχε δηλώσει ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, το BBC επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί σε αυτό το στάδιο.

Ζελένσκι: Δε θα δεχτούμε ειρηνευτική συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή μας

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε τη σταθερή του θέση ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία ειρηνευτική συμφωνία που θα συναφθεί αποκλειστικά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, χωρίς την παρουσία της ίδιας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του NBC News, ο Ζελένσκι κατέστησε σαφές πως η χώρα του δε θα επιτρέψει να ληφθούν αποφάσεις ερήμην της. «Δε θα δεχθώ ποτέ οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την Ουκρανία. Ποτέ» δήλωσε κατηγορηματικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος έχει επαναλάβει αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας την τελευταία εβδομάδα, απηύθυνε αυτή τη φορά το μήνυμά του στο αμερικανικό κοινό, ενισχύοντας τη θέση του έναντι της Ουάσιγκτον. «Αυτός είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, εναντίον μας, και αφορά τις δικές μας ανθρώπινες απώλειες», πρόσθεσε.

Ρωσία: Συζητήσεις για ειρήνη, όχι για πόλεμο

Την ίδια ώρα, η ρωσική πλευρά σχολίασε και την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία προκάλεσε έντονη διπλωματική κινητικότητα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τηλεφώνημα σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών, με επίκεντρο την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

«Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι πλέον θα επιδιώξουμε την επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες δε θα σταθούν εμπόδιο στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης τους στο προσεχές μέλλον.

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το Ιράν πιστεύει πως η συμφωνία για πυρηνικά με ΗΠΑ είναι πιθανή με στήριξη Ρωσίας
H Eπίτροπος Κος καλεί τις υποψήφιες χώρες να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις
Αυτό είναι το μνημόνιο που θα υπογράψουν Ουκρανία και ΗΠΑ για επενδύσεις σε ορυκτά-Στο τραπέζι τα «χρέη» πολέμου
Σε 25 πόλεις των ΗΠΑ ένας μισθός 100.000 δολαρίων δεν είναι αρκετός για να τα βγάλεις πέρα
Στους 58 οι νεκροί στην Υεμένη και πάνω από 100 τραυματίες από αμερικανικά πλήγματα στο λιμάνι Ρας Ίσα
Ο Τραμπ προανήγγειλε το τέλος των αυξήσεων των δασμών στην Κίνα και συμφωνία-Ποιος θα έχει το πάνω χέρι
Guardian: Στη σκιά της βίας το Πάσχα των Παλιστίνιων Χριστιανών στην Ιερουσαλήμ
Δεκάχρονη που διάβαζε από 2 ετών ετοιμάζεται να αποφοιτήσει από κοινοτικό κολλέγιο
Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να συσπειρώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση-Ποιος ο ρόλος της Μελόνι
Ο Ρούμπιο απειλεί με αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διαμεσολάβηση εάν δεν υπάρξει συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας