Οι ετεροχρονισμένες διαγραφές, ο ενισχυμένος ρόλος της βάσης και τα βαθύτερα προβλήματα του ΔΗΣΥ

Ένα καθοριστικό βήμα για να εξέλθει το κόμμα από την εσωστρέφεια θεωρούν ότι έγινε στον ΔΗΣΥ, με την απόφαση που λήφθηκε στο καταστατικό συνέδριο για άμεση διαγραφή των μελών της Κυβέρνησης από το μητρώο. Πρόκειται για μία κίνηση καθαρά συμβολική, καθώς αφορά στην πραγματικότητα μόλις τέσσερα πρόσωπα, δύο εκ των οποίων δεν είχαν καν σημαίνοντα ρόλο προεκλογικά, αλλά αποσκοπεί στο να μπει μία τελεία στην συζήτηση των Προεδρικών Εκλογών.

Όλοι γνωρίζουν πως η κίνηση αυτή δεν διορθώνει τίποτα από όσα έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις Προεδρικές. Αυτό που ευελπιστούν ότι πέτυχε είναι να σταματήσει να ανοίγει κάθε τρεις και λίγο η συζήτηση περί διαγραφών, η οποία αποσταθεροποιεί το κόμμα, δεν του επιτρέπει να παραμείνει συγκεντρωμένο στην πολιτική του και ρίχνει αλάτι στις πληγές, με αποτέλεσμα να βυθίζεται ξανά και ξανά στην εσωστρέφεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσημα εκτός ΔΗΣΥ οι Υπουργοί της Κυβέρνησης-Πέρασε η καταστατική τροποποίηση

Η απόφαση λήφθηκε από ευρεία πλειοψηφία αλλά δεν έλειψαν οι διαφωνίες, δεδομένου ότι η ενέργεια ήταν ετεροχρονισμένη. Κυρίως από αυτούς που θεωρούν ότι εξυπηρετεί μόνο την παρελθοντολογία και δεν αποτελεί πραγματική ανταπόκριση στην εκλογική αποτυχία του ΔΗΣΥ και που ενδεχομένως να ανοίξει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Ένας από αυτούς ήταν ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος, μετά το πέρας του συνεδρίου έκανε λόγο για διαγραφή μελών του «που μετέχουν σε μία Κυβέρνηση που έχει την ίδια πολιτική ιδεολογία και την οποία στήριξε η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του. Προτίμησε τις διαγραφές, αντί να εξηγήσει στους παραδοσιακούς συναγερμικούς ψηφοφόρους τους λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκαν από το κόμμα και που τους οδήγησαν σε άλλες επιλογές». Έκανε, δε, λόγο για φαινόμενα νεποτισμού και αυτοδικαίωσης, λέγοντας ότι αντί να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ στελεχών και βάσης, επιβεβαίωσαν δύο χρόνια μετά πως το κόμμα συνεχίζει να βρίσκεται σε μία κατάσταση ρευστοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρέμβαση Ιωνά για τις διαγραφές υπουργών από το ΔΗΣΥ-«Προωθείται επικίνδυνο πολιτικό ξεκαθάρισμα»

Ο κ. Νικολάου τόνισε, επίσης, πως «φτάσαμε στο σημείο, αντί της αμοιβαίας αναγνώρισης του δικαιώματος όλων να υποστηρίζουν και να πράττουν κάτι διαφορετικό, όπως διέκρινε ιστορικά την παράταξή μας, είναι φανερό ότι προωθείται ένα επικίνδυνο πολιτικό ξεκαθάρισμα». Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι ο μεγάλος πόλος της ευρύτερης δεξιάς χάνει την πολυφωνία του. «Ως εκ τούτου, ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να διανύει την πιο κομβική και δύσκολη περίοδο της ιστορίας του, για λόγους που καθορίζονται κυρίως από τις προσωπικές ατζέντες και την κυριαρχούσα εσωστρέφεια», ήταν η δυσοίωνη πρόβλεψή του.

Η πρόεδρος της παράταξης, Αννίτα Δημητρίου, προσπάθησε πάντως στις τοποθετήσεις της να κάνει ένα ξεκάθαρο διαχωρισμό ανάμεσα στους Συναγερμικούς που υποστήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη και εκείνους που υπηρετούν την Κυβέρνησή του, λέγοντας ότι η διαγραφή κυβερνητικών στελεχών δεν ήταν εκδικητική αλλά αναγκαία για την πολιτική συνοχή του κόμματος. Υπεραμύνθηκε, παράλληλα, ακόμη μία φορά του χειρισμού της, να τους πάρει τηλέφωνο και να τους ενημερώσει εκ των προτέρων, λέγοντας ότι αυτό επέτασσε η πολιτική της ηθική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δεν ήταν εκδικητική, αλλά αναγκαία»-Ξεκαθαρίζει η Αννίτα για τη διαγραφή Υπουργών από τον ΔΗΣΥ

Παρόλο που με τις διαγραφές δεν διορθώνεται η διάσταση που οδήγησε στην εκλογική αποτυχία του 2023, θα πρέπει να πιστωθεί στην ηγεσία του ΔΗΣΥ μια εξαιρετικά σημαντική καταστατική αλλαγή, που όντως έγινε προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλάζουν πλέον οι εσωκομματικές διαδικασίες και όποιος θέλει να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις Προεδρικές Εκλογές, θα πρέπει να εγκρίνεται από τη βάση. Όχι από μικρά ή μεγάλα συλλογικά όργανα, αλλά από τις 50,000 μέλη που αποτελούν τον πυρήνα του Συναγερμού.

Στην ανάλυση πολλών, άλλωστε, το ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της παράταξης το 2023 δεν ήταν ούτε η αντιπαράθεση του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Νίκο Αναστασιάδη, ούτε η «ανταρσία» του Νίκου Χριστοδουλίδη και όσων τον ακολούθησαν. Ήταν ότι η τότε ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν ήξερε πώς αισθάνονταν οι απλοί ψηφοφόροι, που δεν συχνάζουν σε κανένα όροφο στην Πινδάρου. Όπως επισημαίνουν στελέχη, αν ίσχυε το νέο άρθρο του Καταστατικού στις προηγούμενες εκλογές, δύο θα ήταν τα ενδεχόμενα: Είτε θα ήξερε το κόμμα ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει πρόβλημα διείσδυσης στη βάση και θα έκανε διαφορετική επιλογή, είτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα αποκτούσε τέτοια δυναμική από τη βάση πολύ νωρίς που θα ήταν αδιανόητο να έρθει τρίτος. Κανένα από τα δύο δεν έγινε και το ποσοστό Συναγερμικών που ψήφισε Νίκο Χριστοδουλίδη από τον πρώτο γύρο, μπορεί να μην ήταν τεράστιο, αλλά ήταν αρκετό ώστε να αφήσει τον τότε πρόεδρο του κόμματος εκτός της μάχης. Και είχε λόγους και κίνητρα που δεν ήταν απαραιτήτως προσωπικά αλλά δεν τα εντόπισε εγκαίρως η ηγεσία. Αυτά τα βαθύτερα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με διαγραφές, αλλά σίγουρα η καλύτερη επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει, ιδιαίτερα όταν αυτή δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά θέσεις και προσεγγίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η βάση θα επιλέγει τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ για την Προεδρία της Δημοκρατίας-Μόνιμο το όριο θητειών για βουλευτές

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά δίνει λόγο στον απλό κόσμο που δεν τον είχε ποτέ στο παρελθόν και δημιουργεί μία γραμμή επικοινωνίας που δεν υπήρχε, μετά που αποδείχθηκε στην πράξη πως το τηλέφωνο ήταν σπασμένο. Στην ίδια λογική κινείται και η απόρριψη μιας άλλης πρότασης, αυτής που προνοούσε οι εν ενεργεία βουλευτές να μην περνούν από τις εσωτερικές διαδικασίες που γίνονται σε επαρχιακό επίπεδο κατά την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι θέσεις δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και θα πρέπει όλοι να τυγχάνουν έγκρισης από τη βάση. Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτουν και κάποιες μικρές τροποποιήσεις, όπως η ενίσχυση της παρουσίας των τοπικών και των επαρχιακών επιτροπών στα συλλογικά όργανα, καθώς θεωρείται ότι είναι σε θέση να εκπροσωπήσουν καλύτερα τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και η εισαγωγή της χρήσης της τεχνολογίας, που δίνει την δυνατότητα για ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα και εξ αποστάσεως συμμετοχή.

Θα φανεί, βέβαια, στην πορεία αν αυτές οι κινήσεις είναι αρκετές για να λύσουν το βαθύτερο πρόβλημα ή αν ο ΔΗΣΥ θα βρεθεί προ δυσάρεστης εκπλήξεως και στις Βουλευτικές Εκλογές. Αυτό που είναι σίγουρο, πλέον, είναι πως το κόμμα θα βρεθεί στις εκλογές αυτές χωρίς κάποια πρωτοκλασάτα ονόματα στο ψηφοδέλτιό του, καθώς απορρίφθηκαν και οι δύο προτάσεις που υπήρχαν για άρση του ορίου των τριών θητειών που θα τεθεί σε ισχύ. Δηλαδή κανένας από τους υφιστάμενους βουλευτές που τις έχει συμπληρώσει, συμπεριλαμβανομένης και της ανώτατης ηγεσίας, δεν θα δικαιούται να διεκδικήσει ξανά εκλογή. Αυτή η απόφαση σχετίζεται με την ανάγκη ανανέωσης του κόμματος, αν και ενέχει κινδύνους σε ό,τι αφορά το σύνολο των ψήφων που μπορεί να εξασφαλίσει χωρίς να δουλεύουν σε προσωπικό επίπεδο αυτά τα στελέχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποιημένος για τις διαγραφές υπουργών Χριστοδουλίδη ο Αβέρωφ-Το μήνυμά του προς την Αννίτα

Δειτε Επισης

Επενδύσεις και την πιθανότητα επίσκεψης επιχειρηματικής αποστολής συζήτησαν Κόμπος και Αλ Σαρά
Θύμα επιτήδειων ο Τατάρ-Καταγγέλλει ότι χρησιμοποιούν την εικόνα και τη φωνή του για διαδικτυακές απάτες
Θέσεις αρχών μετέφερε στη μεταβατική Κυβέρνησης της Συρίας ο Κόμπος-Συζητήσεις ενόψει ΣΕΥ
Ξεπερνά τα όρια η Τουρκία-Απειλεί την Κύπρο λόγω των συμφωνιών για ΦΑ
Δεν θα αποδεχθεί τη συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου για φυσικό αέριο η Τουρκία-Οι εκτιμήσεις Τουρκάλας εμπειρογνώμονα
Στη Συρία για επαφές με τον ηγέτη της Συρίας και τον ΥΠΕΞ της χώρας ο Κόμπος
Παρέμβαση Φουρλά για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας-«Κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω»
Οι φλόγες που καίνε τον παράδεισο που φτιάξαμε για τους λίγους
Μηχανισμό αναζήτησης υπερκομματικών λύσεων στα μεγάλα προβλήματα προωθεί η ΔΗΠΑ
Συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών-Συνέχεια ενόψει Γενεύης