Με τις (τηλεφωνικές) διαγραφές σε πρώτο πλάνο αλλάζει το Καταστατικό του ο ΔΗΣΥ
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 15 Φεβρουαρίου 2025
![δησ](/images/2TImpTXkK_SASpwYddmWyHsl9OI=/847978/width-750/2025/02/14/des.jpg)
Μετά από πολλή συζήτηση και αρκετή παραφιλολογία, όπως την ονόμασε η ίδια η πρόεδρος του κόμματος, πραγματοποιείται σήμερα το καταστατικό συνέδριο του ΔΗΣΥ, το οποίο θα αποφασίσει για τις αλλαγές που θα προχωρήσει η παράταξη, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη λειτουργία της. Από τη συζήτηση που προηγήθηκε προκύπτει ότι δεν υπάρχει ομοφωνία, καθώς στα προσυνεδριακά στάδια αναδείχθηκαν διαφορετικές απόψεις για τα ζητήματα που θα βρίσκονται επί τάπητος και θα φανεί μετά το τέλος του συνεδρίου ποιες απόψεις τελικά θα επικρατήσουν.
Ό,τι κι αν προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, όμως, επισκιάστηκε από την κίνηση της προέδρου του ΔΗΣΥ να πάρει τηλέφωνο τα μέλη της Κυβέρνησης που είναι και μέλη του κόμματος χθες το βράδυ και να τους ανακοινώσει ότι σήμερα θα διαγραφούν, αρκετές ώρες πριν ολοκληρωθούν οι κομματικές διαδικασίες δηλαδή, γεγονός που γνωστοποίησε ο Διευθυντής του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Χαραλάμπους.
Στην ανάρτησή του, ο κ. Χαραλάμπους έγραψε: «Αγαπητή Αννίτα Δημητρίου, επειδή ενημερώθηκα απο Υπουργούς της Κυβέρνησης ότι έχουν ενημερωθεί απο σένα προσωπικά αλλά και από κάποιους άλλους αξιωματούχους του κόμματος, ότι αύριο πρόκειται να διαγραφούν, και ως εκ τούτου αντιλαμβάνομαι οτι είναι προειλημμένη απόφαση, σας δηλώνω όπως προχωρήσετε και στη δική μου διαγραφή». Αυτή η αναφορά αναμένεται να δώσει στις συζητήσεις νέα τροπή, όχι γιατί δεν επρόκειτο να περάσει η επίμαχη αλλαγή, αλλά για την επιλογή που έγινε από την κ. Δημητρίου να προχωρήσει εκ των προτέρων σε αυτή την κίνηση, προτού ολοκληρωθούν οι κομματικές διαδικασίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διέγραψε τους Υπουργούς από τον ΔΗΣΥ εκ των προτέρων η Αννίτα-Την «κάρφωσε» ο Διευθυντής του Προεδρικού
Ακόμη πιο περίπλοκη καθιστά την εικόνα η ανάρτηση που έκανε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, Κρις Τριανταφυλλίδης, ο οποίος επιμένει στην προηγούμενη νομική του γνωμάτευση, ότι δεν μπορούν αυτά τα μέλη του κόμματος να διαγραφούν πλέον, διότι η ενέργεια θα έχει αναδρομική ισχύ. «Δεν γνωριζω ποια θα ειναι η αποφαση του Καταστατικου Συνεδριου του ΔΗΣΥ αυριο σχετικα με το ζητημα των διαγραφων. Δημοσιοποιω ομως τη θεση μου εκ των προτέρων προς αρση καθε παρερμηνιας ηθελημενης ή αθελης», έγραψε.
«Λογω του οτι περασαν δυο χρόνια απο τοτε που καποιο μελος ενηργησε κατα παραβαση των σχετικων Καταστατικων προονοιων (ιδε οσα μελη υποστηριξαν το 2023 αλλον υποψηφιο απο εκείνον που προκρινε το Κομμα και εκτοτε συμμετεχουν στο Κυβερνητικό σχημα ενω το Κομμα ευρισκεται εις την αντιπολιτευση με συνεδριακη αποφαση) και διοτι το αδικημα δεν ειναι συνεχες (ο διορισμος σε Κυβερνητικη θεση ειναι το αδικημα και οχι το οτι καποιος υπηρετει) εχω την αποψη οτι η καθυστερηση στη λήψη οποιουδήποτε μετρου (οταν θα επρεπε το 2023) καθιστα νομικά επιλήψιμη τη ληψη εναντιον του εν λογω μελους του μετρου της διαγραφης του τωρα», ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Πρόσθεσε πως «αποφαση οτι σε τετοιες περιπτώσεις μελλοντικά καποιο μελος οταν ενεργει με αυτο το τροπο θα διαγραφεται μπορει να ληφθει. Όχι ομως με αναδρομική ισχυ», τόνισε. Διευκρίνισε πως «έχω ηδη γνωματευσει σχετικα εδω και μηνες οταν μου ζητηθηκε. Η οποιαδήποτε γνωματευση βεβαιως δεν ειναι δεσμευτικη και ουτε ισχυριζομαι οτι μονοπολω το αλανθαστο. Αυτη ειναι η γνωμη μου ομως και ειναι ζητημα επαγγελματικου αυτοσεβασμου να την διατηρω και να την υποστηριζω. Απο εκει και περα ο καθένας έχει το δικαιωμα της γνωμης του αλλα και την υποχρέωση ανάληψης των ευθυνων του».
Πριν από την βόμβα του Χαράλαμπου Χαραλάμπους, πάντως, εκτιμάτο ήδη από αρκετά στελέχη πως οι διαγραφές ήταν το θέμα που θα είχε την περισσότερη συζητήση, επειδή σχετίζεται με τον εμφύλιο των Προεδρικών Εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις αμφιταλαντεύσεις του πρώτου διαστήματος, το κόμμα ουδέποτε προχώρησε σε διαγραφή των μελών της Κυβέρνησης που αντιπολιτεύονται, παγιώνοντας μία άβολη κατάσταση, που επαναφέρει συνεχώς το ζήτημα και κατ’ επέκταση την εσωκομματική αντιπαράθεση. Στο παρελθόν η Αννίτα Δημητρίου είχε δοκιμάσει να βάλει τέλος στη συζήτηση -προτάσσοντας μάλιστα ως επιχείρημα τη νομική γνωμάτευση του Κρις Τριανταφυλλίδη- αλλά υπάρχουν αρκετά στελέχη με έντονες απόψεις για το θέμα και, κατά κάποιο τρόπο, η επίσημη απώλεια της κομματικής ιδιότητας από άτομα που κατέλαβαν θέσεις στην Κυβέρνηση αλλά όχι από τα μέλη που απλώς υποστήριξαν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, παρουσιαζόταν ως ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις τάσεις και τα στρατόπεδα.
Πέραν τούτου, ενώπιον των συνέδρων θα τεθούν περίπου 30 τροποποιήσεις, με αρκετές υποενότητες, οι οποίες επηρεάζουν διάφορες πτυχές της κομματικής λειτουργίας, όπως είναι η ηγεσία, τα συλλογικά όργανα και τα επαγγελματικά στελέχη. Οι αλλαγές όμως που θεωρούνται πιο σημαντικές, αφορούν ειδικά τις εκλογικές διαδικασίες και κυρίως τον τρόπο επιλογής υποψηφίων και τα όρια θητειών. Όχι απλώς γιατί θα ανατρέψουν πράγματα και καταστάσεις στον ΔΗΣΥ αλλά γιατί κάποιες από αυτές λειτουργούν «διορθωτικά» στον τρόπο που κινήθηκε το κόμμα στις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες και δη στις Προεδρικές Εκλογές, καταγράφοντας απώλειες είτε επειδή δεν γνώριζε την πραγματική βούληση της βάσης, είτε επειδή δεν λειτουργούσε ορθά ο μηχανισμός του.
Η μεγαλύτερη συζήτηση των τελευταίων ημερών, μάλιστα, ήταν το κατά πόσο θα έχει ή όχι τον πρώτο λόγο ο εκάστοτε πρόεδρος της παράταξης για τις Προεδρικές Εκλογές, με την Αννίτα Δημητρίου να διαψεύδει ότι θα τεθεί κάτι τέτοιο ενώπιον των συνέδρων. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει ρεύμα για αλλαγή της διαδικασίας, ώστε ο εκάστοτε υποψήφιος να επιλέγεται απευθείας από τη βάση. Θα διαφανεί, επίσης, αν θα μείνουν ως έχουν τα όρια θητειών που είχαν αποφασιστεί στο παρελθόν ή αν θα αναιρεθούν ή αν θα εξαιρεθούν τα μέλη της ηγεσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με τις εκλογές σχετίζονται οι σημαντικότερες καταστατικές αλλαγές που προωθούνται στον ΔΗΣΥ
Η Αννίτα Δημητρίου, πάντως, θα κάνει την πολιτική ομιλία του συνεδρίου, παρουσιάζοντας το δικό της όραμα. Θα προηγηθεί η κήρυξη των εργασιών στις 10:00 από τον αναπληρωτή πρόεδρο, Ευθύμιο Δίπλαρο, και η επίσημη ανακήρυξη του Γιάννη Καρούσου στο αξίωμα του αντιπροέδρου, ενώ το καταστατικό μέρος του συνεδρίου αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:45 με την παρουσίαση, τη συζήτηση και την ψήφιση των καταστατικών τροποποιήσεων.
Το μέλος της Επιτροπής Καταστατικού, Γιώργος Χατζηγεωργίου, μετά το τέλος των προσυνεδριακών διαδικασιών προσδιόρισε την φιλοσοφία τους λέγοντας πως «αξιοποιούμε την τεχνολογία για τις διαδικασίες μας και τη δημόσια διαβούλευση με τα μέλη μας, ενισχύουμε τη λειτουργία των συλλογικών μας οργάνων, θεσμοθετούμε τους μηχανισμούς παραγωγής πολιτικής μέσω των συμβουλευτικών μας σωμάτων, ενώ παράλληλα καθορίζουμε με περαιτέρω σαφήνεια τις διαδικασίες κατάρτισης των ψηφοδελτίων μας».
Αναλυτικά οι προτεινόμενες καταστατικές τροποποιήσεις:
Ηγεσία: Προτείνεται προσθήκη νέου άρθρου στο Καταστατικό που θα θεσμοθετεί τις συνεδριάσεις της ηγεσίας και τις αρμοδιότητές της. Ως ηγεσία προσδιορίζεται ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και οι αντιπρόεδροι.
Εκτελεστικό Γραφείο: Προτείνεται η συμμετοχή σε αυτό του ΓΓ του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, του συντονιστή του συμβουλίου παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και των επαρχιακών γραμματέων του ΔΗΣΥ.
Πολιτικό Γραφείο: Διευρύνεται η σύνθεσή του με την συμμετοχή των μελών του ΔΗΣΥ που εκλέγηκαν με στήριξη του κόμματος στην Προεδρία Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, είναι αντιδήμαρχοι σε δημοτικά διαμερίσματα που αποτελούσαν Δήμους πριν από την μεταρρύθμιση και υπηρετούν στα αξιώματα προέδρου, αντιπροέδρου, ΓΓ και ταμία της Ένωσης Κοινοτήτων. Προτείνεται, επίσης, η συμμετοχή της αντιπροέδρου της ΓΟΔΗΣΥ, του γραμματέα της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου και του προέδρου της ΦΚΠ Πρωτοπορία, καθώς και των ενεργεία υπουργών, υφυπουργών, επιτρόπων και πολιτικών αξιωματούχων όταν ο ΔΗΣΥ βρίσκεται στην Κυβέρνηση. Προνοείται, περαιτέρω, η συμμετοχή των επαρχιακών οργανωτικών γραμματέων και των υπεύθυνων των χαρτοφυλακίων του συμβουλίου παρακολούθησης. Τέλος στο Πολιτικό Γραφείο θα μπορούν να συμμετέχουν οι πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος και οι πρώην υπουργοί σε Κυβερνήσεις ΔΗΣΥ.
Εισήγηση υπάρχει και για αύξηση των εκλελεγμένων μελών σε 40, με ελάχιστη εκπροσώπηση τα δύο μέλη από κάθε επαρχιακή οργάνωση. Άλλη πρόνοια αναφέρει πως η εκλογή των 40 μελών θα γίνεται από τις επαρχιακές συνελεύσεις κατ’ αναλογία των ψήφων που πήρε το κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Σε ό,τι αφορά το Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο, προστίθενται στη σύνθεσή του οι πρόεδροι Σχολικών Εφορειών, όλοι οι αντιδήμαρχοι που δεν συμμετέχουν στο Πολιτικό γραφείο και τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου, που είναι μέλη του κόμματος.
Ανώτατο Συμβούλιο: Προτείνονται αλλαγές σε σχέση με την εκπροσώπηση του Παναγροτικού και της ΟΝΕ και πρόνοια για συνεδρίαση τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.
Επαρχιακή Γραμματεία: Θα συμμετέχουν οι πρόεδροι ΕΟΑ και οι αντιδήμαρχοι στην οικεία Γραμματεία και επίσης θα προσκαλούνται να τις παρακολουθούν πρώην υπουργοί, ευρωβουλευτές, βουλευτές, πρόεδροι ΕΟΑ, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.
Διευθύνσεις κόμματος: Θα μετονομαστεί ο οικονομικός διαχειριστής σε οικονομικό διευθυντή με την ανάλογη προσαρμογή αρμοδιοτήτων και ο οικονομικός διαχειριστής θα έχει υποστηρικτικό ρόλο στον οικονομικό διευθυντή.
Επαγγελματικά στελέχη: Μία από τις πρόνοιες που έχουν άμεση σχέση με τις εκλογές είναι όπως τα έμμισθα επαγγελματικά στελέχη του κόμματος και οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες που επιθυμούν να διεκδικήσουν τα αξιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του ευρωβουλευτή, του βουλευτή, του προέδρου ΕΟΑ, του δημάρχου και του αντιδημάρχου θα πρέπει να υποβάλουν την παραίτησή τους έξι μήνες πριν τις εκλογές, εκτός αν το Εκτελεστικό Γραφείο αποφασίσει διαφορετικά. Το ίδιο ισχύει και για τα κομματικά αξιώματα του προέδρου, αναπληρωτή προέδρου και αντιπροέδρου. Επίσης, ο διευθυντής διοίκησης και ο διευθυντής οργανωτικού δεν θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν οποιαδήποτε θέση, εκτός αν υποβάλουν την παραίτησή τους τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση.
Συμβούλιο Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου: Θα γίνει εισαγωγή προνοιών για τη θεσμοθέτησή του και τη συμμετοχή των μελών του στα συλλογικά όργανα.
Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής: Προτείνεται εισαγωγή προνοιών που βελτιώνουν τη λειτουργία και αποσαφηνίζουν τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του συμβουλίου επιτρόπων.
Δημόσια διαβούλευση: Θα δημιουργηθεί δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων ή ερωτημάτων με ψηφιακό τρόπο.
Ηλεκτρονική ψηφοφορία: Θα προστεθεί στο Καταστατικό άρθρο που θα επιτρέπει την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εκεί και όπου είναι εφικτό για την ανάδειξη κεντρικών και επαρχιακών αξιωματούχων.
ΓΟΔΗΣΥ: Προτείνεται η αυτονόμησή της και η εγγραφή της ως σωματείο και η ρύθμιση της συμμετοχής της στα όργανα του κόμματος σύμφωνα με το Καταστατικό της, με ορίζοντα εφαρμογής το 2028.
Τοπικές Επιτροπές: Θα προστεθεί θέση γραμματέα.
Ινστιτούτα: Σε ό,τι αφορά το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας, το Πολιτικό Γραφείο θα διορίζει, με εισήγηση του προέδρου του κόμματος, τον πρόεδρο του ΔΣ. Τα μέλη του ΔΣ θα διορίζονται κατόπιν εισήγησης του προέδρου του Ινστιτούτου.
Επίσης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης θα διορίζεται από το Πολιτικό Γραφείο, μετά από εισήγηση του προέδρου του κόμματος και τα υπόλοιπα μέλη θα επιλέγονται από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου και θα επικυρώνονται από το Πολιτικό Γραφείο.
Οικονομική διαχείριση: Προστίθενται οι πρόεδροι ΕΟΑ, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι Σχολικών Εφορειών στο άρθρο για τις μηνιαίες εισφορές στο κόμμα.
Δήλωση στήριξης: Στο πλαίσιο των αλλαγών που σχετίζονται με τις εκλογές, προτείνεται η εισαγωγή νέου άρθρου που να προνοεί την υπογραφή δήλωσης υποστήριξης προς τους υποψηφίους του κόμματους και δημοσίευσή της.
Ετήσια αξιολόγηση: Εισάγεται ετήσια αξιολόγηση στελεχών.
Θητείες πολιτειακών αξιωματούχων: Ένα από τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες συζητήσεις είναι αυτό των θητειών αξιωματούχων, καθώς με βάση την υφιστάμενη πρόνοια στο Καταστατικό ένας μεγάλος αριθμός μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν δικαιούνται να επανάδιεκδικήσουν. Η πρώτη πρόταση επί τάπητος προνοεί κατάργηση περιορισμού των θητειών σε σχέση με τους βουλευτές. Η δεύτερη προνοεί κατάργηση των θητειών για τον πρόεδρο, αναπληρωτή πρόεδρο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τους αντιπροέδρους.
Μέλη: Αυτή είναι η επίμαχη αλλαγή που προκάλεσε πολιτικό σάλο το βράδυ της Παρασκευής. Η εισήγηση είναι πως μέλος που κατέρχεται υποψήφιος με άλλον συνδυασμό, πλην του ΔΗΣΥ, χάνει την ιδιότητα του μέλους. Επίσης, μέλος του κόμματος που συμμετέχει σε Κυβέρνηση, την οποία δεν στηρίζει ο ΔΗΣΥ, ως υπουργός, υφυπουργός ή κυβερνητικός εκπρόσωπος, χάνει την ιδιότητα του μέλους. Πέραν του θέματος των διαγραφών, προωθείται και αλλαγή ώστε να επιτρέπεται η εγγραφή μέλους από το 17ο έτος.
Αξιωματούχοι ΔΗΣΥ: Εισάγεται νέο άρθρο, στο ευρύτερο εκλογικό πακέτο, σύμφωνα με το οποίο ο επαρχιακός γραμματέας, ο επαρχιακός αναπληρωτής γραμματέας και ο επαρχιακός οργανωτικός, σε περίπτωση διεκδίκησης πολιτειακού αξιώματος, υποχρεούνται να απέχουν από τα καθήκοντά τους για περίοδο έξι μηνών.
Όργανα και αξιωματούχοι ΔΗΣΥ: Οι πρόεδροι των τοπικών επιτροπών θα θεωρούνται αξιωματούχοι του κόμματος.
Υποψήφιος Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας: Ενδεχομένως οι πλέον σημαντικές αλλαγές στο Καταστατικό είναι αυτές που σχετίζονται με τον τρόπο που ο ΔΗΣΥ θα επιλέγει τον υποψήφιό του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επ’ αυτού ήταν, που σύμφωνα με την κ. Δημητρίου αναπτύχθηκε η παραφιλολογία, καθώς δεν προωθείται συγκεκριμένη ρύθμιση ώστε ο εκάστοτε πρόεδρος του κόμματος να έχει τον πρώτο λόγο.
Η προτεινόμενη μία ρύθμιση αναφέρει πως η εκλογή του υποψηφίου θα πραγματοποιείται από το σύνολο των μελών του κόμματος, εφόσον συγκεντρώσει 500 υπογραφές από μέλη του κόμματος, αναλογικά ανά επαρχία, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 100 θα πρέπει να προέρχονται από μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου. Η δεύτερη πρόταση αφορά εκλογή του υποψηφίου από το Ανώτατο Συμβούλιο, εκτός αν το Ανώτατο αποφασίσει να παραπέμψει την επιλογή σε έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση.
Υποψήφιοι βουλευτές: Οι εν ενεργεία βουλευτές θα εξαιρούνται από τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων της Επαρχιακής Εκλογικής Συνέλευσης.
Υποψήφιοι Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Οι τοπικές επιτροπές θα προτείνουν στην επαρχιακή γραμματεία τους υποψηφίους για την προεδρία ΕΟΑ, δημάρχους και αντιδημάρχους και ακολούθως η γραμματεία θα καταθέτει πρόταση στο Πολιτικό Γραφείο για επικύρωση. Η επιλογή δημοτικών συμβούλων και σχολικών εφόρων θα γίνεται από το σύνολο των μελών της περιοχής.
Δήλωση περιουσιακών στοιχείων: Όσοι διεκδικούν να είναι υποψήφιοι για τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ευρωβουλευτή, βουλευτή, προέδρου ΕΟΑ, δημάρχου, αντιδημάρχου, καθώς και για τα κομματικά αξιώματα του προέδρου, αναπληρωτή προέδρου και αντιπροέδρου, θα υποχρεούνται να καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών δήλωση περιουσιακών στοιχείων.
Αντιπρόεδροι: Αλλαγή θα υπάρξει σε περίπτωση ανάγκης αναπλήρωσης αντιπροέδρου, όπως συνέβη τώρα στον ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με την πρόταση, τη θέση θα καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών. Επίσης υπάρχει εισήγηση ώστε τουλάχιστον ένας εκ των τριών αντιπροέδρων να μην είναι βουλευτής ή ευρωβουλευτής.
Ανάλογα με τις καταστατικές αλλαγές που θα εγκριθούν, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις των σχετικών άρθρο στο Καταστατικό, κατά την νομοτεχνική επεξεργασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντήσεις Αννίτας στην Συναγερμική παραφιλολογία-Δεν υπάρχει εισήγηση για αυτόματη υποψηφιότητα του προέδρου
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)