Ξεγελούν το Κράτος με τα διπλά συμβόλαια παικτών-Δεν αφορά μόνο ομάδες μικρότερων κατηγοριών

Στο προσκήνιο έρχεται ξανά το ζήτημα με τα διπλά συμβόλαια στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου, ένα ζήτημα που δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο, μετά από σχετικές καταγγελίες, οι Αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις, την ίδια ώρα που δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Κατά κύριο λόγο, περιστατικά τέτοιου είδους αφορούν ομάδες μικρότερων κατηγοριών, όμως υπάρχουν και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις και σε ομάδες που βρέθηκαν κατά καιρούς στην πρώτη κατηγορία.

Παρά το γεγονός ότι το θέμα με τα διπλά συμβόλαια δεν είναι καινούργιο, είναι η πρώτη γίνονται συλλήψεις για τέτοιας φύσης υπόθεση, ένα γεγονός που αποτελεί άλλη μια πληγή για το ποδόσφαιρο και όλα αυτά την ώρα που παραμένει ανοικτό το θέμα με τις οφειλές των σωματείων.

Το ζήτημα με τα διπλά συμβόλαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως παρακλάδι του μεγάλου θέματος που αφορά τις οφειλές των σωματείων προς το Κράτος, διότι μέσω των διπλών συμβολαίων δίνεται η δυνατότητα στα σωματεία να μην καταβάλλουν τα πραγματικά ποσά που οφείλουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και κατ' επέκταση προς το Κράτος, ωστόσο κατά πόσο αυτές οι καταγγελίες ευσταθούν είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον.

Παράλληλα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης, όταν υπάρχουν συμβόλαια που προνοούν μηνιαίες απολαβές 150 ευρώ ή 400 ευρώ, αυτομάτως δεν τηρείται και ο εθνικός κατώτατος μισθός.

Το πρόβλημα με τα διπλά συμβόλαια παρατηρείται τόσο σε ξένους όσο και σε Κύπριους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε κάποιες από τις ομάδες μικρότερων κατηγοριών. Άλλωστε, το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά από καταγγελία Κύπριου παίκτη προς τον ΠΑΣΠ, ο οποίος κλήθηκε να υπογράψει διπλό συμβόλαιο και, από παραπονούμενος, βρέθηκε υπόλογος, καθώς η ομάδα στην οποία αγωνιζόταν κατέθεσε προσφυγή εναντίον του λόγω της άρνησής του να πηγαίνει στις προπονήσεις.

Τον τρόπο που λειτουργούν κάποιες ομάδες που ακολουθούν αυτή την πρακτική εξήγησε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣΠ, με τους ποδοσφαιριστές να πέφτουν θύματα μιας πρακτικής, η οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, αντιβαίνει του νόμου αλλά και της όποιας δεοντολογίας μπορεί να διέπει τον χώρο του ποδοσφαίρου. Όπως προκύπτει, οι διοικήσεις ομάδων που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες συμφωνούν με τον ποδοσφαιριστή ένα ποσό, ωστόσο του παρουσιάζουν ένα συμβόλαιο με μικρότερο ποσό το οποίο συνυπογράφουν, με την υπόσχεση ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογράψουν άλλο ένα συμβόλαιο με την συμφωνημένη μισθοδοσία. Ωστόσο, το δεύτερο συμβόλαιο είτε δεν υπογράφεται ποτέ, είτε φέρει την υπογραφή μόνο του ποδοσφαιριστή, κάτι που το καθιστά άκυρο.

Επιπρόσθετα, μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του για το θέμα ο Σπύρος Νεοφυτίδης, έδωσε και μια άλλη διάσταση καθώς όπως είπε οι χαμηλοί μισθοί σε ποδοσφαιριστές είναι αιτία για χειραγώγηση αγώνων, καθώς όπως είπε κανένας ξένος ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να ζήσει στην Κύπρο με 150 ή 400 ευρώ.

Πάντως, η πρακτική των διπλών συμβολαίων δεν είναι Κυπριακή, καθώς έχει παρατηρηθεί ακόμα και σε ποδοσφαιρικά μεγαθήρια και, ως εκ τούτου, η FIFA έχει θεσπίσει αυστηρούς κανονισμούς αλλά και ποινές. Όπως αναφέρεται στους κανονισμούς, «η ύπαρξη διπλών συμβολαίων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές κυρώσεις, τόσο για τις ομάδες όσο και για τους ποδοσφαιριστές».

Αναφορικά με τις συλλήψεις των τριών προσώπων, οι δύο αφορούν παράγοντες ομάδων δεύτερης κατηγορίας και ο τρίτος αφορά ατζέντη. Υπενθυμίζεται ότι εναντίον των τριών υπόπτων διερευνώνται τα αδικήματα για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, καταρτισμό πλαστού εγγράφου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις.

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, τα παραπάνω αδικήματα φαίνεται να διαπράχθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2024 και σήμερα, στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας.

Εξάλλου, όσον αφορά το ζήτημα με τις οφειλές των σωματείων προς το Κράτος, για την ώρα δεν προκύπτει καμία ουσιαστική εξέλιξη, με τις ομάδες να βρίσκονται εν αναμονή και σε αναμμένα κάρβουνα, κυρίως οι δύο μεγάλες ομάδες ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση, που ήδη βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Πάντως, πληροφορίες του REPORTER σημειώνουν πως, παρά το ότι για την ώρα δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα, εντούτοις δεν αποκλείεται να γίνουν νέες επαφές ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς στόχος όλων είναι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Εισέπνευσαν ποσότητα αιθάλης τα πέντε θύματα της φονικής πυρκαγιάς-Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών
«Μισά-μισά» το deal που θέλει ο Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας-Εκ πρώτης όχι από Ζελένσκι
Υπέκυψαν μητέρα και δίχρονη κόρη της που τραυματίστηκαν όταν ο Αφγανός έριξε το όχημά του σε πλήθος
Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά την ψυχρολουσία από τις ΗΠΑ
Παρέμβαση Ιωνά για τις διαγραφές υπουργών από το ΔΗΣΥ-«Προωθείται επικίνδυνο πολιτικό ξεκαθάρισμα»
Αντιδρά η Ευρώπη στις αναφορές Βανς-Σε δωμάτια υψίστης ασφαλείας οι συζητήσεις για τις ΗΠΑ
Συγκλονίζει η μητέρα της 13χρονης στην Ελλάδα-«Ο 15χρονος κακοποιούσε την κόρη μου ψυχολογικά»
«Δεν ήταν εκδικητική, αλλά αναγκαία»-Ξεκαθαρίζει η Αννίτα για τη διαγραφή Υπουργών από τον ΔΗΣΥ
Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης της δύτριας που αγνοείτο μετά από κατάδυση στο «Ζηνοβία»
Τι συμβαίνει τελικά με τους σεισμούς και το βουητό στη Σαντορίνη-Οι εξηγήσεις των ειδικών