Έκλεισε τον κύκλο επίσημων επαφών της η Ντι Κάρλο, στο παρασκήνιο περνά η προετοιμασία

Αν υπήρχε αισιοδοξία ότι η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο θα άκουγε κάτι διαφορετικό στην Άγκυρα από αυτά που άκουσε στα κατεχόμενα, εξανεμίστηκε από τις διαρροές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι, κατά την συνάντησή της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, «η Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ Ντι Καρλο ενημερώθηκε για το όρμα λύσης δύο κρατών, το οποίο υποστηρίζουμε πλήρως στο πλαίσιο του Κυπριακού».

Αυτός ήταν και ο τελευταίος επίσημος σταθμός στο ταξίδι της αξιωματούχου του ΟΗΕ στο τρίγωνο Λευκωσίας-Αθήνας-Άγκυρας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης διευρυμένης συνάντησης, καθώς πλέον αναμένεται οι διαβουλεύσεις να περάσουν και πάλι στο παρασκήνιο. Και από τουρκικής πλευράς, τουλάχιστον από όσο γίνεται γνωστό στη δημόσια σφαίρα, στην ουσία εισέπραξε απαντήσεις που απομακρύνουν αντί να μας φέρουν πιο κοντά στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, παρά το γεγονός πως οι Τούρκοι διατείνονται πως θα είναι «εποικοδομητικές» οι συνεισφορές τους στην πολυμερή του Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσέκρουσε σε τοίχο η Ντι Κάρλο-Άκουσε «το όραμα της λύσης δύο κρατών» από τους Τούρκους

Ακριβώς επειδή ήταν αναμενόμενο η κατοχική πλευρά να επιδείξει αυτή την στάση, κατά την παρουσία της στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέβαλε στην κ. Ντι Κάρλο πέντε προτάσεις, που έχουν ως στόχο την ιεράρχηση και την ορθή δομή του διαλόγου, ώστε να μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα και να μην γίνονται παράλληλοι μονόλογοι στην Ελβετία. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν γνωστές (αν και αναμένεται να ενημερώσει σχετικά για αυτές την πολιτική ηγεσία σήμερα ο Πρόεδρος, καθώς έχει συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο), ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, η Αναπληρώτρια ΓΓ χαιρέτισε την ετοιμότητά του και πόσο συγκεκριμένος είναι.

Από την τουρκική πλευρά, ωστόσο, φαίνεται πως δεν άκουσε εξίσου ενθαρρυντικά πράγματα. Ο Πρόεδρος αναμένει ενημέρωση από την κ. Ντι Κάρλο ως προς το πώς προχωρούμε, ωστόσο το μόνο που βγαίνει από το στόμα των Τούρκων είναι η επιμονή τους με την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την πλήρη απαγκίστρωση από το συμφωνημένο πλαίσιο στο Κυπριακό και οι προσπάθειες εκτροχιασμού της πιθανότητας για επιτυχή κατάληξη της πενταμερούς.

Ενδεικτικό είναι πως, σε όλες τις δηλώσεις που έκανε ο Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντησή του με την Αναπληρώτρια ΓΓ επαναλάμβανε πως συνομιλίες δεν θα ξεκινήσουν «αν δεν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο καθεστώς των Τ/κ» και πως, αν υπάρξει συμφωνία, «η τδβκ θα είναι μέρος της συμφωνίας για το τμήμα της βόρειας Κύπρου». Συνεπώς, παρόλο που μας χωρίζει ένας μήνας από την συνάντηση, είναι ξεκάθαρο πως εξακολουθεί να χρειάζεται πολύ μεγάλη προετοιμασία για να μπορεί να αποφέρει το αποτέλεσμα που ο Πρόεδρος ελπίζει. Για αυτό, άλλωστε, και στους σχεδιασμούς της ελληνικής πλευράς, δεν βρίσκεται μόνο το ιδεατό του σενάριο της επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν, αλλά και η δυνατότητα να καλυφθεί κάποια απόσταση και να κρατηθεί ζωντανή η διαδικασία και όχι να οδηγηθεί σε πλήρες ναυάγιο η πενταμερής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκλητικός ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν-Εξέφρασε στήριξη στις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό

Αντιθέτως, ο σχεδιασμός των Τούρκων εξακολουθεί να είναι να προωθεί την αναγνώριση του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων, σε κάθε διαθέσιμο πλαίσιο και με κάθε τρόπο. Για παράδειγμα, σε μία κίνηση η οποία φάνηκε καλά προετοιμασμένη και παρουσιάστηκε ως «αντάλλαγμα» για την στήριξη της Τουρκίας στο θέμα του Κασμίρ, κατά την μετάβαση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στο Πακιστάν την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Σαχμπάζ Σαρίφ, δήλωσε πως «το Πακιστάν υποστηρίζει πλήρως την υπόθεση της ‘βόρειας Κύπρου’ και στέκεται πλήρως στο πλευρό της Τουρκίας σε αυτή την υπόθεση με αταλάντευτο τρόπο». Αν και απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στο ψευδοκράτος, με τρόπο που να παραπέμπει σε αναγνώριση, είναι ξεκάθαρο πως, από την τουρκική διπλωματία η ενέργεια διοχετεύεται στην άσκηση πιέσεων ή παραινέσεων προς φίλες χώρες να κάνουν βήματα ενίσχυσης του ψευδοκράτους, παρά στο να κάνει η ίδια οποιαδήποτε βήματα διανοίγουν νέες προοπτικές για πρόοδο στο Κυπριακό.

Γίνεται, συνεπώς, κατανοητό πως η προεργασία έχει περάσει πλέον σε κρίσιμο στάδιο. Ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν θέλει να μεταφέρει τα εμπλεκόμενα μέρη του Κυπριακού στη Γενεύη για να ακούσει πράγματα που ήδη ξέρει, αλλά για να δημιουργηθεί προοπτική για επαναφορά του σε τροχιά λύσης. Και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα επιτευχθεί αυτό, εάν δεν ασκηθούν πιέσεις στην τουρκική πλευρά για αλλαγή στάσης και τερματισμό της προσπάθειας ροκανίσματος του χρόνου, που έχει στόχο την περαιτέρω προώθηση της ατζέντας αναγνώρισης στη βάση της μη ύπαρξης προόδου. Η εμπλοκή και άλλων παιχτών στο παρασκήνιο ενδεχομένως να συμβάλει παραγωγικά αλλά, σε αυτή τη φάση, ο πήχης των προσδοκιών εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ακουστικό για τις επαφές Ντι Κάρλο στην Τουρκία η Λευκωσία-«Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν θετικά νέα»

Δειτε Επισης

Κόντρα ΟΑΥ με φαρμακοποιούς για την συνταγογράφηση σε… πεθαμένους-Διαφορετική ανάγνωση των γεγονότων
Ασύλληπτη τραγωδία στη Λεμεσό… Κάηκαν ζωντανοί γονείς και τρία ανήλικα παιδιά
Πώς βλέπει τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης-Οι χαμένες ευκαιρίες και οι απειλές της Τουρκίας
Δύο εκ. ευρώ έδωσε το κράτος λόγω βανδαλισμών δημόσιων κτιρίων-Πρόταση για αυστηρές ποινές
Ξεγελούν το Κράτος με τα διπλά συμβόλαια παικτών-Δεν αφορά μόνο ομάδες μικρότερων κατηγοριών
Με τις (τηλεφωνικές) διαγραφές σε πρώτο πλάνο αλλάζει το Καταστατικό του ο ΔΗΣΥ
Η Γενεύη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος-Καθοριστικό το πριν, άγνωστο το μετά
Διέγραψε τους Υπουργούς από τον ΔΗΣΥ εκ των προτέρων η Αννίτα-Την «κάρφωσε» ο Διευθυντής του Προεδρικού
Τους παρέλαβε από τα κατεχόμενα και προσπάθησε να τους μεταφέρει στις ελεύθερες περιοχές-Χειροπέδες σε 28χρονο
Του έκαναν σήμα να σταματήσει, ανέπτυξε ταχύτητα, προκάλεσε τροχαίο και τελικά συνελήφθη