Μόνο μετά την «αναγνώριση κυριαρχίας» δέχεται να συνομιλήσει ο Τατάρ

Επίσημες συνομιλίες δεν θα ξεκινήσουν εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς των Τ/κ και δεν θα δεχτούν ποτέ να θεωρηθούν μειοψηφία, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ σε συνάντηση σήμερα στα κατεχόμενα με τον συμπρόεδρο της εκστρατείας «Ελευθερία και Δικαιοσύνη για τη Βόρεια Κύπρο» στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τσετίν Ραμαντάν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι οι προσπάθειες για τον αγώνα και την υπόθεση του τ/κ «λαού» και δεν περιορίζονται στο Λονδίνο, αλλά επεκτείνονται στη Σκωτία, την Ουαλία, την Ιρλανδία, το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι υπήρχαν βουλευτές που είχαν προηγουμένως συμμετάσχει σε δραστηριότητες λόμπι στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την επιρροή των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων εκεί.

Σημείωσε ότι σήμερα στην Βρετανία μεγαλώνει η 5η γενιά Τ/κ κι ευχαρίστησε όλους τους προγόνους τους που κατέβαλαν προσπάθειες να μεγαλώσουν αυτή τη γενιά με αγάπη για την «τδβκ», αφοσίωση στην «υπόθεση τους και εθνικιστικά αισθήματα».

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε το όραμα του υποστηρίζοντας εκ νέου ότι στην Κύπρο «υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη» υποστηρίζοντας ότι έχουν διανύσει απόσταση προβάλλοντας αυτές τις θέσεις.

Ο κ. Ραμαντάν είπε ότι αγωνίζονται στην Αγγλία για δικαιοσύνη, ισότητα και κυρίως για την ύπαρξη του τ/κ «λαού» στο νησί, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ίσοι με τους Ελληνοκύπριους. Στόχος τους, συνέχισε, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο στο ΗΒ είναι να προωθήσουν την κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς και γι’ αυτό ήρθε στα κατεχόμενα. Να μοιραστεί, όπως δήλωσε, τις εξελίξεις και να ενημερώσει για τις δραστηριότητές τους στην Αγγλία.

Στο μεταξύ σε συνάντηση με τον διευθυντή κοινωνικής δικτύωσης Νεαρών Τουρκοκυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου, Ερέν Ραμαντάν, ο κ. Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι νεαροί Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Αγγλία θα κάνουν ό,τι μπορούν για τον «εθνικό σκοπό».

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στη σημασία της συνεχώς αυξανόμενης βάσης ακολούθων στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας ότι το 1/3 των Τουρκοκυπρίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτω των 30 ετών και αυτοί οι νέοι έχουν γίνει μέρος της βρετανικής κοινωνίας με την εκπαίδευση που λαμβάνουν και την γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Έστειλαν επιστολές σε ΓΓ και Ούρσουλα

Στο τέμπο του Τατάρ, επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το Κυπριακό με αφορμή και τις επαφές Ντικάρλο στο νησί για την ευρεία συνάντηση στην Γενεύη τον Μάρτιο, απέστειλε η «ένωση ανθρωπίνων δκαιωμάτων τδβκ».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο «πρόεδρος» της «ένωσης», Χασάν Ισίκ αναφέρει ότι την επιστολή υπογράφει ο ίδιος και ο «αναπληρωτής πρόεδρος», Αϊμέτ Γιλντιρίμ και την επέδωσαν μέσω εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τόσο στην κ. ΝτιΚάρλο, όσο και στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η ε/κ πλευρά εξακολουθεί να θεωρείται ως η μοναδική κυβέρνηση του νησιού και ως εκ τούτου η πραγματικότητα στην Κύπρο και η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων αγνοούνται.

Ο κ. Ισίκ αναφέρει ότι στην επιστολή ισχυρίζεται πως η πολιτική της ΕΕ «σωστό ή λάθος, είναι μέλη μου» «διπλασιάζει την αδικία» προς τους Τουρκοκύπριους.

Πρόσθεσε ότι «παρά τη μονομερή αποδοχή των Ελληνοκυπρίων, που απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν, στην ΕΕ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ δεν έχουν εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έχουν δώσει στους Τουρκοκύπριους μέχρι σήμερα και δεν έχουν άρει την απομόνωση και τα εμπάργκο».

Στην επιστολή, αναφέρουν ότι «μετά από μισό αιώνα διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, δεν βρέθηκε τέτοιο ομοσπονδιακό σύστημα που να γίνει αποδεκτό και από τα δύο μέρη» και πως «το μοντέλο λύσης δύο κρατών είναι ο πιο ρελαστικός στόχος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών».

«Επιτακτική η λύση»

Διαφορετική γνώμη έχει πάντως η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα. Η λύση στην Κύπρο έχει καταστεί πλέον επιτακτική ανάγκη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφαν Ερχιουρμάν δηλώνοντας ότι το Κυπριακό ήταν πάντα ένα διεθνές πρόβλημα και δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται απλώς ένα διακοινοτικό ζήτημα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση του ΡΤΚ για τις δηλώσεις του κ. Ερχιουρμάν σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφέρεται ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είπε ότι το Κυπριακό έχει αποκτήσει πιο διεθνή διάσταση με τις εξελίξεις στην περιοχή σήμερα.

Για την επικείμενη άτυπη πενταμερή συνάντηση ανέφερε ότι δεν είναι επίσημο τραπέζι διαπραγματεύσεων και πως ενώ συζητούνται τα θέματα της Κύπρου, θα ληφθούν υπόψη και οι εξελίξεις στην περιοχή.

Το Κυπριακό έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ. «Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ αυξάνουν τις σχέσεις τους με τη νότια Κύπρο, η Γαλλία δραστηριοποιείται ήδη στην περιοχή και έχει αποκτήσει το δικαίωμα χρήσης της αεροπορικής βάσης της Πάφου, θα ήταν ανεπαρκές να θεωρηθεί αυτό το ζήτημα ως απλώς ένα διακοινοτικό πρόβλημα», ανέφερε.

Εάν οι Ε/κ συνέχισε, αποκλείουν εντελώς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους από τις ενέργειές τους, αυτό σημαίνει ότι το όραμα της λύσης, της ειρήνης και της σταθερότητας δεν έχει υιοθετηθεί.

Ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι η άτυπη συνάντηση θα πρέπει να διεξαχθεί λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές συνθήκες και σημείωσε ότι η άτυπη συνάντηση δεν θα είναι η συνέχεια μιας συμβατικής διαδικασίας διαπραγματεύσεων.

Σημείωσε επίσης ότι η βάση της επίσημης συνάντησης είναι μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία που βασίζεται στην πολιτική ισότητα. «Ενώ οι εγγυήτριες χώρες και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων βρίσκονται στο τραπέζι, η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην περιφέρεια της διαδικασίας. Νομίζω ότι η διπλωματία της "πίσω πόρτας’ (ΣΣ: μυστική διπλωματία) θα είναι πολύ έντονη κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα ήταν υπερβολικά αισιόδοξο να περιμένουμε να προκύψει οριστική λύση από αυτό το τραπέζι (ΣΣ: την πενταμερή). Ωστόσο, αυτή η συνάντηση έχει χαρακτήρα που διασφαλίζει τη συνέχιση του διαλόγου».

Εάν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων δεν μπορούν καν να καταλήξουν σε συμφωνία για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και αυτό το θέμα έχει φτάσει σε επίπεδο που μπορεί να συζητηθεί σε ένα τραπέζι συνομιλιών όπου υπάρχουν και εγγυητές, ανέφερε ο κ. Ερχιουρμάν, τότε είναι αναπόφευκτη η κριτική ότι οι Τ/κ και Ε/κ δεν είναι πλέον αυτοί τα «υποκείμενα» στην διαδικασία (ΣΣ: οι άμεσα εμπλεκόμενοι ή πρωταγωνιστές).

Η βούληση πρέπει να εκφρασθεί με σαφήνεια, συμπλήρωσε. «Είδαμε ότι ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε σε σημεία διέλευσης σε Μια Μηλιά και Λουρουτζίνα, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης παρουσίασε διαφορετικές προτάσεις. Ο κ. Τατάρ δεν έπρεπε να πει ‘μιλούσαμε για τα οδοφράγματα, από πού προέκυψε η επιτροπή για τους νέους;’ Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν έπρεπε να πει ‘έχω καταθέσει 8 προτάσεις, είτε θα γίνουν όλες δεκτές είτε δεν θα γίνει καμία’», ανέφερε.

«Το θέμα είναι να συμφωνήσουμε σε κάτι. Κάθε νέο σημείο διέλευσης θα είναι ένα καθησυχαστικό βήμα τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους. Δεν είναι κακό να δημιουργηθεί μια τεχνική επιτροπή νεολαίας που θα βοηθήσει να έρθουν πιο κοντά οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων», είπε.

Ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι στα κατεχόμενα κάποιοι λένε ότι δεν μπορεί να συσταθεί μια τέτοια επιτροπή γιατί μπορεί η νεολαία (των Τ/κ) να βρεθεί υπό την επιρροή των ΗΠΑ ή της ΕΕ. Είναι μια εξαιρετικά λανθασμένη προσέγγιση πρόσθεσε.  «Αν δεν εμπιστευόμαστε τη δική μας νεολαία, το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται μέσα μας», ανέφερε.

Είναι σημαντικό επίσης, συνέχισε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να προσεγγίσει τη διαδικασία με ειλικρίνεια. «Δεν έχει νόημα να επιμείνουμε ότι θα εκπληρωθούν και οι 8 προτάσεις. Τουλάχιστον καταφέρετε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία. Αλλά βλέπουμε ότι ακόμη και τα πιο μικρά βήματα έχουν γίνει αδύνατο να γίνουν».

Κατά τον Τουφάν Ερχιουρμάν, η «νότια Κύπρος» θέλει να δημιουργήσει έναν αμυντικό μηχανισμό για να προστατευθεί από τη στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας στην περιοχή και γι’ αυτό ο Πρόεδρος  Χριστοδουλίδης θεωρεί αναπόφευκτη την παρουσία μεγάλων δυνάμεων. «Όταν έρχονται οι μεγάλες δυνάμεις, δεν μένουν ποτέ στο παρασκήνιο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον τ/κ πολιτικό, «η τ/κ πλευρά έχει ήδη χάσει τη θέση της ως υποκείμενο εδώ και 4,5 χρόνια και η ε/κ πλευρά βρίσκεται επίσης στο δρόμο να την χάσει σε μεγάλο βαθμό. Η λύση έχει γίνει πλέον μια ακόμη πιο επείγουσα αναγκαιότητα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Γαλλίας
Ανησυχία στα κατεχόμενα για την αύξηση των ποινών για σφετερισμό
Δεν αναμένει κάτι εντυπωσιακό στο Κυπριακό ο Στεφάνου-«Σημαντικό που ασχολείται ο διεθνής παράγοντας»
Μόνο μετά την «αναγνώριση κυριαρχίας» δέχεται να συνομιλήσει ο Τατάρ
Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος για μη υιοθέτηση κανόνων για τις ΑΠΕ
Ειδικό απεσταλμένο στο Κυπριακό με ξεκάθαρες αρμοδιότητες προτείνει ο Οζερσάι
Τεχνοκρατικές διεργασίες για φόρμουλα άρσης κυρώσεων ΕΕ για τη Συρία-Ανησυχία από Κύπρο και Ελλάδα
Απλοποίηση διαδικασιών για έλεγχο πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από τις τράπεζες ζητούν βουλευτές
Άνοιξε η συζήτηση για πλαφόν θητειών των βουλευτών-Προβληματισμός για εξαιρέσεις και αναδρομικότητα
Ενημέρωσε Γεραπετρίτη για άτυπη πενταμερή η Ντι Κάρλο-«Απόλυτη προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού»