Δύο εκ. ευρώ έδωσε το κράτος λόγω βανδαλισμών δημόσιων κτιρίων-Πρόταση για αυστηρές ποινές
06:00 - 15 Φεβρουαρίου 2025
![cats](/images/f6kLH1hhdzRVjAcyPYgcegHPavI=/847358/width-750/2025/02/12/cats_2u9Q0yg.jpg)
Αυστηρά πλήρωσε το κράτος, τα τελευταία χρόνια, τις ζημιές που προκάλεσαν ανεγκέφαλοι σε δημόσια κτίρια, ανάμεσά τους και σχολεία, με τους αρμόδιους να ψάχνουν αποτρεπτικούς παράγοντες, ώστε τέτοια φαινόμενα να εξαλειφθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει κατατεθεί πρόταση νόμου από τον Γιώργο Κάρουλλα για αυστηροποίηση των ποινών, με στόχο να κινητοποιήσει την Πολιτεία να προβεί στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, για να αποτραπούν τυχόν παρόμοιες κινήσεις.
Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ένα συχνό φαινόμενο βανδαλισμών κυρίως σχολείων, αλλά και άλλων δημόσιων κτιρίων, με αποτέλεσμα τα σπασμένα, στην κυριολεκτική έννοια αλλά και την μεταφορική, να πρέπει να τα πληρώσουν το κράτος αλλά και οι φορολογούμενοι πολίτες. Παρά το γεγονός ότι έχουν παρθεί ήδη μέτρα, τουλάχιστον για τα σχολεία, με την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης, δεν διαφάνηκε να αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βανδαλισμοί σε σχολείο τις Λάρνακας-Έγραψαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας (pics)
Με στόχο να αλλάξει η εικόνα, ενώπιον της Επιτροπής Νομικών έχει κατατεθεί μία πρόταση νόμου από τον βουλευτή και εκ των αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιώργο Κάρουλλα, η οποία προνοεί μεταξύ άλλων την αυστηροποίηση των ποινών, καθώς επίσης και την αντικατάσταση του αδικήματος που αφορά την καταστροφή ή ζημία σε οικοδομές, μνημεία και δέντρα με σκοπό αφενός να περιλαμβάνει και υποστατικά ή εγκαταστάσεις που προορίζονται για δημόσια χρήση και δημόσιους χώρους.
«Η αφορμή για την πρόταση νόμου είναι τα συχνά φαινόμενα βανδαλισμών, καταστροφής και πρόκλησης ζημιών σε σχολικά κτίρια, αλλά και γενικά σε δημόσια κτίρια. Μελετώντας την υφιστάμενη νομοθεσία, καταθέσαμε αυτή την πρόταση, παράλληλα και με άλλες εισηγήσεις που έχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Θεωρούμε ότι ένα από τα μέτρα που πρέπει να τεθούν στο τραπέζι για την αποτροπή, είναι οι αυστηρότερες ποινές», εξήγησε στον REPORTER ο κ. Κάρουλλας.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, αυτό που προνοείται σε περίπτωση που κάποιος καταδικαστεί για πρόκληση ζημιών σε δημόσια κτίρια αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών (3) μηνών ή χρηματική που δεν υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα λίρες (£150). Αυτό είχε αποφασιστεί πριν από πενήντα χρόνια, ωστόσο στο 2025 δεν είναι και τόσο αποτρεπτικό και με βάση την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί, προνοείται όπως η ποινή αυξηθεί σε δύο χρόνια και η χρηματική ποινή να μην υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες ευρώ. Πέραν τούτου, με την πρόταση νόμου προβλέπεται όπως το πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί για το εν λόγω αδίκημα, να καθίσταται ταυτόχρονα υπεύθυνο για την αποκατάσταση των ζημιών που η διάπραξη του αδικήματος έχει επιφέρει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε τρία δημοτικά της Λάρνακας μπαίνουν κάμερες-Παρουσιάζεται η πρόταση για αξιολόγηση εκπαιδευτικών
«Εγώ προχωρώ με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, για να είναι ένα μέτρο αποτροπής, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό πρέπει να είναι το μοναδικό, που θα αντιμετωπίσει το ζήτημα. Θεωρώ πως είναι αναγκαιότητα, επειδή το κράτος έχει δαπανήσει σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ για τέτοιες ζημιές. Άρα πρέπει όλοι να συμβάλουμε σε αυτή την κατάσταση και δεν είναι μόνο τα σχολεία. Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια περιουσία, τους κόπους του λαού».
Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου αναφέρεται πως οι καταστροφές που προκαλούνται σε σχολικά κτίρια, σχολικές υποδομές και άλλα δημόσια κτίρια ή χώρους υποδηλώνουν έλλειψη σεβασμού προς τον θεσμό της εκπαίδευσης και το κοινωνικό σύνολο, δημιουργώντας παράλληλα σοβαρά προβλήματα στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων κτιρίων, σχολικών μονάδων και δημόσιων χώρων πλήττοντας ταυτόχρονα το δημόσιο αίσθημα ασφάλειας. Πάντως, αυτό που ζητά ο κ. Κάρουλλας είναι όπως ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, ώστε να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια.
«Δεν μπορεί να είναι το μοναδικό μέτρο. Εμείς αναμένουμε την επιτάχυνση της εγκατάστασης καμερών ασφαλείας στα σχολεία, την αναβάθμιση των μονάδων. Και να αναφέρουμε ότι μιλούμε για παιδιά εφηβικής ηλικίας που προκαλούν αυτές τις ζημιές. Χρειάζεται ο έγκαιρος εντοπισμός αυτών των παιδιών και η στήριξη των ιδίων και των οικογενειών τους. Δεν νοείται παιδιά εφηβικής ηλικίας να κυκλοφορούν τα ξημερώματα και να κάνουν αυτές τις ζημιές. Εμείς, πάντως, ως ΔΗΣΥ είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε αλλαγές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξάνονται οι φρουροί στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Προβληματισμός στο ΥΠΑΝ για βανδαλισμούς
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)