Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος για μη υιοθέτηση κανόνων για τις ΑΠΕ

Αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο και ακόμα επτά κράτη μέλη επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο εντός της προθεσμίας τους κανόνες της ΕΕ για επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του τακτικού πακέτου διαδικασιών επί παραβάσει για τον Φεβρουάριο.

Η αιτιολογημένη γνώμη είναι το τελευταίο στάδιο στη διαδικασία επί παραβάσει που αφορά την τήρηση του κοινοτικού κεκτημένου από τα κράτη μέλη. Εφόσον ένα κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί εντός δύο μηνών, η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση για το πακέτο παραβάσεων Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στην Κύπρο (INFR(2024)0213), τη Βουλγαρία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Σλοβακία και τη Σουηδία, επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο τους κανόνες της ΕΕ για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προβλέπονται στην οδηγία (ΕΕ) 2023/2413, τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001.

Η τροποποίηση προβλέπει νέους κανόνες για την απλούστευση και τη συντόμευση των διαδικασιών αδειοδότησης τόσο για έργα ανανεώσιμης ενέργειας όσο και για έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για ενσωμάτωση πρόσθετης δυναμικότητας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει σαφείς προθεσμίες για τις διαδικασίες χορήγησης αδειών που αφορούν συγκεκριμένες τεχνολογίες ή τύπους έργων, ενώ κατοχυρώνει το ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αποθήκευση και οι σχετικές υποδομές δικτύου πρέπει να θεωρούνται έργα υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος.

Προβλέπεται ακόμα υποχρέωση για τα κράτη μέλη να σχεδιάσουν «περιοχές επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», όπου θα ισχύουν συντομότερες προθεσμίες για την έκδοση αδειών λόγω των χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συγκεκριμένη κατηγορία έργων.

Η προθεσμία για τη μεταφορά των διατάξεων αυτών στο εθνικό δίκαιο ήταν η 1η Ιουλίου 2024. Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 26 κράτη μέλη επειδή δεν μετέφεραν πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.

Αφού εξέτασε τις απαντήσεις τους, η Επιτροπή αποφάσισε να εκδώσει αιτιολογημένες γνώμες προς την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία επειδή δεν κοινοποίησαν τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, καθώς και προς τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες επειδή δεν παρείχαν επαρκώς σαφείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο μεταφέρουν κάθε διάταξη της οδηγίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απο(Ε)ΔΕΚτηκαν πως οδηγούνται σε εκλογές-Στην Κεντρική Επιτροπή το μπαλάκι για την 1η Ιουνίου
Ενισχύουν την προσπάθεια Ολγκίν οι Ευρωπαίοι-Διορισμός Χαν με πυξίδα τα Ευρωτουρκικά
Αισιόδοξος για κινητοποίηση στο Κυπριακό ο ΠτΔ μετά το διορισμό Χαν-Συνομιλίες ξανά με Ολγκίν, αναμένεται ανακοίνωση καθόδου
Μεγάλες οι προσδοκίες της Λευκωσίας για το διορισμό Χαν-«Έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στο ρόλο του»
Δεν άρεσε στον Τατάρ ο διορισμός Χαν-«Μονομερή προσπάθεια που αγνοεί τις πολιτικές πραγματικότητες»
Διαφορετικές αναγνώσεις στην Επιτροπή Νομικών στην πρόταση νόμου για καθορισμού θητειών βουλευτών
Όρισε συνέδριο για τις 14 Ιουνίου η ΔΗΠΑ-Επικαιροποιεί θέσεις και χαράζεται πολιτική
Απαντά στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση για το ΕΛΑΜ-«Προσπαθεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο σε μια πολύ πρόωρη προεκλογική περίοδο»
Παροξυσμός στα κατεχόμενα για τις συλλήψεις σφετερισμών-«Επηρέασαν όλους τους τομείς»
Ικανοποίηση Προέδρου για τον διορισμό Γιοχάνες Χαν-«Aποτελεί καρπό συντονισμένων διπλωματικών προσπαθειών»