Άνοιξε η συζήτηση για πλαφόν θητειών των βουλευτών-Προβληματισμός για εξαιρέσεις και αναδρομικότητα

Άνοιξε η συζήτηση, όσον αφορά στην επιβολή ορίου θητειών στους βουλευτές, μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Μαρίνος Μουσιούττας, βουλευτής της ΔΗΠΑ, με τα μέλη του Κοινοβουλίου να εκφράζουν προβληματισμό αναφορικά με τις εξαιρέσεις, καθώς και για τον τρόπο επιβολής της συγκεκριμένης πρότασης νόμου.

Η Επιτροπή Νομικών, ως η καθ’ ύλη αρμόδια, καθώς πρόκειται για τροποποίηση του Συντάγματος, έθεσε προς συζήτηση το θέμα με το όριο θητειών των βουλευτών, με εξαίρεση τους επικεφαλής που δεν θα βγουν με σταυρούς προτίμησης. Ο εισηγητής της πρότασης Νόμου, βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε πως η εν λόγω πρόταση νόμου εντάσσεται σε μία γκάμα προτάσεων της ΔΗΠΑ, που αφορούσε όριο θητειών σε άλλες θέσεις μέσω εκλογικών διαδικασιών, που στόχο έχουν να δώσουν κύρος στο θεσμό του βουλευτή και να αντιστραφεί η απαξίωση που υπάρχει από πλευράς της κοινωνίας.

«Η προσπάθεια ξεκίνησε από το 2013 που κατέθεσε τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης και αφορούσε το όριο θητειών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των βουλευτών. Τελικά έμεινε μόνο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επειδή υπήρχε πρόταση νόμου του Γιώργου Λιλλήκκα για τους βουλευτές και η Κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αποσύρει τις πρόνοιες για τους βουλευτές και είχε πει η Βουλή να κανονίσει τα του οίκου της. Η πρόταση νόμου του κ. Λιλλήκα είχε απορριφθεί από την Ολομέλεια το 2019. Εμείς με την πρόταση νόμου θέτουμε όριο θητειών τα τρία χρόνια. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η θεσμοθέτηση θητειών».

Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, επεσήμανε πως υπήρξε και μία προσθήκη από πλευράς τους, ότι δεν είναι ανάγκη να είναι συνεχόμενες οι τρεις θητείες, αλλά να είναι αθροιστικές. «Δηλαδή αν κάποιος ήταν δύο πενταετίες στη Βουλή, μετά ήταν υπουργός και μετά επέστρεψε στη Βουλή, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να μετρά αθροιστικά».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης, επεσήμανε πως το ζήτημα που προκύπτει είναι η αναδρομικότητα και κατά πόσο θα επηρεάζονται οι βουλευτές που αυτή τη στιγμή υπηρετούν την τρίτη και πάνω θητεία του, ενώ υπέδειξε πως μετά από έρευνα που έχει κάνει, διαπίστωσε πως σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν εφαρμόζεται μέτρο θητειών, μέσω του Συντάγματος.

Η τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας υπέδειξε πως σε περίπτωση που ψηφιστεί άμεσα η εν λόγω πρόταση νόμου και αποφασιστεί η τροποποίηση, οι βουλευτές που υπηρετούν ενδεχομένως και τέταρτη θητεία, δεν πρέπει και δεν μπορούν να υποστούν έκπτωση, καθώς θεωρείται παραβίαση του δικαιώματος του εκλέγειν. Σημείωσε, δε, ότι αν δεν θέλουν να έχει άμεση επιβολή η τροποποίηση θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της μεταβατικότητας. «Γενικότερα, ως σύσταση, είναι ότι αλλαγές στα εκλογικά συστήματα πρέπει να γίνονται ένα χρόνο πριν τις εκλογές, άρα αν θα γίνει κάτι πρέπει να γίνει τώρα».

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Φαίδρα Γρηγορίου, επεσήμανε πως το Υπουργείο δεν έχει κάποια ένσταση δεδομένου και του ιστορικού με το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί το 2013 και περιείχε πρόνοια για την επιβολή ορίου θητειών στους βουλευτές. «Ο προβληματισμός που υπήρχε για τις θητείες των βουλευτών έγιναν αποδεκτές τότε, επειδή έπρεπε η Βουλή να αποφασίσει για τις θητείες. Το 2019 η Νομική Υπηρεσία είχε γνωμάτευση που έλεγε ότι κανένα από τα δύο δεν ήταν αντισυνταγματικά. Το Υπουργείο Δικαιοσύνη συμφωνεί και δεν έχει πρόνοια».

Σε αυτό το σημείο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως την εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «όταν θα φέρουμε πλαφόν για τη θητεία του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα θα συμφωνήσει το Υπουργείο».

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, επεσήμανε πως πρόκειται για ένα θέμα πολιτικής φύσεως και δεν υπάρχουν πρακτικά ζητήματα, ενώ εξέφρασε προβληματισμό για την πρόνοια εξαίρεσης των αρχηγών κομμάτων. «Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η πρόταση για θητεία των ευρωβουλευτών. Αναφέρεται σε δύο θητείες συνολικά, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχύει συνολικά τρεις θητείες και θα εφαρμοστεί από το 2029. Αν περάσει και αυτή η τροποποίηση για τους βουλευτές, ο μόνος που θα εκλέγεται και δεν θα έχει όριο θητειών θα είναι οι πρόεδροι των ΕΟΑ».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι βουλευτές ανέφεραν πως αρκετοί είχαν άμεσο και έμμεσο συμφέρον, ενώ είχε υποβληθεί προβληματισμός για το ποιοι θα εξαιρεθούν από το νόμο και υπήρχε άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε εξαίρεση. Ο Νίκος Τορναρίτης ανέφερε πως ο ίδιος δεν έχει ασυμβίβαστο, αφού έχει εκλεγεί πέντε φορές στο αξίωμα του βουλευτή, ενώ από πλευράς του, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου τόνισε πως με βάση το καταστατικό των Οικολόγων, δεν μπορεί να επαναδιεκδικήσει. Σημειώνεται πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σημείωσε πως ο ίδιος προσωπικά ζήτησε καθορισμό θητειών από το καταστατικό του κόμματος και έστειλε επιστολή στην ηγεσία, ενώ θέση του κόμματος είναι να μελετηθεί η πρόταση νόμου. Μοναδικό κόμμα που δήλωσε ξεκάθαρα την αντίθεσή του ήταν το ΕΛΑΜ.

Δειτε Επισης

Δεν αναμένει κάτι εντυπωσιακό στο Κυπριακό ο Στεφάνου-«Σημαντικό που ασχολείται ο διεθνής παράγοντας»
Παρέμβαση Κούμα για τα τεκταινόμενα με Αστυνομία στο ΓΣΠ-Είδε τους εκπροσώπους της UEFA
Νέα γενική Διευθύντρια του ΟΑΥ η Ιφιγένεια Καμμίτση
Μόνο μετά την «αναγνώριση κυριαρχίας» δέχεται να συνομιλήσει ο Τατάρ
Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία
Κρέμεται από μια κλωστή η εκεχειρία-Νέες απειλές Ισραήλ κατά Χαμάς
Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος για μη υιοθέτηση κανόνων για τις ΑΠΕ
Προς ποινικοποίηση η ρητορική μίσους για ανάπηρους και ηλικιωμένους-Κραυγή απόγνωσης από ΑμΕΑ
Σε διαθεσιμότητα εκτελεστικός διευθυντής νοσοκομείων-Καταγγελίες για εργασιακό εκφοβισμό
Ειδικό απεσταλμένο στο Κυπριακό με ξεκάθαρες αρμοδιότητες προτείνει ο Οζερσάι