Πώς αλλάζει η πειθαρχική διαδικασία ελέγχου των γιατρών-Εκσυγχρονισμός μετά από 58 χρόνια

Σημαντικές είναι οι αποφάσεις που λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, σχετικά με την τροποποίηση του «Περί Ιατρών (Σύλλογοι, Πειθαρχία και Ταμείον Συντάξεως) Νόμου». Σκοπός είναι να εκσυγχρονιστεί και να ενισχυθεί η διαδικασία άσκησης του πειθαρχικού ελέγχου στους γιατρούς, ενώ παράλληλα να ενισχυθεί η διαφάνεια και να θεσμοθετηθεί η συνεχόμενη επαγγελματική εκπαίδευση των ιατρών, η οποία δεν έχει αλλάξει από το 1967.

Τα περιστατικά που είδαν το φως τις δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως η υπόθεση χρηματισμού γιατρού από οικογένεια ασθενούς, που τελικά κατέληξε, ανέδειξαν τις αδυναμίες της νομοθεσίας, αφού οι διαδικασίες του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου χρειάζονται εκσυγχρονισμό με τρόπο που να καθιστάτε πιο αποτελεσματικός και γρήγορος.

Όπως δήλωση χθες ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, αμέσως μετά οι σημαντικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας, αφορούν την διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου των ιατρών, δίνοντας τη δυνατότητα διαγραφής του ονόματος του ιατρού από το Ιατρικό Μητρώο και την έκδοση διατάγματος όσον αφορά στην πληρωμή των εξόδων της Πειθαρχικής διαδικασίας. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα καταχώρησης αγωγής σε περίπτωση μη καταβολής των εξόδων.

Παράλληλα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποκτά το δικαίωμα να δημοσιεύει τις αποφάσεις του στην ιστοσελίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ευαισθητοποίηση του κοινού, ενώ αυξάνεται το ποσό της χρηματικής ποινής από 500 ευρώ σε 5.000 ευρώ στην περίπτωση που ένας ιατρός ασκεί το επάγγελμα χωρίς να έχει σε ισχύ ετήσια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Σε ότι αφορά στην εκπαίδευση των ιατρών, δίνεται το δικαίωμα στο Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος να εκδίδει κανονισμούς για την συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση των ιατρών, εξασφαλίζοντας την ποιότητα και την ασφάλεια της ιατρικής φροντίδας στη χώρα.

Οι διαδικασίες μέχρι σήμερα και οι ελλείψεις

Από την στιγμή που μία υπόθεση ή καταγγελία τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας και ενώπιον του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος, αυτό αποφασίζει κατά πόσον θα οριστεί ερευνώντας λειτουργός. Στην περίπτωση που οριστεί, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, επανέρχεται και παρουσιάζει τα αποτελέσματα και το Συμβούλιο αξιολογώντας τα ευρήματα, αποφασίζει εάν θα παραπέμψει ή όχι την υπόθεση ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο. Τέλος, η απόφαση για το κατά πόσον προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα και ποια ποινή θα επιβληθεί (παρατήρηση, πρόστιμο, αφαίρεση άδειας) ανήκει αποκλειστικά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Αυτή η διαδικασία παραμένει ως έχει.

Αυτό που πρόκειται να αλλάξει με την νέα τροποποίηση της νομοθεσία, είναι ουσιαστικά ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας που ακολουθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο, μετά από εισηγήσεις του ίδιου του ΠΙΣ, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία του και να λαμβάνονται γρηγορότερα οι αποφάσεις. Ωστόσο για να μπορέσουν να επιβληθούν ποινές για πειθαρχικά παραπτώματα, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου για τα ποινικά αδικήματα ενός ιατρού. Πρόταση του ΠΙΣ είναι η τροποποίηση αυτής της διαδικασίας, ώστε δοθεί η δυνατότητα στο Πειθαρχικό να λάβει απόφαση για υποθέσεις ιατρών, χωρίς να χρειάζεται η τελική απόφαση του Δικαστηρίου, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας και το ζήτημα έχει κολλήσει στη Νομική Υπηρεσία.

Σχετικά με την εκπαίδευση των ιατρών, αυτό που αλλάζει είναι η θεσμοθέτηση της μοριοδότησης των ιατρών με τις μονάδες CME. Όπως εξήγησαν στον REPORTER πηγές από τον ΠΙΣ, κάθε χρόνο πραγματοποιείται μία σειρά από συνέδρια στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης και βάσει της νομοθεσίας αλλά και του αντίστοιχου ευρωπαϊκού κανονισμού, ο ΠΙΣ μοριοδοτεί με μονάδες CME το κάθε συνέδριο και αυτές εξασφαλίζονται από τους γιατρούς αν τα παρακολουθήσουν. Η πρόταση του ΠΙΣ είναι να θεσμοθετηθεί αυτή η μοριοδότηση, αφού μέχρι σήμερα γινόταν απλά για να εκπαιδεύονται οι γιατροί και ο ΠΙΣ διασφάλιζε ότι οι γιατροί του παραμένουν γνώστες των σύγχρονων εξελίξεων. Τώρα με την απόφαση του Υπουργικού, θεσμοθετείται με τρόπο, ώστε η μοριοδότηση να συνδέεται με την ανανέωση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και οι γιατροί να υποχρεούνται να εξασφαλίζουν συγκεκριμένο αριθμό μορίων, για να μπορέσουν να την ανανεώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Μία νεκρή και πολλοί τραυματίες από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος διαδηλωτών στο Μόναχο
Προσέγγιζε πολίτες με κόκκινα δάνεια η παρακρατική οργάνωση-«Άγνωστος ο αριθμός των μελών της»
Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα ο συνεχής εκσυγχρονισμός των Σωμάτων Ασφαλείας
Σκότωσε τη σύζυγο του και στη συνέχεια κάηκε ζωντανός ο 59χρονος στις Σέρρες
Ψάχνουν φόρμουλα για τις χρεώσεις εταιρειών για TAKATA-«Διερευνάται η πιθανότητα έκδοσης διατάγματος»
Ανακοίνωση της Mazda για τους ΤΑΚΑΤΑ-Αναμένεται άφιξη νέων αποθεμάτων, συνεχίζεται η αντικατάσταση
ΒΙΝΤΕΟ: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος στο Μόναχο-Αναφορές για αρκετούς τραυματίες
Νέα υπόθεση διαφθοράς στην Αστυνομία-Συνελήφθη δόκιμος αστυνομικός για κατοχή ναρκωτικών
Νέα γυναικοκτονία στην Ελλάδα-Έπνιξε τη σύζυγο του και το ανέφερε ο ίδιος στις Αρχές
Διαβεβαιώσεις ΚΟΠ και ΓΣΠ στήνουν τη μπάλα στη σέντρα για το ντέρμπι στη Λευκωσία-Λευκός καπνός από τη σύσκεψη