Διαφωνίες για την ασφάλιση αστυνομικών-«Τα τελευταία χρόνια έχασαν τη ζωή τους 18 μέλη και 200 τραυματίστηκαν»

Αστυνομικοί της πρώτης γραμμής και πυροσβέστες βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κινδύνους λόγω της εργασίας τους. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους, δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών έπειτα από σχετική πρόταση νόμου από τον βουλευτή του ΕΛΑΜ, Σωτήρη Ιωάννου, η οποία, ωστόσο, φαίνεται να έχει πολλά στοιχεία αντισυνταγματικότητας. Παρόλα αυτά μέλη τόσο της Αστυνομίας όσο και της Πυροσβεστικής υπογραμμίζουν την ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, τα μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι εκτεθειμένα σε πολλούς κινδύνους λόγω της φύσης της δουλειάς τους και σημείωσε πως τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας δεν είναι απλά επαγγελματίες, αλλά ρισκάρουν τη ζωή τους για το καθήκον. Επιπλέον, όπως σημείωσε, δεν μπορεί η αποζημίωση των ανθρώπων που τραυματίζονται ή χάνουν τη ζωή τους στο καθήκον να επαφίεται στην όποια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ τόνισε: «Οι αστυνομικοί δεν είναι ζητιάνοι». Αναφορικά με ζητήματα αντισυνταγματικότητας που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε πως ο σκοπός είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης να φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι το κράτος δεν αποποιείται την ευθύνη για θάνατο ή σωματική βλάβη μέλους της Αστυνομίας και τόνισε πως το κράτος μπορεί να πληρώσει την όποια αποζημίωση αν υπάρχει αστική ευθύνη. Παράλληλα, όπως είπε «με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οικογένειες μελών ή προσώπων που τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον στηρίχθηκαν», ενώ σημείωσε ότι υπάρχει απόφαση για τους συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπου που χάνει τη ζωή του εν ώρα εκτέλεσης των υπηρεσιακών του καθηκόντων. Παράλληλα, όπως σημείωσε, σε κάποιους κλάδους της Αστυνομίας υπάρχουν ασφαλιστικά συμβόλαια.

Επιπρόσθετα, ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη νομική πλευρά και έθεσε το ζήτημα της ευθύνης του μέλους είτε της Αστυνομίας είτε της Πυροσβεστικής που τραυματίζεται, ενώ, όπως είπε, τίθεται και το οικονομικό ζήτημα, καθώς το κόστος θα το επωμιστεί το κράτος.

Όσον αφορά τη θέση της Αστυνομίας, εκπρόσωπος της Δύναμης κα. Χατζηγιάννη, που παρέστη στη συνεδρία, κληθείς να απαντήσει κατά πόσο υπάρχει μελέτη κόστους, απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι υπάρχει ασφάλιση μελών για συγκεκριμένα τμήματα με περισσότερη επικινδυνότητα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επεσήμανε ότι στο επάγγελμα του πυροσβέστη υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι επί καθημερινής βάσης και σημείωσε ότι τα μέλη της Πυροσβεστικής δεν έχουν καμία ασφαλιστική εσωτερική κάλυψη, προσθέτοντας ότι όταν υπήρξαν τραυματισμοί, υπήρξε κάλυψη μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, στην Επιτροπή τοποθετήθηκαν και οι συντεχνίες. Από την πλευρά της, η ΠΑΣΥΔΥ ζήτησε να διευρυνθεί ο κατάλογος των μελών της Δύναμης που τυγχάνουν ασφαλιστικής κάλυψης ή, έστω, να κατηγοριοποιηθούν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου ανέφερε ότι κατά μέσο όρο τραυματίζονται περίπου 50 αστυνομικοί τον χρόνο, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι τα μέλη της Τροχαίας δεν βρίσκονται στους ασφαλισμένους, σημειώνοντας ότι διατρέχουν πολλούς κινδύνους. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε προσωπικό του παράδειγμα που ενεπλάκη σε τροχαίο κατά τη διάρκεια καταδίωξης προσώπου. Επιπλέον, όπως είπε, «όταν τίθεται και το θέμα ευθύνης από πλευράς του αστυνομικού, είναι σαν να λέμε ότι δεν πρέπει να δουλεύουμε με ζήλο».

Επίσης, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Συντεχνίας Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε πως από τα 5.500 μέλη της Αστυνομίας, μόλις 25 άτομα έχουν ασφαλιστική κάλυψη, και όπως είπε, πρόκειται για άτομα που εργάζονται ως πυροτεχνουργοί και στο τμήμα με τους αστυνομικούς σκύλους, καθώς και στη Λιμενική Αστυνομία. Επιπλέον, επεσήμανε ότι δεν τυγχάνουν ασφαλιστικής κάλυψης μέλη των αντιοχλαγωγικών ομάδων, της ΥΚΑΝ και της Τροχαίας, προσθέτοντας ότι εν καιρώ ειρήνης τα τελευταία χρόνια έχασαν τη ζωή τους 18 μέλη της Δύναμης και 200 τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, όσον αφορά το ζήτημα της μελέτης του κόστους, η συντεχνία Ισότητα, όπως επεσήμανε, έχει εκπονήσει μελέτη και το κόστος ανέρχεται περίπου στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πυροσβεστών έθιξε ακόμα ένα ζήτημα, καθώς, όπως είπε, «αν ένας πυροσβέστης θέλει να ασφαλιστεί ιδιωτικά, τότε το κόστος είναι αυξημένο κατά 50% λόγω του επαγγέλματός του», και αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα σχέδιο ασφάλισης αυτών των επαγγελμάτων.

Πάντως, το θέμα αναμένεται να τεθεί ξανά ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Αυτός είναι ο καταζητούμενος για την υπόθεση με την εγκληματική οργάνωση
Προς ποινικοποίηση η ρητορική μίσους για ανάπηρους και ηλικιωμένους-Κραυγή απόγνωσης από ΑμΕΑ
Σε διαθεσιμότητα εκτελεστικός διευθυντής νοσοκομείων-Καταγγελίες για εργασιακό εκφοβισμό
Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των 14 τόνων χημικών αποβλήτων από το εργοστάσιο Astrasol στα Λατσιά
Επικίνδυνοι δρόμοι στην επαρχία Λάρνακας λόγω χαλαζόπτωσης
Συνεχίζεται το μπέρδεμα με την Αστυνομία για τον ευρωπαϊκό αγώνα-Δεν εγγυάται την ασφάλεια αλλά αστυνομεύει
Άνοιξε η συζήτηση για πλαφόν θητειών των βουλευτών-Προβληματισμός για εξαιρέσεις και αναδρομικότητα
Από παθολογικά αίτια απεβίωσε ο 75χρονος που ενεπλάκη σε τροχαίο στην Λάρνακα
Πυροβολισμοί εναντίον σταθμευμένου οχήματος στη Λεμεσό τα ξημερώματα
«Καθηγητές γνωρίζουν για ναρκωτικά στα σχολεία, αλλά δεν καταγγέλλουν επειδή φοβούνται»