Καθησυχάζουν οι ειδικοί στην Τουρκία για πιθανό τσουνάμι μετά τους συνεχόμενους σεισμούς
10:54 - 12 Φεβρουαρίου 2025
![seismoss](/images/ZdrqOtU1cdQ2b2s4juRMG7_ilos=/847198/width-750/2025/02/12/seismoss.jpg)
Ένα πιθανό τσουνάμι θα χρειαζόταν περίπου μία ώρα για να φτάσει στις ακτές της Τουρκίας και δεν θα είχε καταστροφικές συνέπειες, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Σεισμών και Μείωσης Κινδύνων της αρμόδιας τουρκικής αρχής AFAD, καθηγητής Ορχάν Τατάρ. Προειδοποίησε τους Τούρκους πολίτες να μην εμπιστεύονται πληροφορίες από άλλες πηγές εκτός από τις επίσημες.
Μετά από έρευνες στην περιοχή της Αλικαρνασσού στη Μούγλα, ο Ορχάν Τατάρ υπενθύμισε ότι υπάρχει σοβαρή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή τις τελευταίες 10-15 ημέρες. Πρόσθεσε ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει φτάσει περίπου σε 2.000 σεισμικές δονήσεις μέχρι σήμερα, και ότι υπάρχουν 5 σεισμοί μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και άνω. Μερικοί από αυτούς τους σεισμούς έγιναν αισθητοί στα παράλια διαφορετικών περιοχών.
Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει ηφαιστειακή έκρηξη μετά από αυτούς τους σεισμούς και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα ενός τέτοιου γεγονότος, ο Ορχάν Τατάρ απάντησε ότι «το τσουνάμι, το νωρίτερο που θα φτάσει στις ακτές μας είναι μία ώρα και μπορούμε ξεκάθαρα να πούμε ότι δεν θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε αυτές τις ακτές».
Δηλώνοντας ότι η AFAD προσπαθεί να ενημερώσει όλους τους πολίτες, ο Τατάρ συμπλήρωσε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός για αυτό το θέμα. Όπως είπε, όλες οι κρατικές υπηρεσίες έχουν κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και εργασίες για το θέμα αυτό.
«Από τη μία πλευρά, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους πολίτες μας να ενημερώνονται σωστά και να έχουν πρόσβαση σε έγκυρες πληροφορίες και δεδομένα. Από αυτή την άποψη, τους παρακαλούμε να μην πιστεύουν σε περιεχόμενο παραπληροφόρησης που μπορεί να εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)