Η ανάλυση των κινήσεων Τράμπ για Ουκρανία-Πιθανή πρόταση για εκεχειρία και άμεσες εκλογές

Κατάπαυση του πυρός, εκλογές στην Ουκρανία για νέα κυβέρνηση, και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας για το διάστημα της εκεχειρίας, αλλά και πιέσεις και προς τις δύο πλευρές, είναι ένα πιθανό σενάριο όσον αφορά στο σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο διεθνολόγος-γεωπολιτικός αναλυτής, Δημοσθένης Δημόπουλος.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με τις πιθανές ιδέες του Τραμπ για την Ουκρανία και τί από αυτά που ενδεχομένως προταθούν μπορούν να αποδεχθούν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί, ο κ. Δημόπουλος, ο οποίος είναι συντονιστής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας και Ανατολικής Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, ανέφερε ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να γίνει κάποιο σενάριο με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Γενικότερα, σημείωσε, ενώ ο κ. Τραμπ «είναι λαλίστατος» και ανακοινώνει με μεγάλη λεπτομέρεια, τις κάθε του ενέργειες, «στο συγκεκριμένο θέμα δεν ανοίγει τα χαρτιά που, προφανώς γιατί ξέρει ότι είναι μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση» αφού έχει να κάνει με μια άλλη μεγάλη πυρηνική δύναμη, τη Ρωσία.

Σημείωσε ότι με βάση τα δεδομένα μέχρι τώρα, «και οι τρεις πλευρές ενδεχομένως θέλουν να υπάρξει τερματισμός του πολέμου. Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι εξαιρετικά δύσκολη, με τον ρωσικό στρατό να έχει αρκετές επιτυχίες το τελευταίο διάστημα κάτι που κάνει την όλη κατάσταση εντελώς πολύπλοκη και απρόβλεπτη», είπε.

Αυτό που μπορούμε να δούμε, είπε ακόμη ο κ. Δημόπουλος, είναι ποια είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Ανέφερε ότι το δεδομένο είναι ότι η Ρωσία «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δώσει κάποια από τα εδάφη που έχει καταλάβει» και ότι ο ίδιος θεωρεί «πολύ πιθανό» σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πραγματοποιηθεί η Μόσχα να ζητήσει να της παραχωρηθούν στην ολότητά τους, οι επαρχίες-περιφέρειες «που έχει μονομερώς δηλώσει ότι είναι ρωσικές».

«Επίσης, υπάρχει τη στιγμή ένα μεγάλο αγκάθι, ότι οι Ουκρανοί επισήμως με βάση διάταγμα που έχει υπογράψει ο Πρόεδρος Ζελένσκι, δεν μπορούν να διαπραγματευτούν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως Πρόεδρο», πρόσθεσε. Από την άλλη πλευρά, συνέχισε, «οι Ρώσοι το δηλώνουν ρητά ότι ο Ζελένσκι δεν έχει νομιμοποίηση να κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση εκ μέρους της Ουκρανίας, καθώς η θητεία του έληξε πριν από περίπου ένα χρόνο και δεν έγιναν εκλογές λόγω της συνταγματικής ρύθμισης ότι δεν μπορεί να γίνουν εκλογές στην Ουκρανία όσο ισχύει στρατιωτικός νόμος».

«Επίσης η Ρωσία, ξέρουμε ότι θέλει μια ουδέτερη Ουκρανία, η οποία δεν θα είναι ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο ΝΑΤΟ, και είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να ζητήσει η συμφωνία αυτή να μην είναι μια απλή συμφωνία για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά να είναι και μια συζήτηση για μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη και μείωση της στρατιωτικής ισχύος της Ουκρανίας», σημείωσε.

«Από την άλλη πλευρά ξέρουμε ότι ο Τραμπ, όπως έχει δηλώσει, θέλει τελείως να σταματήσει η αιματοχυσία», είπε, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλει να προσπαθήσει να πάρει πίσω όσο το δυνατόν περισσότερα γίνεται και αν γίνεται ακόμα περισσότερα από τα 175 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής για τους αμυντικούς εξοπλισμούς της Ουκρανίας.

«Αυτό είναι ένα γεγονός. Και εδώ παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο και οι φυσικοί πόροι που έχει η Ουκρανία αυτή τη στιγμή στο υπέδαφος της», είπε ο κ. Δημόπουλος αναφέροντας ότι οι ηγέτες Ουκρανίας και ΗΠΑ αλλά και άλλοι, έχουν αναφέρει ότι έχει περίπου δεκάδες τρισεκατομμύρια σε σπάνιες γαίες σε πολύτιμα μέταλλα, «κομβικής σημασίας για τον τεχνολογικό ανταγωνισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή παγκοσμίως εκ των οποίων τα 2/3 βρίσκονται ακόμα υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Κιέβου». Η Ρωσία περίπου κατέχει το 1/3 αυτών των γαιών με το ποσοστό της να κοστολογείται γύρω στα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημείωσε.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα», πρόσθεσε, «η πιθανή πρόταση που ενδεχομένως να γίνει να αφορά μια άμεση εκεχειρία, για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες να παγώσουν τα σύνορα εκεί που είναι, να γίνουν εκλογές στην Ουκρανία για νέα κυβέρνηση, και ενδεχομένως το επόμενο βήμα θα είναι να γίνουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στο ενδιάμεσο, ανέφερε, ενδεχομένως να υπάρχει μια αμερικανική δέσμευση ότι παγώνει η υπόθεση ένταξης της Ουκρανίας «σίγουρα στο ΝΑΤΟ που είναι στο χέρι των Αμερικανών, ενδεχομένως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σίγουρα το ΝΑΤΟ είναι κάτι το οποίο μπορούν να το ελέγξουν απόλυτα οι Αμερικανοί».

Είπε ακόμη ότι πολύ πιθανόν ταυτόχρονα να δοθούν και κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας στο διάστημα αυτό της εκεχειρίας για όσο θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Το τι είδους εγγυήσεις θα δοθούν έχει πολύ μεγάλη σημασία», σημείωσε. Αν δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας του τύπου ότι αν η Ρωσία καταπατήσει την κατάπαυση του πυρός να της επιβληθούν κυρώσεις, συνέχισε, «καταλαβαίνετε αυτό είναι μια πολύ ισχνή εγγύηση ασφάλειας γιατί η Ρωσία ίσως δεν έχει σε τόσο μεγάλο βαθμό όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Αμερική». «Ό,τι κυρώσεις μπορούσαν να έχουν επιβληθεί, έχουν επιβληθεί, δηλαδή είναι πολύ αδύναμο αυτό το μαστίγιο σαν πρόταση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δημόπουλος.

Ανάφερε ότι αντίστοιχα θα υπάρξει και πίεση προς την Ουκρανία, «που ήδη υπάρχει, για να την αναγκάσουν να ακολουθήσει αυτή την εκεχειρία με το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας που ήδη έχει σταματήσει λόγω Τραμπ». Η παύση του USAID, πρόσθεσε, της δράσης της αμερικανικής κυβέρνησης που έδινε πολλά εκατομμύρια σε μη-στρατιωτικά προγράμματα της Ουκρανίας που ήταν κυρίως για την επιδιόρθωση των ζημιών από τα ρωσικά χτυπήματα και την ενίσχυση του ενεργειακού δικτύου της χώρας, «βάζει πολύ μεγάλη πίεση στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι το επόμενο θέμα που θα θίξουν οι ΗΠΑ είναι το μέλλον της Ουκρανίας, την ανοικοδόμηση της χώρας, «το οποίο η Αμερική πιθανώς θα πει να μπουν αμερικανικές εταιρείες ή θέλουν να μπουν αμερικανικές εταιρείες για να εκμεταλλευτούν τον φυσικό πλούτο της χώρας».

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε ακόμη σε δηλώσεις τις τελευταίες μέρες από σύμβουλους του Τραμπ ότι μια συνθήκη ειρήνης, είναι μήνες μακριά. «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα ανακοίνωση για μια συνθήκη ειρήνης, θα προτείνουν τουλάχιστον οι Αμερικανοί, μία εκεχειρία», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό τα 300 δισεκατομμύρια ρωσικών κεφαλαίων που είναι παγωμένα σε ευρωπαϊκές τράπεζες κυρίως, και που οι Αμερικανοί, «προσπαθούν να αναγκάσουν τους Ευρωπαίους να τα χρησιμοποιήσουν για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν είτε περαιτέρω τη στρατιωτική βοήθεια της Ουκρανίας ή την ανοικοδόμησή της». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ρώσοι δεν θα δεχθούν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την διαπραγμάτευση να δοθούν 300 δισεκατομμύρια από τα δικά τους χρήματα στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα δεχτεί η Ουκρανία να πάει σε εκλογές, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι ο Ζελένσκι δηλώνει ότι είναι αδύνατον να γίνει αυτό όσο υπάρχει στρατιωτικός νόμος, και ότι είναι συνταγματικά αδύνατο να πάει σε εκλογές.

«Ενδεχομένως ο στρατιωτικός νόμος θα μπορούσε να αρθεί», είπε. «Δυστυχώς για την Ουκρανία και τον Πρόεδρό της και κυρίως για τον ουκρανικό λαό, τρία χρόνια μετά σχεδόν από την αρχή του πολέμου», σημείωσε, η Ουκρανία δεν είναι σε θέση, να κάνει πραγματικότητα τις κόκκινες γραμμές που διατύπωνε ως πριν έξι μήνες, ότι δεν παραχωρούν έδαφος, ότι θα πάρει πίσω όλα τα εδάφη της, και άλλα.

Όπως είναι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης με τις τρομερές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό, είπε, «είναι πολύ σημαντικά αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στο πεδίο για την Ουκρανία οπότε δεν είναι πλέον σε θέση να απαιτεί να πάρει τα μέγιστα από μια οποιαδήποτε συμφωνία, οπότε θα αναγκαστεί με τον έναν τον άλλο τρόπο να καθίσει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων».

Είπε ακόμη οτι, «δεν υπάρχει θέληση πλέον από συμμάχους της και στην Ευρώπη και στην Αμερική», σημειώνοντας ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη φωνές που θέλουν να συνεχιστεί η βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά ότι αυξάνονται οι φωνές που δεν θέλουν να συνεχιστεί η βοήθεια και αυτός ο πόλεμος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιφνιδιαστική επιδρομή της Ρωσίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Δειτε Επισης

Εταιρίες προειδοποιούν για μεγαλύτερες δυσκολίες, εάν οι δασμολογικές απειλές του Τραμπ κλιμακωθούν
Καθησυχάζουν οι ειδικοί στην Τουρκία για πιθανό τσουνάμι μετά τους συνεχόμενους σεισμούς
Η ανάλυση των κινήσεων Τράμπ για Ουκρανία-Πιθανή πρόταση για εκεχειρία και άμεσες εκλογές
Στυγερό έγκλημα στις ΗΠΑ-Σκότωσε με 35 μαχαιριές την πρώην του και την άφησε δίπλα στον δίχρονο γιο τους
Ένας νεκρός και 25 τραυματίες σε σύγκρουση τρένου με φορτηγό κοντά στο Αμβούργο
Μετά τις πυρκαγιές, χτυπά καταιγίδα εγείρει φόβους για κατολισθήσεις στο Λος Άντζελες
Αιφνιδιαστική επιδρομή της Ρωσίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας
Ετοιμάζεται να παρουσιάσει συνολικό όραμα για ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας το Κάιρο
Ο Ζελένσκι έτοιμος να ανταλλάξει εδάφη στο Κουρσκ με ουκρανικά εδάφη υπό κατοχή
Εντεκάχρονη στη Γαλλία βρέθηκε μαχαιρωμένη σε δάσος κοντά στο σχολείο της