Οδικό χάρτη για χαλλούμι ζητούν οι αιγοπροβατοτρόφοι-Δεν αποκλείουν κινητοποιήσεις

Την εφαρμογή οδικού χάρτη για το χαλλούμι ΠΟΠ που να διασφαλίζει την πλήρη συμμόρφωση με τις ποσοστώσεις χαλλουμιού ΠΟΠ το 2029 ζήτησε η Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων, η οποία πραγματοποίησε ειρηνική διαμαρτυρία υπό βροχήν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, το πρωί της Τρίτης. 

Η Επιτροπή επέδωσε υπόμνημα στον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι θα διευθετήσει συνάντηση των αιγοπροβατοτρόφων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Γεωργίας. Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι δεν αποκλείονται οι κινητοποιήσεις εάν το αίτημά τους δεν γίνει δεκτό από την Υπουργό Γεωργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκεκριμένα κίνητρα για αύξηση αιγοπρόβειου γάλακτος για το χαλούμι-«Δεν θα φέρει αποτέλεσμα από τη μία μέρα στην άλλη»

Στο υπόμνημά της, η Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προστατεύσει το χαλλούμι ΠΟΠ με την εφαρμογή ενός οδικού χάρτη. Ακόμη, ζητά με τη λήξη του τρέχοντος Διατάγματος στις 31 Αυγούστου 2025, να τεθεί σε ισχύ νέο Διάταγμα μέχρι το 2029 με ποσοστιαία αύξηση της συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του χαλλουμιού κατά 5% ανά έτος.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων, Σωτήρης Καδής, σε δηλώσεις του πριν από την επίδοση του υπομνήματος, ανατρέχοντας στο ιστορικό της παραχώρησης της 10ετούς μεταβατικής περιόδου με στόχο τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής του αιγινού και πρόβειου γάλακτος για την κατοχύρωση της ονομασίας «χαλλούμι» ως ΠΟΠ, είπε ότι «δυστυχώς οι μεροληπτικές πολιτικές και η εθελοτυφλία της εκάστοτε Κυβέρνησης επέτρεψαν την ασυδοσία στην παραγωγή χαλλουμιού, με φυσικό επακόλουθο την αποτυχία στο να συμμορφωθούμε στις προδιαγραφές του κατοχυρωμένου πλέον ΠΟΠ Χαλλουμιού στο τέλος αυτής της μεταβατικής περιόδου, τον Ιούλιο του 2024». 

«Χωρίς να μάθουμε από τα διαχρονικά λάθη μας και χωρίς να λάβουμε καν υπόψιν τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 27 Μαΐου 2022, και την προσφυγή από την Papouis Dairies και άλλους κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ακύρωση του Εκτελεστικού Κανονισμού που κατοχύρωνε το χαλλούμι ΠΟΠ», συνέχισε.

Ο κ. Καδής τόνισε ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι ζητούν «να εφαρμοστεί η νομοθεσία και οι έλεγχοι στην ουσία», ενώ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν η Υπουργός Γεωργίας επικοινώνησε μαζί τους.

Σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης για το Χαλλούμι θα συνέλθει στις 18 Φεβρουαρίου, ο Σωτήρης Καδής υπογράμμισε ότι είναι συμβουλευτική επιτροπή, η οποία «δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Τις αποφάσεις πρέπει να τις λάβει η ίδια η Κυβέρνηση».

Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση του υπομνήματος, ο κ. Καδής ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία των αιγοπροβατοτρόφων έγινε δεκτή από τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, Βίκτωρα Παπαδόπουλο, προσθέτοντας ότι «δώσαμε το υπόμνημά μας και εκθέσαμε τα προβλήματά μας αναλυτικά». 

Εν συνεχεία, είπε ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα διευθετήσει μια συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με την Υπουργό Γεωργίας, σημειώνοντας ότι αναμένουν να ειδοποιηθούν για την ημερομηνία της συνάντησης. 

Ο Ευαγόρας Χρυσάνθου, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αιγοπροβατοτρόφων, είπε ότι εάν δεν γίνει δεκτό από την Υπουργό Γεωργίας το αίτημα των αιγοπροβατοτρόφων για συνάντηση και για επίλυση του προβλήματος, «θα έρθουμε δυναμικά με κινητοποιήσεις». «Το ‘’θα’’ έληξε», ανέφερε.

Ο Γιώργος Δημητρίου, εκπρόσωπος Τύπου της Συντονιστικής Ομάδας Αιγοπροβατοτρόφων, δήλωσε ότι «το κράτος φέρει τεράστιες και βαριές ευθύνες για την κατάντια αυτού του προϊόντος (Σ.Σ. του χαλλουμιού)», προσθέτοντας ότι «εδώ και 30 χρόνια αφήνουν τον κλάδο να λιμοκτονεί και στο τέλος θέλουν να εκφυλίσουν, να καταστρέψουν αυτό το προϊόν για χατίρι κάποιων μεγαλοεπιχειρηματιών, για ολιγοπώλια, και αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους». 

«Θα παλέψουμε με όσες δυνάμεις έχουμε. Θα προβούμε και σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε όλα τα νόμιμα και απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση με το χαλλούμι», τόνισε. 

«Έχουμε κάνει επανειλημμένα προτάσεις στην Υπουργό (Σ.Σ. Γεωργίας) ούτως ώστε να αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος 5% ανά έτος, ούτως ώστε το 2029 που είναι η καταληκτική ημερομηνία, να πάμε ομαλά», επεσήμανε ο κ. Δημητρίου. Αντί αυτού, συνέχισε, «ενώ το γάλα είχε 30% συμμετοχή, από την 1η του Φλεβάρη εν μια νυκτί το παίρνει στο 15%». 

«Μέσα σε ποιο οικονομικό περιβάλλον θα μπουν νεοεισερχόμενοι παραγωγοί σε αυτόν τον κλάδο από τη στιγμή που δεν δίνει κανένα κίνητρο στους βιομηχάνους;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι «με αυτές τις πολιτικές, όχι μόνο δεν θα αυξηθεί το γάλα, θα συρρικνωθεί». 

Εν συνεχεία, ο Γιώργος Δημητρίου ανέφερε ότι ο φάκελος για το χαλλούμι ΠΟΠ «κατατέθηκε από αυτούς τους ανθρώπους εδώ πέρα. Δεν κατατέθηκε ούτε από τους αγελαδοτρόφους, ούτε από τους βιομηχάνους». 

Γι’ αυτό, όπως είπε, «εν τη σοφία της η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε αυτό το προϊόν στους παραγωγούς για να παραμείνουν στις ρίζες τους, να παραμείνουν στους χώρους τους και να έχουν τις δουλειές τους».

«Οι έντονες βροχοπτώσεις δεν μας πτοούν καθόλου. Δεν πάει άλλο. Εξυπηρετούνται συμφέροντα, το λέω και δεν φοβάμαι κανέναν», τόνισε. 

Αναφερόμενος στην ποσόστωση του γάλακτος, είπε ότι «η Υπουργός αρέσκεται στο να μαδάει μαργαρίτες, γιατί κάποιοι την επηρεάζουν είτε πολιτικά είτε άλλως πως. Δεν ξέρω τι συμβαίνει», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, από την Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Λεμεσού «Ποιμένας» δήλωσε ότι «εδώ και μια πενταετία, η Κυβέρνηση μάς εμπαίζει σχετικά με τις ποσοστώσεις συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι». 

«Δώσαμε πενταετή παράταση. Ζητούμε 5% αύξηση της ποσόστωσης κάθε χρόνο, ώστε το 2029 να πάει το ποσοστό στο 51%. Ζητούμε να γίνονται οι έλεγχοι, ζητούμε να μην απειλούνται οι κτηνοτρόφοι από την κυρία Υπουργό με πρόστιμο 300€ την ημέρα, διότι δεν δηλώνουν στην πλατφόρμα το γάλα τους. Ζητούμε γενικά δικαιοσύνη για το χαλλούμι», κατέληξε. 

«Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με διάλογο»

Η σημερινή διαμαρτυρία μερίδας αιγοπροβατοτρόφων έρχεται εν τω μέσω μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής προώθησης και διαφύλαξης του χαλλουμιού ΠΟΠ αλλά και της βιωσιμότητας όλων των εμπλεκομένων, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), διαβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, πως στόχος του είναι «η διατήρηση του Χαλλουμιού ΠΟΠ ως το κύριο εξαγωγικό αγροδιατροφικό προϊόν και η διαφύλαξη του ΠΟΠ που δίνει δυναμική στις εξαγωγές», σημειώνοντας πως «τα προβλήματα που σχετίζονται με το χαλλούμι ΠΟΠ μπορούν να λυθούν με διάλογο και διαφάνεια, όπως πράττεται τους τελευταίους μήνες στην Επιτροπή Παρακολούθησης για το Χαλλούμι ΠΟΠ».

Σε ανακοίνωση το ΥΓΑΑΠ αναφέρει πως «οι ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος αυτή τη στιγμή, είναι πολύ μειωμένες, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί και εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες των αιγοπροβατοτρόφων για να αυξήσουν την παραγωγή τους και να προχωρήσουν στην απορρόφηση των στοχευμένων κινήτρων που προωθεί το Υπουργείο».

Προσθέτει πως προς αυτή την εξέλιξη «συνέβαλε σημαντικά η επιλογή μερίδας αιγοπροβατοτρόφων, λόγω της αυξημένης τιμής κρέατος, να προχωρήσει σε σφαγή μεγάλου αριθμού ζώων».

Το ΥΓΑΑΠ αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις ενέργειές του ώστε να στηριχθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι και να αυξηθούν οι επαγγελματίες αιγοπροβατοτρόφοι που σήμερα αποτελούν περίπου το 30% των αιγοπροβατοτρόφων.

Αναφέρει ότι προς επίτευξη αυτού του στόχου προχωρεί σε επιδότηση των παραγωγικών ζώων και σε προώθηση σχεδίου ανάπτυξης μεγάλων μονάδων αιγοπροβατοτροφίας (πέραν των 800 παραγωγικών ζώων ανά μονάδα) οι οποίες θα εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες άδειες, με απλοποιημένες και συνοπτικές διαδικασίες και με αυξημένη μοριοδότηση στο επενδυτικό πρόγραμμα.

Προσθέτει ότι μέσω αυτού του σχεδίου θα δημιουργηθούν επιδοτούμενες μονάδες συνολικού αριθμού πέραν των 28.000 παραγωγικών ζώων, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος.

Επιπλέον, το Υπουργείο αναφέρει πως προχωρεί επίσης σε στοχευμένα σχέδια για αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος και εκσυγχρονισμού των μονάδων αιγοπροβατοτροφίας τα οποία αναπτύξαμε μαζί με τους αιγοπροβατοτρόφους μέσα από τον απευθείας διάλογο που έχουμε μαζί τους, από το περασμένο καλοκαίρι. 

«Τα πιο πάνω είναι κατανοητό πως για να αποδώσουν χρειάζονται χρόνο, αλλά και συνεργασία», αναφέρει το ΥΓΑΑΠ και προσθέτει πως «θα συνεχίσει να εργάζεται με μεθοδικότητα, ώστε οι επιδοτήσεις να είναι στοχευμένες προς τις ανάγκες των επαγγελματιών αιγοπροβατοτρόφων και όσων διαμένουν στην ύπαιθρο και τις αγροτικές περιοχές, για μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της παραγωγικότητας των ζώων του»ς

Αναφέρει επίσης ότι «τα προβλήματα που σχετίζονται με το χαλλούμι ΠΟΠ μπορούν να λυθούν με διάλογο και διαφάνεια, όπως πράττεται τους τελευταίους μήνες στην Επιτροπή Παρακολούθησης για το Χαλλούμι ΠΟΠ».

Επίσης, το ΥΓΑΑΠ αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες έχουν ικανοποιηθεί πάγια αιτήματα των επαγγελματιών αιγοπροβατοτρόφων όπως η πλήρης απορρόφηση του αιγοπρόβειου γάλακτος από τους τυροκόμους, ανεξαρτήτως του ποσοστού που καθορίζεται από το Διατάγματα.

Προσθέτει πως αυτό στην πράξη σημαίνει πως το ποσοστό στα εκάστοτε Διατάγματα δεν επηρεάζει τους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι έχουν εξασφαλισμένη την αυξημένη ζήτηση αλλά και πώληση του προϊόντος που παράγουν εξαιτίας της δυναμικής των εξαγωγών.

Αναφέρει επίσης ότι προχώρησε στην δημιουργία λογισμικού για την καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος που δίνεται στην βιομηχανία για σκοπούς χαλλουμιού ΠΟΠ με καταγραφή των ποσοτήτων από τον Οκτώβριο 2024 και επαλήθευση των ποσοτικών στοιχείων από πολλαπλές πηγές, στο πρόγραμμα ανίχνευσης της γαλακτόσκονης στο Χαλλούμι ΠΟΠ, στην απόφαση για μη περαιτέρω αύξηση του αγελαδινού γάλακτος, στην καταγραφή του κόστους παραγωγής από ανεξάρτητο οίκο, στην διαφοροποίηση των κεφαλικών επιδοτήσεων στη βάση της παραγωγικότητας για να αποτελεί κίνητρο αύξησης της παραγωγής, και όχι στη βάση του αριθμού των ζώων και στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας προς όσους δεν είναι συμμορφούμενοι με τις προδιαγραφές του χαλλουμιού ΠΟΠ και εντατικοποίηση των ελέγχων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 1,400,000 ευρώ του Τζόκερ
Σε ισχύ η επέκταση του ηλικιακού ορίου δικαιούχων Κάρτας Πολιτισμού Νέων
Προκαταρκτική έγκριση τρίτης πληρωμής για Κύπρο από το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσε η Κομισιόν
Δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης σε όλα τα σχολεία επιδιώκει η Μιχαηλίδου
«Παγώνουν» προσωρινά οι τιμολογήσεις για αποχετευτικό στον Συνοικισμό Λιβαδιών
Εξαίρεση από Ripple control σε φωτοβολταϊκά ζητά για τους ευάλωτους καταναλωτές η ΟΠΑΚ
Αντιπαράθεση καλλιτεχνών με Υφυπουργείο Πολιτισμού για το νομοσχέδιο της κατοχύρωσης
Η ενιαία νομοθεσία για άτομα με αναπηρία εκ των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης
Νομοθετική πρωτοβουλία για τιτλοποίηση 60 προσφυγικών οικιών στην Επιτροπή Προσφύγων
Πάνω από δύο έτη η αναμονή για υπηκοότητα λόγω γάμου με Κύπριους