Άκουσε προτάσεις από τον Πρόεδρο και… εξάψαλμο από τον Τατάρ η Ντι Κάρλο-Επισκέπτεται Αθήνα και Άγκυρα

Συζητήσεις ενόψει της πενταμερούς συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου στην Γενεύη είχε τη Δευτέρα επί κυπριακού εδάφους η Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικά Θέματα και Θέματα Οικοδόμησης της Ειρήνης, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, η οποία ανέλαβε την προετοιμασία της. Οι συζητήσεις δεν ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα, καθώς ζυμώσεις γίνονταν και το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο ήταν που μετέβη στην Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος πριν από μερικές ημέρες.

Η κ. Ντι Κάρλο είχε την ευκαιρία να ακούσει πρώτα τον Ερσίν Τατάρ και ακολούθως τον Νίκο Χριστοδουλίδη και να καταγράψει τις σκέψεις τους ως προς το τι πρέπει να γίνει στην πολυμερή, στην οποία αναμένεται ότι θα συμμετέχουν, εκτός από τους ιδίους και τα ΗΕ, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας και ο Υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως προκύπτει, όμως, από τις δημόσιες τοποθετήσεις, δεν άκουσε τα ίδια πράγματα. Από τον μεν Νίκο Χριστοδουλίδη άκουσε ιδέες για το πώς μπορεί ο δομηθεί ο διάλογος για να διασφαλιστεί ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα, από τον Ερσίν Τατάρ δε άκουσε τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις που αποσκοπούν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συζήτησε προτάσεις με στόχο το αποτέλεσμα στη Γενεύη ο Πρόεδρος με την Ντι Κάρλο

Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο, που είχε έτοιμες προτάσεις με εποικοδομητικό πρόσημο, ο Ερσίν Τατάρ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε εκ νέου πως, αν πρόκειται να γίνουν σοβαρά βήματα προς λύση του Κυπριακού, προϋπόθεση είναι η επιβεβαίωση της «κυριαρχικής ισότητας» και του «ίσου διεθνούς καθεστώτος». Έκανε, επίσης, λόγο για «εμπάργκο, απομονώσεις και ένα σωρό περιορισμούς» που δήθεν συνεχίζουν να εφαρμόζονται εναντίον των Τ/κ, ενώ επανέφερε τα «τρία άλφα» του, καθώς και τις γνωστές απαιτήσεις για τα οδοφράγματα και την Πύλα. Παραπονέθηκε ακόμη και για το γεγονός πως δεν επιτρέπεται να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές οι έποικοί του, αντί να ασχοληθεί με τα βήματα προς τα μπρος για λύση του Κυπριακού.

Οι προοπτικές της άτυπης διευρυμένης συνάντησης αναμένεται να καταστούν πολύ πιο ξεκάθαρες μετά από τα ταξίδια της σε Αθήνα και Άγκυρα τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναμένεται να κινηθεί υποστηρικτικά ως προς τις θέσεις που εξέφρασε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ ερώτημα παραμένει αν θα υπάρξει διαφοροποίηση από τον Τατάρ κατά την συνάντηση με τον αξιωματούχο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που πιθανότατα θα είναι κάποιος υφιστάμενος του Χακάν Φιντάν. Ο λόγος που αιωρείται αυτό το ερώτημα είναι επειδή, στα προηγούμενα στάδια της διαδικασίας, όταν βρισκόταν στα σκαριά η τριμερής του Οκτωβρίου, που αρχικά σχεδιαζόταν για τον Αύγουστο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα ήταν που άναψε το πράσινο φως και όχι ο εγκάθετός της, που απέφευγε εκείνη την συνάντηση, όπως και οποιαδήποτε άλλη σχετίζεται με τη λύση του Κυπριακού.

Ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε να μην κλείσει, παρόλο που ο Ερσίν Τατάρ βρίσκεται με το λουκέτο στο χέρι. Για αυτό και οι προτάσεις του προσανατολίζονται στην ύπαρξη μίας τέτοιας δομής και ιεράρχησης στην πολυμερή, που να μπορεί να επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα, ακόμα και αν αυτό είναι να καλυφθούν κάποια μέτρα προς τον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών, αφού φαίνεται πως, προς το παρόν, δεν έχουν διαμορφωθεί τέτοιες συνθήκες που να επιτρέπουν την άμεση επιστροφή στη διαπραγματευτική τράπεζα. Θα φανεί, βεβαίως, πώς θα ανταποκριθεί η τουρκική πλευρά σε αυτές, με τον Ερσίν Τατάρ να εμφανίζεται έτοιμος να ταξιδέψει στην Ελβετία απλώς και μόνο για να τινάξει και αυτή τη διαδικασία στον αέρα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης φρόντισε, τόσο μπροστά από τις κάμερες, όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες, να τονίσει την ανάγκη η πενταμερής να κινηθεί στο συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας -την οποία ο Τατάρ χαρακτηρίζει πεθαμένη- όπως άλλωστε προνοούν και τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Για αυτό και επιθυμεί η διευρυμένη να έχει συγκεκριμένη ατζέντα και όχι να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, αφού η τουρκική πλευρά, με βάση τα όσα δηλώνει ο Τατάρ, θα επιχειρήσει να την εκτροχιάσει από αυτή την βάση, ώστε να μην μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών.

Σημειώνεται, πάντως, πως οι δημόσιες τοποθετήσεις της Αναπληρώτριας ΓΓ ήταν καθαρά εθιμοτυπικού χαρακτήρα και δεν περιλάμβαναν οποιαδήποτε αναφορά στη βάση λύσης. Φαίνεται ότι και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της, προτιμώντας περισσότερο να ακούσει παρά να μιλήσει. Η κ. Ντι Κάρλο ενημέρωσε, πάντως, ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση από πλευράς του Αντόνιο Γκουτέρες για να προχωρήσει μπροστά το Κυπριακό, όμως, για άλλη μία φορά, φαίνεται πως όλα θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα κάνει η Άγκυρα. Η δέσμευση του κ. Γκουτέρες φαίνεται, ωστόσο, να ικανοποιεί τον Πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την ετοιμότητά του πριν από τις 17 Μαρτίου, δηλαδή στο διάστημα που οι ζυμώσεις θα ξαναπεράσουν στο παρασκήνιο, να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη και να έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ώστε να ενισχύσει την προετοιμασία.

Δειτε Επισης

Κεραυνός: Δεν είμαι αισιόδοξος για τον Great Sea Interconnector
Πέντε συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε ο Πρόεδρος στη Ντι Κάρλο-Πώς απαντά στον αδιάλλακτο Ταταρ
Αναστασιάδης για Κραν Μοντανά-«Με τον Ακιντζί θα είχαμε λύσει το Κυπριακό, αν το επέτρεπε η Άγκυρα»
Δυο κράτη, κυριαρχία και εγγυήσεις θέτει ξανά ο Τατάρ-«Θα εκφράσουμε αυτές τις απόψεις στην πολυμερή συνάντηση»
Άκουσε προτάσεις από τον Πρόεδρο και… εξάψαλμο από τον Τατάρ η Ντι Κάρλο-Επισκέπτεται Αθήνα και Άγκυρα
Συνέχισε τη συζήτηση με τους διαπραγματευτές η Ντι Κάρλο-Γνώμονας η καλύτερη προετοιμασία
Η δήλωση ΟΗΕ για τις επαφές Ντι Κάρλο-Συζήτησαν την μελλοντική πορεία και την προετοιμασία για πολυμερή
Νέα διαδικασία στο Κυπριακό «βλέπει» ο Έρχιουρμαν, διαφωνεί ο Ερτουγρούλογλου
Αβέρωφ σε ΠτΔ για Κυπριακό-«Να τολμήσει με αποφασιστικότητα μακριά από ευθυνοφοβία και άβουλη στάση»
Συναντήσεις Ντι Κάρλο με εκπροσώπους ομάδων γυναικών-«Η Κύπρος σας χρειάζεται»