«Δεν φοβάται να αστυνομεύσει», αλλά φοβάται το βάρος της ευθύνης η Αστυνομία-Κίνδυνος για διεθνές ρεζίλεμα

«Η Αστυνομία δεν φοβάται να αστευνομεύσει αγώνα». Αυτή ήταν η λακωνική δήλωση του Αρχηγού Αστυνομίας, Θεμιστού Αρναούτη, στις 30 Οκτωβρίου 2024, μερικές εβδομάδες μετά τον διορισμό του, όταν κλήθηκε να σχολιάσει κατά πόσον ο αγώνας Απόλλων-ΑΠΟΕΛ για το πρωτάθλημα, στο στάδιο Αλφαμέγα, θα διεξαγόταν με οπαδούς κι από τις δύο ομάδες. Ο ίδιος ο Αρχηγός, στο πλαίσιο των δηλώσεών του, είχε κληθεί να τοποθετηθεί και για τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί δύο μέρες προηγουμένως, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, ανάμεσα σε οπαδούς της Ανόρθωσης και του ΑΠΟΕΛ, λέγοντας πως «απ’ ό,τι βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, με τις ποινές που επιβάλλει η Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ, φαίνεται ότι κάποιοι αποφάσισαν να μη δημιουργούν προβλήματα εντός των σταδίων και να προσπαθούν να δημιουργούν εκτός των σταδίων».

Τρεις μήνες και κάτι μετά από αυτή τη δήλωση ή καλύτερα μετά από ακριβώς ένα γύρο πρωταθλήματος, η Αστυνομία σήκωσε τα χέρια ψηλά και υπέδειξε στην ΚΟΠ ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της αστυνόμευσης του αγώνα στο ΓΣΠ, ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα. Κι αυτό, μόλις λίγη ώρα πριν την έναρξη του αγώνα και αφού προηγήθηκε ένα καυτό διήμερο, κατά το οποίο η Αστυνομία ζήτησε από την Oμοσπονδία να λάβει τα μέτρα της και να απαγορεύσει τη μετακίνηση οπαδών του Απόλλωνα στη Λευκωσία, αλλά και των οπαδών της Ανόρθωσης στη Λεμεσό, για τα ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ, αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα επικαλέστηκε η Αστυνομία που δεν ανέλαβε την ευθύνη για τα δύο ντέρμπι-Ερώτημα η στάση της την Πέμπτη

Όταν η ΚΟΠ αρνήθηκε να απαγορεύσει τη μετακίνηση, δεδομένου πως είχαν πωληθεί τα εισιτήρια και το αίτημα υποβλήθηκε στο παρά πέντε, η Αστυνομία επανήλθε με ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν σε προβληματικές κάμερες στο ΓΣΠ, για τις οποίες είχε δοθεί περιθώριο δύο εβδομάδων ώστε να διορθωθούν, αλλά δεν διορθώθηκαν, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα μεριμνήσει για την τάξη και ασφάλεια των αγώνων και στο πλαίσιο αυτό θα αξιολογήσει την κατάσταση και τα δεδομένα που θα ισχύουν κατά τον ουσιώδη χρόνο και θα εφαρμόσει πιστά τις σχετικές πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας».

Η στάση που τήρησε η Αστυνομία, οδήγησε την Ομοσπονδία να αναλάβει την ευθύνη για να διεξαχθεί κανονικά ο αγώνας, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργείτο ένα τεράστιο μπέρδεμα, οι συνέπειες του οποίου ενδεχομένως να δημιουργούσαν αλλοίωση πρωταθλήματος, ανάγκη για αναβολή κι άλλων αγώνων και πιθανότατα επεισόδια λόγω οργής του κόσμου που μετέβη στο γήπεδο για να δει τον αγώνα και άφησε πίσω του άλλες υποχρεώσεις. Ανέλαβε επίσης και την ευθύνη για τον αγώνα στο Αλφαμέγα, αφού η Αστυνομία τήρησε την ίδια στάση, αναφέροντας ότι οι οπαδοί της Ανόρθωσης άναψαν τρία πυροτεχνήματα κατά τη μετάβασή τους στο γήπεδο, αλλά και «λόγω του έντονου ιστορικού βίαιων και αντικοινωνικών συμπεριφορών από πλευράς των οργανωμένων και των δύο ομάδων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ΚΟΠ, με την ανάληψη της ευθύνης, ανέλαβε και το ρίσκο πως σε περίπτωση επεισοδίων θα έπρεπε η ίδια να λογοδοτήσει έναντι της κοινωνίας. Ωστόσο, οι οπαδοί των τεσσάρων ομάδων (ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα, ΑΕΛ και Ανόρθωσης), ήταν καθωσπρέπει εντός και εκτός γηπέδου και όλα κύλησαν ομαλά.

Στο τέλος της μέρας, θα έλεγε κάποιος πως αυτή που εκτέθηκε ήταν η ίδια η Αστυνομία και όχι η ΚΟΠ, αφού στην προσπάθειά της να αποφύγει την ευθύνη, διέψευσε και τον εαυτό της, ότι δηλαδή δεν φοβάται να αστυνομεύσει αγώνες.

Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι πως η αρχική δήλωση του Αρχηγού Αστυνομίας, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, που γέμισε αισιοδοξία τους πάντες για βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στα γήπεδα, αλλά και πως η νέα ηγεσία θα έδειχνε αποφασιστικότητα απέναντι στους οργανωμένους οπαδούς, έσβησε σαν πυροτέχνημα στον κατάμαυρο ουρανό και ορίζοντα που υφίσταται εδώ και χρόνια γύρω από το ποδόσφαιρο.

Κι έσβησε αφού μπορεί η Αστυνομία να μην φοβάται να αστυνομεύσει, όπως υποστήριξε ο Αρχηγός της, αλλά έδειξε πως φοβάται το βάρος της ευθύνης, που ενδεχομένως να δημιουργεί συμπεράσματα ακόμα χειρότερα απ' αυτά που ήδη γνώριζαν όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια. Όπως τα γνώριζε και ο ίδιος ο Αρχηγός, ο οποίος δεν ήρθε ξαφνικά στην Κύπρο για να αναλάβει το Σώμα Ασφαλείας και να διορθώσει τα κακώς κείμενα που υφίστανται εδώ και χρόνια, αλλά πριν ανέβει στο υψηλότερο σκαλί της ηγεσίας, υπήρξε βοηθός Αρχηγός και συμμετείχε κατά καιρούς σε αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιπτώσεις επεισοδίων, ανάμεσα σε οπαδούς και είχε καίρια πόστα.

Εξάλλου, εάν η Αστυνομία φοβάται την ευθύνη αστυνόμευεσης ενός αγώνα, πώς αναλαμβάνει ευθύνες για πιο σοβαρές αποστολές, όπως η τρομοκρατία ή η συνοδεία πολιτικών αξιωματούχων που φθάνουν κατά καιρούς στη χώρα μας. Εξάλλου, πώς αναλαμβάνει την ευθύνη εξιχνίασης εγκλημάτων με φόντο τον υπόκοσμο, αλλά και ποια είναι η εντύπωση που δημιουργεί στους πολίτες, που την θεωρούν υπεύθυνη για την τάξη και την ασφάλεια στον τόπο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρνήθηκε την ευθύνη των ντέρμπι η Αστυνομία, ανέλαβε την «αστυνόμευση» η ΚΟΠ-Όλα κύλησαν ομαλά

Την ίδια ώρα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να απαντήσει ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει την ερχόμενη Πέμπτη στο ΓΣΠ, όταν θα κληθεί να αστυνομεύσει το παιχνίδι Ομόνοια-Πάφος για το θεσμό του Uefa Conference League, υπό την υποσημείωση ότι δεν θα διορθωθούν οι κάμερες του γηπέδου, οι οποίες βρίσκονται στη συγκεκριμένη κατάσταση από την έναρξη του πρωταθλήματος.

Τι θα πράξει λοιπόν η Αστυνομία σε μια τέτοια περίπτωση; Θα ζητήσει από την UEFA να αναλάβει την ευθύνη διεξαγωγής του αγώνα; Κι αν δεν αποδεχθεί η UEFA να το πράξει, που είναι και το πιθανό σενάριο, θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα διεθνές ρεζίλεμα, μη αστυνομεύοντας ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, ανάμεσα σε δύο ομάδες που δεν έχουν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα εντός ή εκτός γηπέδων ποτέ στο παρελθόν;

Από την άλλη, εάν αποδεχθεί ότι όλα βαίνουν καλώς και θα αστυνομεύσει τον αγώνα, χωρίς την επιδιόρθωση των καμερών, αναπόφευκτα αδειάζει τον εαυτό της και τη στάση που τήρησε το Σάββατο, την οποία κάποιοι χαρακτηρίζουν ως εκδικητική απέναντι στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ενώ θα αυξήσει και τις φωνές που την επικρίνουν για τις ενέργειές της και τους λόγους που την οδήγησαν στις αποφάσεις της.

Ανατρέχοντας λίγο και στο δεύτερο σκέλος εκείνης της αρχικής τοποθέτησης του Αρχηγού Αστυνομίας, που ανέφερε σωστά ότι τα επεισόδια μεταφέρθηκαν εκτός γηπέδων, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα μέσα από τις τέσσερις περιπτώσεις που σημειώθηκαν σε ένα μήνα στο 2025, εύλογα διερωτάται κάποιος ποια ασφάλεια ήθελε να εγγυηθεί η Αστυνομία εντός γηπέδων, από τη στιγμή που δεν γίναμε μάρτυρες τέτοιων φαινομένων, από εκείνο το Απόλλων-ΑΕΛ, τον Ιανουάριο του 2024.

Όλα τα επεισόδια έκτοτε, σημειώνονταν εκτός σταδίων ή ακόμα και σε ημέρες άσχετες με τους αγώνες, στα λεγόμενα ραντεβού των οπαδών, που συμβαίνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Κύπρο, αλλά κανένας δεν κατάφερε να τα σταματήσει.

Αντί λοιπόν να επιχειρήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, προσπαθούμε κάθε φορά να μετακυλήσουμε το πρόβλημα σε μια διαφορετική διάσταση του, αφού όπως λέει και η λαϊκή ρήση, «όποιος δεν μπορεί να δέρει τον γάρο, δέρνει το σάμα», που ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της Αστυνομίας και των περιστατικών βίας στα γήπεδα.

Από το κάδρο της αποτυχίας εφαρμογής του Νόμου, δεν μπορεί να απουσιάζει ούτε ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, Μάριος Χαρτσιώτης, που παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης πριν δεκατρείς μήνες και έχει την ευθύνη για νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο του Νόμου για τη βία στα γήπεδα.

Αυτό που έπραξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για το φλέγον θέμα που μαστίζει την κοινωνία, ήταν να οδηγήσει ενώπιον της Βουλής, μόνο το ένα από τα δύο Νομοσχέδια που αφορούν τη βία και το οποίο θα δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στην Αστυνομία να αποφασίζει απαγόρευση μετακίνησης οπαδών χωρίς τη σύμφωνο γνώμη της ΚΟΠ, ενώ προβλέπει και τη διενέργεια αλκοτέστ και ναρκοτέστ πριν την είσοδο οπαδών στο γήπεδο, πράγμα που οι ίδιοι οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής, θεωρούν σχεδόν αδύνατο να μπορεί να εφαρμοστεί.

Το δεύτερο Νομοσχέδιο, που ενδεχομένως να είχε και μεγαλύτερη σημασία, που αφορά την ένταξη των συνδέσμων φιλάθλων υπό την σκέπη σωματείων και εταιρειών, ώστε να είναι υπόλογες σε τυχόν επεισόδια, σκάλωσε σε κάποια συνταγματικά θέματα, όπως είπε ο κ. Χαρτσιώτης και θα τεθεί εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση, γεγονός που δείχνει ότι θα καθυστερήσει τη κατάθεσή του στο Υπουργικό για έγκριση και στη συνέχεια στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Στον αέρα το Ευρωπαϊκό παιχνίδι της Πέμπτης, δεν αναλαμβάνει την ασφάλεια η Αστυνομία-Η μπάλα στην ΟΥΕΦΑ
Σε δίκη παραπέμφθηκαν τρεις ύποπτοι για απόπειρα φόνου στον Κόρνο-Απελαύνεται ο τέταρτος
Ελλείπει από τον τόπο διαμονής του στη Λευκωσία 18χρονος
Σε πέραν των 300 σχολείων τα απειλητικά email-Στάλθηκαν και σε άλλες χώρες παρόμοια μηνύματα
Χαλαζόπτωση και ομίχλη προκαλούν προβλήματα στο οδικό δίκτυο-Συστήνει προσοχή η Αστυνομία
Κακόβουλη η φωτιά σε σπίτι στην Πάφο που έθεσε σε κίνδυνο εξαμελή οικογένεια-Ένα πρόσωπο πήδηξε από το μπαλκόνι
Βελτιώθηκε η θέση της Κύπρου στο δείκτη αντίληψης της διαφθοράς-Στην 46η θέση σε σύνολο 180 χωρών
Στη Ρωσία εντοπίζεται ο παροχέας των απειλητικών email-Στάλθηκε σε περισσότερα από 215 σχολεία
Ζήτησε χρόνο για να μελετήσει το κατηγορητήριο ο συνήγορος του Σουηδού-Αναβολή στη δίκη
Έσβησε στο τιμόνι ο 75χρονος Ροδοθέος Σκόρδη στη Λάρνακα