Το δύσκολο έργο της Ντι Κάρλο, η αδιαλλαξία Τατάρ και οι απαντήσεις στην Άγκυρα
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 10 Φεβρουαρίου 2025
![ντι καρλο](/images/LsZbzweARvu0hikn8ljdgh__Sds=/846464/width-750/2025/02/09/nti_karlo.jpg)
Ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στο Κυπριακό των τελευταίων ετών, μετά την άτυπη τριμερή στη Νέα Υόρκη, θεωρούνται οι επαφές που θα έχει σήμερα στη Λευκωσία η Αναπληρώτρια ΓΓ των ΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, καθώς αποτελούν τον πρόλογο της άτυπης πενταμερούς συνάντησης που θα γίνει στην Ελβετία τον Μάρτιο. Τέτοιου είδους κινητικότητα έχει χρόνια να υπάρξει στο Κυπριακό και, ως εκ τούτου, συγκεντρώνει μεγάλη προσοχή, παρά το γεγονός πως οι ενδείξεις από τουρκικής πλευράς εξακολουθούν να μην είναι καθόλου ενθαρρυντικές ως προς το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών.
Η κ. Ντι Κάρλο ανέλαβε να προετοιμάσει αυτή την συνάντηση, μία διαδικασία στην οποία η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία, καθώς αντιλαμβάνεται τον βαθμό δυσκολίας που υπάρχει από την στιγμή που Άγκυρα και Ερσίν Τατάρ απορρίπτουν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και επιμένουν σε λογικές δύο κρατών. Μάλιστα, και την τελευταία φορά που έγινε τέτοιου είδους συνάντηση, δεν οδήγησε πουθενά ακριβώς λόγω αυτής της στάσης που επέδειξε η τουρκική πλευρά, με τον εγκάθετο της κατοχής πρόσφατα να κοκορεύεται ότι το 2021 παρουσίασαν στα ΗΕ και στους συνομιλητές τους τι σημαίνει η πολιτική των δύο κρατών με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας αυτό το ρεσιτάλ αδιαλλαξίας «ιστορικό βήμα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμη Δευτέρα για το Κυπριακό-Καθοριστικές οι επαφές της Ντι Κάρλο με τους δύο ηγέτες
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευελπιστεί η πολυμερής να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της απραξίας που υπάρχει στο Κυπριακό από την περίοδο του Κραν Μοντανά και της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και αναμένεται να διατυπώσει άλλη μία φορά εμφαντικά τη βούλησή του να συμμετέχει παραγωγικά σε αυτή την προσπάθεια. Ωστόσο ο Τατάρ, που ουδέποτε ήταν και πολύ ζεστός για τη συμμετοχή του, θεωρεί ότι αυτή θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαιτήσει «κυριαρχική ισότητα» και να θέσει τα «τρία άλφα» του ως προϋπόθεση οποιουδήποτε διαλόγου. Από τις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν διακρίνεται οποιαδήποτε μετακίνηση. Αντιθέτως, η στάση του το τελευταίο διάστημα δείχνει πως μοναδικό κίνητρο πίσω από τις ενέργειές του είναι η ανάδειξη και η προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Ενδεικτική είναι η άρνησή του να προχωρήσει η συζήτηση για τα οδοφράγματα, ενόσω δεν θεωρεί ότι βοηθούν αυτόν τον στόχο οι προτάσεις, καθώς και η αντίδρασή του για το γεγονός πως δεν ερωτήθηκε το παράνομο μόρφωμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Με αυτά τα δεδομένα, το έργο της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο είναι πολύ δύσκολο, αφού οι παράμετροι της διαδικασίας στο Κυπριακό είναι συγκεκριμένες και ο Ερσίν Τατάρ συστηματικά κινείται έξω από αυτές. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ μιλούν για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και ο Τατάρ δηλώνει κάθε τρεις και λίγο πως η ομοσπονδία στην Κύπρο έχει πεθάνει και το αντικείμενο συζήτησης θα πρέπει να είναι η συνεργασία δύο «κυρίαρχων κρατών», με πολλούς να φοβούνται ότι θα δεχτεί πιέσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης να τα βρουν κάπου μέσα στη μέση, κάτι που βεβαίως ο Πρόεδρος απορρίπτει.
Πάντως η Αναπληρώτρια ΓΓ θα ακούσει τους παραλογισμούς του Τατάρ πριν μεταβεί στο Προεδρικό για να συναντηθεί με τον κ. Χριστοδουλίδη και προφανώς θα του μεταφέρει κατά πόσον υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή στάσης πίσω από τις κλειστές πόρτες στα κατεχόμενα. Ενδεχομένως αυτό σχετίζεται και με τη συζήτηση για τα οδοφράγματα, στην οποία ίσως προσπαθήσει να δώσει νέα πνοή με τη διευθέτηση δεύτερης συνάντησης, δεδομένου ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν προχωρά. Αυτή η σειρά θα ανατραπεί στη συνέχεια, καθώς πρώτα θα μεταβεί στην Αθήνα και μετά στην Άγκυρα, τις επόμενες δύο στάσεις της αποστολής της. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς, ό,τι και να πει ο Τατάρ, η Τουρκία είναι σε θέση να το ανατρέψει. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, έχει γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν αρνείτο πεισματικά να λάβει μέρος σε οποιασδήποτε μορφής τριμερή συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, μέχρι που αποφάσισε η Άγκυρα ότι αυτό βολεύει την εξωτερική της πολιτική και ουσιαστικά τον εξανάγκασε να συμμετέχει στο δείπνο του Οκτωβρίου.
Παρά ταύτα, είναι σαφές πως αυτή η διαδικασία γίνεται επειδή ο Αντόνιο Γκουτέρες, μετά και τις επαφές της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, θεωρεί ότι υπάρχει έδαφος για κάποια πρόοδο στο Κυπριακό. Αυτός ήταν ο λόγος που κάλεσε τα δύο μέρη στη Νέα Υόρκη και για αυτό προωθεί τη συνάντηση με την διευρυμένη σύνθεση, ώστε να τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές στο Κυπριακό. Προκύπτει, βέβαια, το ερώτημα κατά πόσο όντως υπάρχει λόγος να συγκληθεί τελικά η πολυμερής, εάν από τις επαφές της στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Άγκυρα δεν προκύψουν οποιεσδήποτε προοπτικές και αν είναι καλό για την πορεία του Κυπριακού να προστεθεί άλλο ένα ναυάγιο και μάλιστα όχι επί Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως είναι τα οδοφράγματα, αλλά επί της ουσίας. Γίνεται, όμως, κατανοητό ότι αν όντως η Άγκυρα, για τους δικούς της λόγους, επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η συνάντηση, τότε θα πραγματοποιηθεί ό,τι και να πει ο Τατάρ.
Έτσι κι αλλιώς, ο Τατάρ θεωρείται τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα περίπου «τελειωμένος», αφού, παρόλο που δηλώνει πως θα είναι υποψήφιος στις παράνομες «προεδρικές εκλογές» του Οκτωβρίου, ράβουν κουστούμια άλλοι, με τις ευλογίες της κατοχικής χώρας. Εάν, μάλιστα, η Τουρκία έχει αποφασίσει πως θέλει να συνεχιστεί η κινητικότητα στο Κυπριακό, δεν αποκλείεται να επηρεάσει υπέρ ενός υποψηφίου που επιδιώκει συνομιλίες και λύση, όπως άλλωστε έκανε και στο παρελθόν, όταν επέτρεψε να κερδίσουν τις «εκλογές» τέτοιες προσωπικότητες σε περιόδους που υπήρχε ενεργή διαπραγμάτευση. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να αποφάσισε να ξαναστείλει στην Κύπρο ως «πρέσβη» τον Αλί Μουράτ Μπαστσερί, που γνωρίζει πώς να κινεί τα νήματα στα κατεχόμενα.
Πάντως, η κινητικότητα των προηγούμενων μηνών στο Κυπριακό φάνηκε να συνδεόταν με τις ευρωπαϊκές βλέψεις της Άγκυρας, ωστόσο, αυτή την περίοδο επιδεικνύει και πάλι προβληματική στάση έναντι της Ελλάδας, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τα ευρωτουρκικά. Αυτό υποδηλοί πιθανή αλλαγή προτεραιοτήτων, υπό το φως και των υπόλοιπων εξελίξεων στην περιοχή και κυρίως των αλλαγών στη Συρία, στις οποίες η Τουρκία επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσημη ανακοίνωση για ταξίδι ΝτιΚάρλο-Προετοιμάζει την πενταμερή στο τρίγωνο Λευκωσίας, Αθήνας, Άγκυρας
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)