Ενόχλησε Ερχιουρμάν η αυστηροποίηση ποινών για σφετεριστές-«Η επίλυση περιουσιακού συνδέεται με τη λύση»

Η ολιστική επίλυση του περιουσιακού ζητήματος συνδέεται άρρηκτα με μια συνολική λύση του Κυπριακού, αναφέρει ο ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν, σχολιάζοντας την αυστηροποίηση των ποινών που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με το σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σε γραπτή δήλωσή του την οποία κοινοποιεί στα ΜΚΔ ο κ. Έρχιουρμάν αναφέρει ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το περιουσιακό ζήτημα παραμένει ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. «Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν μια πιο επιθετική προσέγγιση, άλλοι επιλέγουν την οδό της αυστηροποίησης των ποινών, ελπίζοντας να επιλύσουν ένα ζήτημα που γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκο», προσθέτει. 

Ο κ. Έρχιουρμαν υποστηρίζει ακόμη ότι το πλαίσιο για την αντιμετώπιση του περιουσιακού έχει καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το Σχέδιο Ανάν και τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας», η οποία αναγνωρίζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, λειτουργεί βάσει «νομοθεσίας» που λαμβάνει υπόψη τη διζωνικότητα και το διεθνές δίκαιο.

«Επιπλέον, είναι ευρέως αποδεκτό ότι η ολιστική επίλυση του περιουσιακού ζητήματος συνδέεται άρρηκτα με μια συνολική λύση του Κυπριακού», συμπληρώνει ο κ. Έρχιουρμαν. 

Ο Τ/κ πολιτικός υποστηρίζει επίσης ότι «τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το δίκαιο ως εργαλείο πολιτικής και στοχοποιούν άτομα, δεν οδηγούν σε λύση. Αντίθετα, εντείνουν την αβεβαιότητα, περιπλέκουν περαιτέρω τα προβλήματα και υπονομεύουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αυτή η οπτική παράγει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις, εμποδίζοντας την πρόοδο προς μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση». 

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δέσμευση Κύπρου για δίκαιες κοινωνικές πολιτικές από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη
Συνεχίζει τις επαφές της η Ντι Κάρλο-Στην Αθήνα για διαβουλεύσεις
Στις 11 το πρωί της Τετάρτης η συνάντηση Ντι Κάρλο-Γεραπετρίτη
Απαντήσεις Αννίτας στην Συναγερμική παραφιλολογία-Δεν υπάρχει εισήγηση για αυτόματη υποψηφιότητα του προέδρου
Κεραυνός: Δεν είμαι αισιόδοξος για τον Great Sea Interconnector
Πέντε συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε ο Πρόεδρος στη Ντι Κάρλο-Πώς απαντά στον αδιάλλακτο Ταταρ
Αναστασιάδης για Κραν Μοντανά-«Με τον Ακιντζί θα είχαμε λύσει το Κυπριακό, αν το επέτρεπε η Άγκυρα»
Δυο κράτη, κυριαρχία και εγγυήσεις θέτει ξανά ο Τατάρ-«Θα εκφράσουμε αυτές τις απόψεις στην πολυμερή συνάντηση»
Άκουσε προτάσεις από τον Πρόεδρο και… εξάψαλμο από τον Τατάρ η Ντι Κάρλο-Επισκέπτεται Αθήνα και Άγκυρα
Συνέχισε τη συζήτηση με τους διαπραγματευτές η Ντι Κάρλο-Γνώμονας η καλύτερη προετοιμασία